Haberler

Bakan Zeybekci; "Döviz Şuan İhracat İçin En Anlamlı Seviyede"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci seçim çalışmalarına destek vermek ve ziyaretlerde bulunmak üzere Uşak’a geldi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci seçim çalışmalarına destek vermek ve ziyaretlerde bulunmak üzere Uşak'a geldi.

İlk olarak Uşak'ın Karahallı ilçesine gelen Bakan Zeybekci buradan Ulubey ilçesine geçti. Her iki ilçede seçim bürolarının açılışını yapan ve esnaf ziyareti yapan Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet Uşak ilçe programının ardından Uşak merkeze hareket ettil.

Has Bahçe'de Uşak Valisi Seddar Yavuz tarafından karşılanan Nihat Zeybekci burada da Uşak'taki STK başkanları ve işadamları ile bir araya gelerek öğle yemeği yediler. Yemek sonrası basın mensupları ve toplantıya katılanlara açıklamada bulunan Zeybekci, ilk olarak göreve geldiği 27 Aralık gününden bu güne kadar olan bakanlığındaki gelişmeleri paylaştı. Göreve geleli kısa bir süre olsa da önemli yurt dışı gelişmelerine ve gezilerine imza attıklarını belirten Bakan Zeybekci Avrupa Birliği ve ABD ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti. "Görüşmelerde en çok üzerinde durduğumuz konu 3. Ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları oldu. Japonya ile serbest ticaret konusunda yeniden müzakereleri başlattık, Singapur' la ileri adımlara geçtik, Malezya ile bitirdik, İran'la 12 yıldır süren müzakereleri sonuçlandırdık ve imzaladık. Ayrıca Avrupa Birliği Türkiye için stratejik siyasi bir hedef. Avrupa Birliğinde biz süreci önemsiyoruz. Bununla beraber Ekonomi Bakanlığı olarak bu süreç olumsuz etkilenen bir konu var bu da gümrük birliği. 1995 yılında kısa süreliğine atılan bu imza belirli hizmet ürünlerini kapsam dışı bıraksa da Avrupa Birliği serbest ticari anlaşması imtiyazı eline almış. Örneğin Avrupa Birliği 3. bir ülke ile serbest ticari anlaşması yapınca (mesela Cezayir ile) o ülke otomatikman Türkiye ile ticaret yaparsa Avrupa Birliği ile aynı haklara sahip oluyor. Bu ne anlama geliyor; Cezayir veya anlaşma yapılan ülkenin malları serbest şekilde Türkiye'ye gelirken Türkiye'nin malları o ülkeye gidemiyor. Bu da hiçbir bağımsız ülkenin kabul edebileceği bir koşul değildir" dedi.

EDİLGEN EKONOMİDEN ETKEN EKONOMİYE GEÇMEMİZ ŞART

Bakan Zeybekci'nin konuşmasındaki önemli hususlardan biriside ekonominin yeni şekliydi. Üzerinde bulunduğumuz coğrafyanın bizlere verdiği hammadde ve enerji kaynakları ile kazan kazan yöntemi ve karşılıklı menfaatlerin en üst düzeyde tutulması anlayışıyla önümüzdeki 50 - 100 yıllık hammadde ve enerji ihtiyacımızı garanti altına alınabileceğinin altını çizen Zeybekci şöyle devam etti; " Ecdadın bize emanet ettiği bu kültür coğrafyasında Dubai'den tutun balkanlara kadar ve birçok yerde Türk filmleri ve dizilerinin rüzgarı esiyor. Buda şu demek; biz aynı kültürün evlatlarıyız demek. Birbirimizden etkileşebilir ve etkileyebiliriz. Bununla da tüketip alışkanlıklarını tüketim ağlarını oluşturabiliriz." dedi.

DÖVİZ ŞUAN İHRACAT İÇİN EN ANLAMLI SEVİYEDE

Bakan Zeybekci Uşak ziyaretinde özellikle ihracat yapan iş adamlarına yönelik döviz kuruyla ilgili açıklamada bulundu. Dolar'ın 2.20 sevilerinin ihracat için gerçeğe en yakın seviye olduğunu belirten Bakan Zeybekci; "Bu rakamın aşağı veya yukarı sağlıklı şekilde iniş çıkışı olabilir. Bunun spekülatif amaçlı veya dürtmeyle olmaması kaidesiyle, ekonomik kurallar çerçevesinde gelişmesi dengeyi sağlar ve denge orasıdır. Kimse loto tahminciliği yaparak kur şöyle olacak, enflasyon böyle olacaktı gibi açıklamalarda bulunması sadece haddini aşmaktır. Ekonomi kendi dengelerini oluşturan bir yapıdır. Söylemek istediğim bu kur ihracat için uygun bir yerdedir. İstikrarın korunmasına adına da bu gidişat 2014 yılındaki hedeflerimize bizi ulaştıracaktır" dedi.

Programın ardından Bakan Zeybekci ve beraberindeki heyet Dikilitaş Mahallesindeki seçim bürosu açılışına geçerek halka seslendi ve esnaf ziyaretinde bulundu. Uşak programı sona eren Bakan Nihat Zeybekci karayolu ile Kütahya iline doğru hareket etti. - UŞAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Karahallı Türkiye Uşak Yerel Haberler

500

Yorumlar (1)

KOCAKURTagumus56@hotmail.com:

Kütahya tercihini yaptı.Akp adayı esnaftan ve iş adamlarından tepki gördü ya.Birer birer baskı yapmaya,gözdağı vermeye geliyorlar artık Hızlı tren mavalları da sökmeyecek artık.Geçmiş ola.

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title