Haberler

Bakan Zeybekci: "Lüksemburg ile Ticaret Hacmimizi 1 Milyar Dolara Çıkarmak İstiyoruz"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve potansiyeli yansıtmadığını belirtti.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve potansiyeli yansıtmadığını belirtti. Zeybekci, bu rakamın 1 milyar dolarlık hedefe doğru çok hızlı bir şekilde gidebileceğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Lüksemburg Başbakan Yardımcısı Etienne Schneider ile Türkiye-Lüksemburg, Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) 3'üncü Dönem Toplantısı ve imza törenine katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Zeybekci, Türkiye ile Lüksemburg arasındaki ticaret hacminin 200 milyon dolar seviyesinde olduğunu ve potansiyeli yansıtmadığını belirtti. Zeybekci, bu rakamın 1 milyar dolarlık hedefe doğru çok hızlı bir şekilde gidebileceğini söyledi.

Türkiye-Lüksemburg, Ekonomik ve Ticari Ortaklık Komitesi (JETCO) 3'üncü Dönem Toplantısında her iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi ticaret hacminin artırılmasına dikkat çekildi.

Bakan Zeybekci, Lüksemburg'un şu anda dünyanın en büyük finans merkezlerinden olduğunu ifade etti. Bakan Zeybekci, "Türkiye'nin de bölgenin en güçlü ekonomilerinden biri. Dünyanın 16'ncı büyük ekonomisi, Avrupa'da da 6'ncı büyük ekonomi Türkiye. Türkiye- Lüksemburg iş birliğinin finans sektörü ile fırsatları buluşturacak. Lüksemburg ile çok daha yakın iş birliği içinde olmamız gerekiyor" dedi.

"KOBİ'lerin ticari ilişkilerdeki rolüne önem veriyoruz"

Bakan Zeybekci, Türkiye-Lüksemburg İş Konseyi Toplantısı kapsamındaki temaslar neticesinde ticaret hacminin yakın gelecekte 1 milyar dolarlık hedefe doğru çok hızlı bir şekilde gidebileceğini göreceklerini dile getirdi. KOBİ'lerin ticari ilişkilerdeki rolüne önem verdiklerini söyleyen Zeybekci, "İki ülke KOBİ'lerinin teknik ve ticari ilişkilerinin artırılması amacıyla KOSGEB ile Luxinovation arasında bir mutabakat zaptı imzalanmasına yönelik KOSGEB'in hazırladığı bir taslak metninin Lüksemburg'a geçtiğimiz ay ilettik. Lüksemburg'un Türkiye'de 9 milyar dolarlık doğrudan yatırımı var. Bu alanda beşinci sıradayız. Türkiye'de faaliyet gösteren Lüksemburglu şirket sayısı 460 tane. Türkiye'nin Lüksemburg'da 1,2 milyar dolar civarında yatırımı var ve 29 Türk şirketinin bu ülkede faaliyet gösteriyor. Bankalar ve maden şirketleri bu yatırımda önemli. Gerek Lüksemburg'un ülkemizdeki, gerekse ülkemizin Lüksemburg'daki doğrudan yatırımlarının artırılması yönünde her iki hükümet olarak destek vermek, cesaretlendirmek üzere çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz" diye konuştu.

"Teşvik sistemini Lüksemburglu yatırımcılara anlatmak istiyoruz"

Zeybekci, iki ülke arasındaki en önemli ilişki alanlarından bir tanesinin de ihracatın artırılması olduğunu ifade etti. Zeybekci, "Yeni ihracat seferberlikleriyle ihracata dayalı büyümede kendine yeni bir yol haritası çizen Türkiye'nin ihracatının finansmanındaki Eximbank'ın rolünün artmasıyla Eximbank'ın Lüksemburg'dan finans temini ve Lüksemburg'un finans imkanlarını Türkiye'de değerlendirmesiyle ilgili büyük iş birliği alanı görüyoruz" dedi.

Türkiye'de yatırım ortamını daha da güçlendirmek için çalıştıklarını aktaran Zeybekci, şu an itibarıyla dünyanın en güçlü ve iddialı yatırım teşvik sistemine sahibiz. Bu sistem Proje Bazlı Teşvik Sistemi sonbaharda devreye aldık. Son hazırlıklarını bitirdik. Şuan da uygulamaya girdik. Yatırımcılarla terzi usulü kişiye özel yatırım teşvik sistemini uygulamaya koyduklarını bildirdi. ve her şeyin konuşulabildiği, her türlü desteğin birlikte organize edilebildiği bir yatırım teşvik sisteminden bahsediyoruz. Lüksemburglu yetkili ve yatırımcılara bu sistemi anlatmak istiyoruz" açıklamalarında bulundu.

"Lüksemburg yetkililerinden tarih bekliyoruz"

Zeybekci, Türkiye ile Lüksemburg arasındaki Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması konusunda 13-14 Nisan 2016 yılında Ankara'da birinci tur müzakerelerin gerçekleştirildiğini vurgulayarak, en kısa sürede ikinci tur müzakerelerin yapılması gerektiğini, anlaşmanın daha iyi ve verimli noktaya taşınmasının her iki tarafın da menfaatine olacağını dile getirdi. Diğer işbirliği alanının yenilenebilir enerji teknolojileri ve enerji verimliliği konularında iki ülke arasında büyük iş birliği fırsatı olduğunu söyleyen Zeybekci, bu kapsamda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca Lüksemburg'a ziyaret talep edildiğini, Lüksemburg yetkililerinden tarih beklendiğini hatırlattı. Zeybekci, ayrıca diğer çok önemli işbirliği alanımız kara yolu taşımacılığı alanında da büyük iş birliği fırsatı olduğunu kaydetti. Zeybekci, "İlk ve tek toplantısı 1988'de gerçekleştirilen Türkiye-Lüksemburg Kara Ulaştırma Karma Komisyonu Toplantısının bu yıl içinde tekrar yapılmasının faydalı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

"Türkiye'nin hedefi AB'ye tam üyelik"

Türkiye'nin yolunun ve hedefinin belli olduğunun altını çizen Zeybekci, "Türkiye modern, demokratik, hukukun üstünlüğüne inanan, insan hakları ve özgürlüklerin savunucusu olan bir ülkedir. Türkiye, bu yoldan asla ve asla vazgeçmeyecektir. Hedefimiz de Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliktir ama AB'ye tam üyelik sürecinde, bu yolda ilerlerken, 21 yıldan beri AB ile ticaretimizi düzenleyen Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinde de çok önemli noktalara geldik. 2017 yılı bu anlamda, bu kapsamda son derece önemli" diyerek sözlerini tamamladı.

JETCO Toplantısının ardından Türkiye-Lüksemburg İş Forumu gerçekleştirildi

Konuşmalar sonrası JETCO imza töreni gerçekleştirildi. Protokol ile ticaret ve yatırım ilişkilerinin yanı sıra, Sınai ve teknik alanlarda, Avrupa Birliği konularında, Ulaştırma, enerji, sağlık, turizm ve Çifte Vergilendirmenin Önlenmesi Anlaşmasının revizyonu gibi alanlardaki iki ülke arasındaki mevcut işbirliğini daha ileri seviyelere taşıyacak kararlara imza atıldı. JETCO Toplantısının ardından Türkiye- Lüksemburg İş Forumu gerçekleştirildi.

Türk ve Lüksemburg İş Forumuna Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Lüksemburg Başbakan Yardımcısı Etienne Schneide iki ülke heyetleri ve Türk ve Lüksemburglu işadamları katıldı. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Avrupa Birliği Lüksemburg Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 24. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title