Haberler

Bakan Yılmaz: Bazı Projelerimiz Güvenlik Sebebiyle Arzu Ettiğimiz Hızda Yürümüyor

Diyarbakır'da kamu yatırımları toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Maalesef bazı projelerimiz güvenlik sebebiyle arzu ettiğimiz hızda yürümüyor.

Diyarbakır'da kamu yatırımları toplantısına katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Maalesef bazı projelerimiz güvenlik sebebiyle arzu ettiğimiz hızda yürümüyor. Saldırılar oluyor, şantiyelere saldırılar oluyor. Bir takım sıkıntılar yaşanıyor, araçlar yakılabiliyor" dedi.

Diyarbakır Valiliği'nin düzenlediği kamu yatırmları toplantısına, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakın Mehdi Eker, AK Parti Milletvekili Oya Eronat, Vali Hüseyin Aksoy katıldı. Vali Aksoy, Diyarbakır'ın yatırımlarla büyüdüğünü belirterek, yatırları anlattı. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, son 12- 13 yıla bakıldığında büyük yatırımlar ve harcamaların yapıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Yapılan harcamaya baktığımızda cari fiyatlarla 19 milyar, 2015 sabit fiyatlarlarıyla 24 milyar üzerinde bir harcama yapıldı Diyarbakır'da. Bu gerçekten önemli bir rakam şuan yapımı devam eden projelere baktığımızda 5 milyarlık TL'lik yürüyen bir stok görüyoruz. Bunun içinde farklı sektörler var. Bunlar çok önemli rakamlar cumhuriyet tarihinde Doğu ve Güneydoğu'ya hiçbir dönem bu kadar yatırım yapılmadı. Bu bir anlayışın ve hizmetin sonucu ülkemizin top yekun ve dengeli kalkınma perspektifinin sonu hükümetimizin bu bölgeye, doğu ve güneydoğuya verdiği önemin, önceliğin neticesidir."

Bakan Yılmaz, birçok projenin de devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

"Maalesef bazı projelerimiz güvenlik sebebiyle arzu ettiğimiz hızda yürümüyor. Saldırılar oluyor, şantiyelere saldırlar oluyor. Bir takım sıkıntılar yaşanıyor, araçlar yakılabiliyor. Hani tarafında bir köyün gölet projesi vardı. Örnek olması için söylüyorum o bölge için çok önemli bir proje köylülerin gelirini arttıracak, sulu tarımı geliştirecek oradaki arazinin değerini arttıracak istihdam sağlayacak bir proje maalesef araçlar yakıldığı için gecikmeler var ne olacağını tartışıyoruz. Diğer taraftan Silvan gibi çok büyük projeler var. Burada da maalesef yola döşenen mayınlar var. Çok büyük bir sulama projesi bu nedenlerle arzu ettiğimiz hızda, maalesef arzu ettiğimiz hızda maalesef gelişmiyor. Ama biz her şeye rağmen devam ediyoruz. Biz devletiz, hükümetiz elimizdeki tüm imkanlarla tedbirlerimizi alarak bu yatımlarımıza devam ediyoruz. Eğri oturup doğru konuşmak lazım ve bu soruyu sormamız lazım. Niçin bu yatırımlara saldırı oluyor? Bunlar bu bölgenin gelirini arttıracak, bu toprağın sulanmasının kime ne zararı var? Niye buna engel olmaya çalışıyorlar? Bu çiftçinin gelirinin artması niçin birilerini rahatsız ediyor. Bu topraklarda istihdamın artması niçin birilerini rahatsız ediyor. Bunlar devletin yatırımları ama aslında halkın yatırımları, çiftçinin, orada çalışacak olan insanların yatırımı. Buradan ekmek yiyecek olan yoksul insanların yatırımları. Diyarbakır varlık içinde yokluk çeken bir şehir muazzam potansiyeli olan bir şehir. Ovaları var, tarihi değerleri var. Coğrafi şartları çok uygun ve genç bir nüfusu var. Dinamik genç bir nüfusu var. Kalkınma helvasını yapmak için her şey var. Peki neden Diyarbakır arzu ettiğimiz hızda kalkınmıyor, gelişmiyor. Bu soruyu herkesin kendine sorması lazım. Bu bütün toplumun işi herkesin tüm kesimlerin sorması lazım. Bu yatırımlara saldıranlar aslında gençlere saldırıyorlar. Yoksulluk devam etsin diyorlar. Çiftçinin geliri artmasın diyorlar. Bir üretim kültürü gelişmesin diyorlar. Bunun tercümesi bu aynı hadiseleri kınamayan bir takım çevreler ise niye bölgemize hizmet yok diye bir taraftan da eleştiriyorlar. Bu yapılanlara hiçbir söz etmeyenler, en küçük eleştiri yapmayanlar, kınamayanlar bunlara saldırılmaması gerektiğini söylemeyenler. Diğer taraftan da niye bölgemize yatırım yok deme hakkını da kaybediyorlar. Böyle şey olmaz ya bunu diyeceksiniz yada öbürünü diyeceksiniz. İkisini aynı anda söyleyemezsiniz."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin sistem değişikliğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Eker, "Bunu en iyi Diyarbakır bilir. En iyi anlayacak Diyarbakır'dır Türkiye'de. Diyarbakır bir sistem değişikliğinin ne kadar önemli ihtiyacı olduğunu. Bizim için sistem değişikliği, başkanlık sistemini tenkit edenler biz biliyoruz ki, kendi ideolojilerindeki bağlı bulundukları bir takım mafillerlerle, bir takım örgütlerle oradalar daki başkanlık sisteminin bırakın böyle demokratik bir yapı olmasını bütünüyle hiçbir zaman değişmeyecek olan ebedi başkanlıklar bunların tasavvurunda, zihniyetinde uygulamalarıdır. Onun için bunu Diyarbakır biliyor bu anlayış ve düşünceye bizim sahip çıkmamız lazım" dedi. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Diyarbakır Valiliği Mehmet Mehdi Eker Cevdet Yılmaz Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title