Haberler

Bakan Yıldız: "Soma Faciasıyla İlgili Tek Taraflı Değil, Bütün Tarafları İçine Alan Bir Çalışma...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Soma faciasıyla ilgili olarak tek taraflı değil, bütün tarafları içine alan bir çalışma yapılıyor” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Soma faciasıyla ilgili olarak tek taraflı değil, bütün tarafları içine alan bir çalışma yapılıyor" dedi.

Kayseri Ticaret Odası'nın (KTO) Mayıs ayı Meclis Toplantısı'na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kayseri İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz ve diğer ilgililer katıldı. Toplantıda konuşan Bakan Yıldız, " Soma'daki facia, Edirne'den Kars'a, Sinop'tan Antalya'ya kadar hepimizin yüreğinde derin yaralar açtı" dedi. "Hepimiz madenci olmayabiliriz ama bunu bir örnekle açıklamak isterim" diyen Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"Buradan bir otobüs kiralıyoruz ve 30 kişiyi bindirip gönderiyoruz. Yolda iki yerde araç muayene istasyonu var, 120 kilometreyi geçmeyeceksin diyoruz ve bunları bir sözleşme yapıyoruz. Araç muayenesine girmeyebilirler, trafik polislerimiz çevirirler, 4 defa kontrol ederler, bu arada da istenmeyen bazı diyaloglar da olabilir. Trafik polisleri de atlayabilir. Diyelim ki muayeneleri yapıldı, hıza uydu, alkol de almadı ama uykusuz ve kaza yapıyor. Söylemek istediğim şu; özel sektörün sorumluluğu var, vatandaşın sorumluluğu var, kamunun sorumluluğu var. Bütün bunların hepsi bir araya geldiğinde olumlu bir sonuca ulaşabiliriz."

Yıldız, "Başkanım burada bir şey söyledi, işçilerine kaskı giydiremediğini söyledi. Giydireceksiniz. Eğer işçinin başına bir iş gelirse, bundan o zaman siz de sorumlusunuz. Orada 48 tane sensör var. İşletmeciye deniyor ki, bunları kontrol et. Bu sensörler, gaz oranını, sıcaklığı ve başka bazı parametreleri ölçüyor. O sensörler kontrol edilecek. İşletmecilik bu" diye konuştu.

Soma'da 301 madencinin ölümünün ardından gazetecilerin "Bakanlığın kapattığı ocak olup olmadığını" sorduklarını hatırlatan Bakan Yıldız, "Ama o gazeteci arkadaşların o zamana kadar bizim 130 maden ocağını kapattığımızı bilmiyordu. Mühürlediğimiz bir madende bir işçi kardeşimiz hayatını kaybetti. Sordum, 'Efendim bizim kapattığımız ocak' dediler. Mührü kırmışlar ve çalışmaya devam etmek istemişler" ifadelerini kullandı.

Kamu adına denetim yapan özel kuruluşlar olduğunu belirten Bakan Yıldız, "Nezaret ettikleri bir işyerinde olumsuzluk yaşanmışsa, o denetçi görevinde aksaklık yapmış demektir, kamu denetim görevini iyi yapamamış demektir. Bunlar halkalar şeklinde iç içe geçmiştir. Biz bunların da işleyişlerine de dikkat edeceğiz. Arkadaşlar her birimiz, işçi hatasını sadece kendisini bağladığını, işverenin sadece kendini bağladığını söyleyemeyiz. Hepimizin sorumlulukları var. Yalnızca tek taraflı, tek başına değil, bütün tarafları kapsayan şekilde bu konudaki çalışmalar devam ediyor. Evde işlenen kazalar, sokakta işlenen kazalardan daha fazla. O yüzden biz her tarafta tedbirleri alacağız ama yine de kazaların olabileceğini göz ardı etmeyeceğiz. Her şey yerli yerinde ve hakkıyla yapmak durumundayız" dedi.

KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Bakan Yıldız'a bir plaket takdim etti. Hiçyılmaz, Soma'da yaşanan maden faciasında 301 madencinin hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Bu facia, bütün hepimizi derinden üzdü. Televizyonlarda o faciayı izlerken yemek yiyemedik. Ancak sizin oradaki gösterdiğiniz gayretlerinizden dolayı sizinle gurur duyduk. Devlet, anında bütün imkanlarını seferber etti ve siz de gönülden hizmet verdiniz. Sizinle hepimiz büyük gurur duyduk. Tabii bu elim kaza, alınacak tedbirlerin daha da arttırılması konusunda ortak bir kanaat oluşturdu. Mevcut tedbirler yeterli midir, arttırılmalı mıdır, bu tartışılıyor. Ancak mevcut tedbirlerin dahi uygulanmasında zaman zaman zorluk yaşıyoruz. Ben yanımda çalışan işçi kardeşlerime miğfer giydiremiyorum, giymiyorlar. Bazen her türlü tedbiri alırsınız ama uygulama noktasında sıkıntı yaşayabilirsiniz. Tedbirler var ama bunların uygulanması noktasında gayret göstermeliyiz" diye konuştu.

Hiçyılmaz, daha sonra KTO'nun faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Bu arada, Bakan Taner Yıldız'ın KTO'ya gelişi sırasında 'Sayın Bakanım, Taner abi" diye seslenen bir kişiyi korumalar engellemek istedi. Bakan Yıldız'ın uyarısıyla serbest bırakılan vatandaş, Yıldız'a uzun süre sarılarak yanaklarından öptü. Bakan Yıldız'ın önceden de tanıdığı akli dengesi bozuk vatandaşa bir miktar para verdiği görüldü. - KAYSERİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mahmut Hiçyılmaz Taner Yıldız Kayseri Soma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title