Haberler

Bakan Zeybekci, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto ile Görüştü

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve Macaristan arasındaki 2 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yetersiz olduğunu, bu rakamın 2015 sonuna kadar 5 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve Macaristan arasındaki 2 milyar dolarlık dış ticaret hacminin yetersiz olduğunu, bu rakamın 2015 sonuna kadar 5 milyar dolara çıkarılabileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile Ekonomi Bakanlığı'nda bir araya geldi. Türkiye ve Macaristan arasındaki 2014 yılı itibari ile 2 milyar doları aşan dış ticaret hacminin 2015 yılına kadar 5 milyar dolara ulaştırılması gerektiğini ifade eden Zeybekci, "Türkiye ve Macaristan'ın tarihten gelen hemen hemen sıfır problemi olan iki ülkenin şuandaki 2 milyar dolar civarındaki dış ticaret hacminin yeterli olmadığını düşünüyorum. Onun için 5 milyar dolar hedefe çıkmanın iki ülke içinde kolay olduğunu, onun içinde tabi ki Türkiye arasındaki kurumsal bağlarımızı geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak biz önümüzdeki 10 yıllık gelişme ile ilgili planlarımızı Macaristan ile paylaşmayı, Macaristan'ın da gelecek 10 yılla ilgili ekonomik anlamda bütün planlarını Türkiye ile paylaşmayı ve buradan gelecek potansiyeller yaratmayı öneriyorum" diye konuştu.

Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Zeybekci, "Elektrikli ev aletlerinde ithalatın azaltılması yönünde bir adım atılacağı düşünülüyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Elektrikli el aletleri, elektriksiz mekanik el aletleri ülkemizde büyük bir potansiyel ile üretiliyor. Gerek standartları itibari ile şüphe içinde olduğumuz veya sıkıntılar yaşadığımız şartlarda, gerekse haksız rekabet sağlayıcı bir şekilde bu ülkelerin kendi üreticilerini çok yoğun bir şekilde destekleyerek Türkiye'de haksız rekabet yarattıkları veya taşıma, nakliye ilgili yoğun destekler yaparak Türkiye'deki iç piyasadaki üreticileri zor durumlarda bırakarak haksız rekabet ortamı yarattıklarını görüyoruz. Bu alanda incelemelerimiz devam ediyor. Kendi ülkemizin yerli üreticilerini haksız rekabete maruz bırakmadan, onları tehdit eden ortamlara imkan vermeyen bir düzenleme yapmak zorundayız. Bunun için önümüzdeki süreçte bu özellikleri dikkate alarak, ülkemizde haksız rekabet yaratan bazı ürünler ve ülkeler ile ilgili önlemlerimiz olacak. Yerli üreticilerimizin haksız rekabet mağduriyetini engelleyici, onlarım koruyucu, yerli üretimi arttırıcı önlemlerimiz olacak" şeklinde cevap verdi.

"Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı iş güvenliği alanında maden işçilerine hayat sigortası yapılmasına ilişkin bir çalışma gündeme geldi. Bu kapsamda sigorta şirketlerine bir destek gündeme gelebilir mi?" sorusu üzerine Bakan Zeybekci, "İş güvenliği ile ilgili Başbakanımızın açıklamış olduğu iş yasasında bazı değişiklilerde yapıldı. Kaza olması durumda diğer sektörlerde olmayan zorunluluk, çok tehlikeli alanlarda çalışan işçi kardeşlerimizin gelecekleri, aileleri ile ilgili, onları daha çok güvence altına alan ekstra özel hayat sigortaları ile ilgili de bir formül geliştirilmeli. Onun için de özel sigortalara herhangi bir destek vermeye gerek olduğuna ben inanmıyorum" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Bakanlığı Macaristan Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title