Haberler

Bakan Zeybekçi, Expo 2015 Milano Türkiye Milli Günü Etkinliklerini İzledi...

Bakan Zeybekçi, Expo 2015 Milano Türkiye Milli Günü etkinliklerini izledi.

Bakan Zeybekçi, Expo 2015 Milano Türkiye Milli Günü etkinliklerini izledi...

Zeybekçi Türkiye ve İtalya, Akdeniz'de iş birliği yapılması en kolay iki ülkedir

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, EXPO 2015 Milano Türkiye Milli Günü Etkinliklerine katılmak için geldiği Milano'da, fuar alanındaki Türkiye için düzenlenen bayrak törenine katıldı.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağının göndere çekildiği törenin açılışında konuşan Bakan Zeybekçi, Expo Milano'da yer alan en büyük 5'inci stant olan Türk pavyonunun Türkiye'yi ve Anadolu'yu anlattığını belirterek, Bütün kapılarıyla açık bir Türkiye, bütün kültürlerin, bütün coğrafyaların buluştuğu Türkiye. Türkiye'nin bu yılki teması Geleceğin gıdası için tarihin irdelenmesi. Bugün dünyada hiçbir coğrafyada ve hiçbir yerde 'Kendi ülkemi, kendi sınırlarımı güvenlik altına alayım, sadece kendi insanlarımın refahını, beslenmesini ve geleceğini garanti altına alayım, onun dışındakilerle ilgilenmeyeyim' dediğiniz zaman bu sürdürülebilir, korunabilir değildir. Dünyadaki bütün insanları, ülkelerinde, doğdukları yerde, oldukları yerde mutlu ve refah içinde yaşatmak için bütün insanlığa görev düşüyor. Eğer siz bunu yapmazsanız, insanları oldukları yerde, dünya standartlarında, evrensel standartlarda huzur, barış, beslenme, eğitim, özgürlük gibi haklarıyla refah içinde tutmazsanız bir gün gelir, sizin o güvenilir dediğiniz, kadim dediğiniz sınırlarınız içinde huzurunuz bozulur.

Türkiye ve İtalya'nın kültürlerin buluştuğu, Akdeniz'in ortasına doğru uzanmış, başka coğrafyalara, kültürlere elini uzatan ülkeler olduğunu söyleyen Zeybekçi, Türkiye ve İtalya başka topraklara, başka ülkelere, ekonomilere, başka ufuklara, başka maceralara her zaman açık olan iki ülkedir. Onun için iş birliği yapılması en kolay iki ülkedir Akdeniz'de. Hemen hemen aynı alışkanlıklara sahibiz, aynı tez canlılığa sahibiz, kolay sinirleniriz, çok severiz, sevdik mi derin bağlarla birbirimize bağlanırız dedi.

Zeybekçi, İtalya'nın, Türkiye'nin dördüncü büyük ticaret ortağı olduğuna dikkati çekerek, iki ülke arasında 20 milyar dolarlık ticaret hacminin bulunduğunu bildirdi. Zeybekçi, Ülkelerin toplam dış ticaret hacimlerine baktığımız zaman yaklaşık olarak 1,5-2 trilyon dolarlık bu ticaret hacminin içinde 20 milyar dolarlık dış ticaret hacmi, iki ülkenin büyüklüklerini yansıtmıyor. Türkiye ile İtalya'ya bakarken sadece İtalya'nın kendi içsel hacmi, sadece Türkiye'nin kendi içsel hacmi olarak bakmamak lazım. Çünkü iki ülke dışa açık iki coğrafya olduğu için bizim bakmamız gereken şey üçüncü ülkelerde iş birliği. Yani Türkiye ve İtalyan iş dünyası temsilcilerinin üçüncü ülkelerde, üçüncü coğrafyalarda bir araya gelmeleri son derece önemlidir dedi.

Bakan Zeybekçi ve beraberindekiler tören alanın ardından Mehter Takımı'nın gösterilerini izledi ve Mehter Marşı eşliğinde fuar alanında yürüdü. Fuar alanında önce Türk pavyonunu ziyaret eden Zeybekçi, daha sonra İtalyan pavyonuna geçerek, yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İtalya Milano Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title