Haberler

Bakan Yıldız ve Iraklı Bakan Luaibi Soruları Yanıtladı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: "Amacımız merkezi Irak hükümetinin 1,5 milyon varil civarındaki günlük üretimini tamamlayarak bunun dünya piyasalarına Yumurtalık ve Ceyhan üzerinden sevkini sağlamaktır" "Bu yetmez, yeni boru, petrol projelerini geliştirmek üzere, Sayın Luaibi'nin de hassas olduğu, Basra'dan, merkezden gelebilecek petrolleri yeni bir boru hattıyla Ceyhan'a ulaştırmaktır.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, merkezi Irak Hükümeti'nin 1,5 milyon varil civarındaki günlük üretimini tamamlayarak bunun dünya piyasalarına Yumurtalık ve Ceyhan üzerinden sevkini sağlamayı amaçladıklarını belirterek, "Bu yetmez, yeni boru, petrol projelerini geliştirmek üzere Sayın Luaibi'nin de hassas olduğu, Basra'dan, merkezden gelebilecek petrolleri yeni bir boru hattıyla Ceyhan'a ulaştırmaktır. Böyle bir projede Türkiye yer alacaktır, yer almak istemektedir" dedi.

Yıldız ve Irak Petrol Bakanı Abdulkerim Luaibi ve Yıldız, 13. Türkiye Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nın (TUROGE) açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Luaibi ile ikili görüşmelerde bulunacaklarını bildiren Yıldız, Irak'ın normalleşmesinin ham petrol ve doğal gaz gelirlerinin artışına paralel olarak hızlanacağını vurgulayarak, dost ve kardeş ülke Irak ile  geliştirilecek her türlü projenin sadece iki ülke ilişkilerine değil, bölge ülkelerine katkı sağlayacağının altını çizdi.

TPAO ve konsorsiyum üyeleriyle beraber bugün itibarıyla merkezi Irak Hükümeti'nden 25 milyar dolarlık iş alındığını, TPAO'nun hissesine düşen miktarın yaklaşık 5,5 milyar dolar olduğunu bildiren Yıldız, ikisi doğal gaz, ikisi petrol olmak üzere bu projelerinin devam ettiğini ve günlük 8 milyon varillik üretim hedefi bulunduğunu belirtti. Kuzey Irak ile alakalı bazı projelere yönelik görüşme yapılacağını bildiren Yıldız, "Biz merkezi Irak Hükümeti'nin, Bağdat'ın da hassasiyetlerinin farkındayız ve tabii ki o hassasiyetleri her zaman göz önünde bulundururuz ve bunları mütalaa ederiz. Bugünkü görüşmelerimizde son derece verimli bir sonuca ulaşacağımız kanaatindeyim" diye konuştu.

Bağdat ile Türkiye arasında Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattına ilişkin 15 yıllık bir anlaşma bulunduğunu ve günlük 1,5 milyon varil petrolü iletebilecek durumda olduklarını anlatan Yıldız, "Üretildiği kadar iletiriz. Amacımız merkezi Irak Hükümeti'nin 1,5 milyon varil civarındaki günlük üretimini tamamlayarak bunun dünya piyasalarına yumurtalık ve ceyhan üzerinden sevkini sağlamaktır. Türkiye bu manada her zaman olduğu gibi üzerine düşeni fazlasıyla yapmaya hazırdır. Bu yetmez, yeni boru, petrol projelerini geliştirmek üzere, Sayın Luaibi'nin de hassas olduğu, Basra'dan, merkezden gelebilecek petrolleri yeni bir boru hattıyla Ceyhan'a ulaştırmaktır. Böyle bir projede Türkiye yer alacaktır, yer almak istemektedir. Beraber geliştireceğimiz bu projeye her zaman olduğu gibi pozitif bakıyoruz, olumlu bakışımızı inşallah sürdüreceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Yıldız, başka bir soruyu yanıtlarken, "İyi niyet çerçevesinde birçok meselenin üstesinden geleceğimize inanıyoruz. Bununla alakalı herhangi bir siyasi bir sıkıntımızın bulunmadığını açıklıkla söylememiz lazım. Teknik açıdan da buradaki projeleri tamamlarsak, sonuçta bir varlığın paylaşılması söz konusu olacaktır. Yokluk değil, varlık paylaşılacaktır. Bu da öncelikle Irak petrolünün ve Irak kaynaklarının daha da  zenginleşmesi anlamına gelecektir. Biz her zaman olduğu gibi olumlu katkı koymaya devam edeceğiz Iraklı kardeşlerimizle beraber" ifadelerini kullandı.

"Petrol ihracatının durmasının sebebi teknik" -

Luaibi ise Türkiye ile yürüttükleri projelerin sadece Türkiye açısından değil, bütün dünya için önem arz ettiğini, bugünkü görüşmelerde hem iki ülkenin menfaatine hem de dünyanın çıkarına bir işbirliği hedeflediklerini kaydetti.

Abdulkerim Luaibi, Irak-Türkiye arasındaki enerji konusundaki görüşmelere ilişkin ülkesinde yaşanan anlaşmazlıklara yönelik son durumun sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Irak merkezi hükümeti ile Erbil arasındaki duruma ilişkin parlamento yüksek düzeyli bir heyet oluşturdu. Heyetin görevi iki taraf arasındaki uzlaşmayı sağlamaktır. İnanıyorum ki önümüzdeki saatlerde veya iki gün içerisinde anlaşmaya, uzlaşmaya ulaşacaktır. Türkiye Enerji Bakanı ile bir toplantımız olacak. İki ülke arasındaki ortak projeler ve Ceyhan üzerinden petrol ihracatı ile ilgili daha çok detayı değerli kardeşime ileteceğim. Ortak vizyonumuz, ortak projelerimiz var. Hattın bir milyon varilin üzerinde çalışması arzumuz var. Yeni hatlar inşaası arzumuz var. Onları görüşeceğiz."

Ceyhan'a petrol sevkiyatının durduğunun hatırlatılması ve ne zaman yeniden başlayacağının sorulması üzerine de Luaibi, şu yanıtı verdi:

"Heyet, uzlaşıyı sağlamak için görüşmeler yapacak. Tahmin ediyoruz önümüzdeki saatlerde olması, olmazsa da önümüzdeki bir-iki gün içinde anlaşma haberini bekliyoruz. Petrol ihracatının durmasının sebebi tekniktir. Bu teknik sorunun çözümü için sayın Bakan ile bir görüşmemiz olacak. İki problem oldu ihracatla ilgili. Birinci sorun, Irak toprakları içerisinde yaşandı. Irak'ın bazı bölgelerindeki boru hatlarına birçok terör saldırı düzenlendi. Bundan dolayı aksama oldu. Türk tarafında da BOTAŞ pompalama istasyonlarından birinde teknik bir arıza yaşandı ve bir aksama yaşandı. Türkiye ile sorunları gidermek için görüşmelerimiz devam etmekte. En kısa sürede petrol ihracatının başlayacağına inanıyorum. İnşallah bir hafta içerisinde olabileceğine inanıyorum." - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title