Haberler

Bakan Yıldız: Paralel Yapı, Sermaye Noktasındaki Hassasiyetini Kuzey Irak'ta da Göstermiş Olabilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Paralel yapı, sermaye noktasındaki hassasiyetini Kuzey Irak'ta da göstermiş olabilir. Orada da bir kısım eğilimleri olmuş olabilir. Kuzey Irak'ta bazı angajmanları mümkün olabilir ama biz bunların Türkiye'ye aktarılması ve Türkiye'de petrol ve doğalgaz yapısının oluşmasına bu manada tabii ki müsaade edemeyiz" dedi.

Ak Parti İl Kadın Kolları Kongresi'ne katılmak üzere Kütahya'ya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ilk olarak Vali Şerif Yılmaz'ı makamında ziyaret etti. Bakan Yıldız valilikte gazetecilerin yönelttiği soruları yanıtladı. BOTAŞ'ın birikmiş 6-7 milyar liralık gümrük, KDV ve bir kısım vergilerle alakalı borcu olduğunu açıkladı. Yıldız, ham petrol fiyatlarına bağlı olarak faiz farkıyla oluşan doğalgaz fiyatlarının vatandaşların ve sanayicilerin lehine kullanıldığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Türkiye'deki doğalgaz fiyatları 2008 Kasım ayı fiyatları civarındadır. 6 yıl önceki fiyatlar, hatta 6 yılı da geçti aynı fiyatlar mertebesinde gitmektedir. Arada inişli çıkışlı fiyatlar oldu ama şu anki fiyatlar Kasım 2008 yılı fiyatlarıdır. Avrupa Birliği'ne üye 28 ülke arasında doğalgazı sanayicisine en ucuz satan ülke Türkiye'dir. O yüzden doğalgazla ilgili olan fiyatları biz önümüzü görerek, gerçekçi, vatandaşı ve sanayicisini düşünen bir yapı içerisinde Ak Parti hükümetlerinin yaptığı gibi aynı şekilde devam edeceğiz. Rusya Federasyonu ile ilişkilerimizin çok iyi bir noktada olduğunu ve önceki gün Bakü'deki yaptığımız toplantıda da bu bölgedeki enerji kaynaklarını çok iyi yönlendirmemiz lazım geldiğini bir kez daha söylemiştim. Rusya Federasyonu ile görüşmelerimiz nihayetlenmedi, herhangi bir tahkim yolunun açılmasını beklemiyoruz, düşünmüyoruz. Her iki tarafın da bu manada bir sıkıntıya düşeceğini düşünmüyoruz, öngörmüyoruz."

KOMŞU ÜLKELER HUKUKA RİAYET ETMELİ

Bakan Yıldız, Karadeniz ve Kıbrıs açıklarındaki petrol arama çalışmalarıyla ilgili soru üzerine, komşu ülkelerin hukuka riayet etmeleri gerektiğini belirterek, "Doğu Akdeniz'deki kaynakların veya ham petrol kaynaklarının Kıbrıs halkının tamamı tarafından yani Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs yerel yönetimiyle beraber aynı şekilde paylaşılacağına ve böyle bir beklentimin olduğunu bir kez daha söylemek istiyorum. Bizim, Irak'ın tamamında nasıl tutarlı bir politikayla herhangi bir bölgesinde, ister kuzeyinde ister güneyinde herhangi bir petrolün, Irak'ın tamamına nasıl ait olduğunu söylüyorsak, buradaki herhangi bir kaynağın da Kıbrıs'ın tamamına ait olduğunu söylemem lazım" dedi.

ALNIMIZ AK OLARAK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ

Bakan Yıldız 6 yıl boyunca dinlendiklerini söyleyerek, "Bakanlığım süresince, geçen gün açıklanan son rakamlarla beraber 6 yıl dinlenmeden, yorulmadan dinlemişler. Bu devam da ediyor olabilir ama gücünü şeffaflıktan alan bir yapının bundan herhangi bir sıkıntı duymayacağını her zaman, her vesile ile söylüyoruz. Yalnızca kanunlar, mevzuatlar önünde değil, aynı zamanda Allah'a hesap vereceğimizi bilen insanlar olarak, bu konuda Allah'a şükürler olsun açık yüreklik ve alnımız ak olarak yolumuza devam ediyoruz" diye konuştu.

LEGAL OLAN HERŞEYE VARIZ

Kuzey Irak'taki enerji faaliyetleriyle ilgili yöneltilen soruyu da yanıtlayan Bakan Yıldız, Türkiye'nin gelişmesi ve büyümesine devam edeceklerini ifade ederek, şöyle dedi:

"Paralel yapı, sermaye noktasındaki hassasiyetini Kuzey Irak'ta da göstermiş olabilir. Orada da bir kısım eğilimleri olmuş olabilir. Kuzey Irak'ta bazı angajmanları mümkün olabilir ama biz bunların Türkiye'ye aktarılması ve Türkiye'de petrol ve doğalgaz yapısının oluşmasına bu manada tabii ki müsaade edemeyiz. Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattı 15 yıllığına yaptığımız anlaşmalar ve Erbil'le yaptığımız sözleşmeler çerçevesinde devam etmektedir. Legal olan resmi olan her şeye varız ama illegal olan bütün şeylere de karşı olduğumuzu söylemem lazım."

Bakan Yıldız, valilik ziyaretinin ardından Kütahya Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen Ak Parti İl Kadın Kolları Kongresi'ne katıldı. - Tahya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Ak Parti Türkiye Irak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title