Haberler

Bakan Yıldız: Devlet Hakkı İçerisinde Ayrı Bir Devlet Hakkı Söz Konusu Olmaz

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, "Kentte çıkarılan petrol ve diğer enerji kaynaklarından pay istiyoruz" sözlerine karşılık, "Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil" yanıtını verdi.

Bakan Yıldız, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve BDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in "Belediyeler yeraltı kaynaklarından yüzde 20 pay almalı" önerisine tepki gösterdi.

-"BÖYLE BİR ŞEYE SICAK BAKMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"-

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, Türkiye'nin Antalya'daki turizm gelirleriyle, Dilovası'ndaki sanayi gelirleriyle, Marmara Bölgesi'ndeki ticaretiyle, Karadeniz'deki fındığı ile her bir yanıyla, tüm sektörleriyle bir bütün olduğunu söyledi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Kışanak'ın açıklamasını izledik. Devlet hakkı içerisinde ayrı bir devlet hakkı söz konusu olmaz. Böyle bir şeye sıcak bakmamız mümkün değil. O zaman Antalya'ya da turizm gelirlerinden dolayı ayrı bir uygulama yapmamız lazım. Fındık üretimi için de Karadeniz'e bunu yapmamız lazım. Böyle bir şey söz konusu değil. Türkiye Edirne'den Kars'a Sinop'tan Hatay'a varıncaya kadar bir bütün. Türkiye bütün zenginlikleri ile beraber bir bütün. Bunun doğusu batısı olmaz. Bunu o proje çerçevesinde olduğumuzu çıkarmamız lazım. Buradan farklı mesajlar çıkartmak isteyenlere de böyle bir yaklaşımlarının doğru olmadığını açıkça söylememiz lazım. Türkiye bütün zenginlikleriyle birlikte bir bütün. Bunun doğusu batısı kuzeyi güneyi olmaz. Her birimiz kazandığımızı ortak havuza koyuyoruz ve hep beraber oradan paylaşıyoruz. Gerek TPA olarak gerekse özel şirketler olarak petrolün çıkartıldığı bölgede yollarıyla, yeşillikleriyle alakalı birçok sosyal proje geliştiriyoruz. Irak petrol bakanı geçen hafta gelmişti. Bir komite kurulduğundan bahsetmişti. O komitenin yaptığı çalışmalarda bir sonuca varabileceklerini kendisi söylemişti. Şu ana kadar bu konu da net bir şey bize ulaşmış değil. Bağdat'la Erbil'in bu konuda uzlaşıyor olmaları ırak açısından bir artı getirecektir. Irak'ın normalleşmesini hızlandıracaktır. Petrol gelirlerini artıracaktır. Şuanda Kerkük yumurtalık ham petrol hattını önemli ölçüde kapasitesinin boş olarak kullanıldığını üzülerek söylemek istiyorum. Biz ürettikleri halde iletmeye hazır olduğumuzu bu vesileyle de söylemek istiyorum."

-"ONLARIN PROJE ORTAĞI KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ"-

"Rum lideri bir açıklama yaptı. Türkiye'yi müşteri olarak kabul ederiz ama ortak olarak görmeyiz diyor. Rum tarafının bu düşüncelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soru üzerine Bakan Yıldız, şöyle dedi:

"Tabi ki ben burada Rum liderinin Türkiye'yi ortak olarak kabul etmemesini şöyle yorumluyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tabi ki onların ortağıdır. Kıbrıs'ın tamamının yine Kıbrıs'ın çevresinde bulunan tüm zenginliklerden adil bir şekilde bir paylaşımla beraber yararlanması lazım. Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti bağımsız bir devlettir. Beraber ve geliştirecekleri çözümle beraber biz o projenin olumlu katkısını koymaya devam ederiz. Uluslararası hukuka yönelik münhasır ekonomik sahalarda netleşmemiş sınırları çizilmemiş bir alanda yönetilen bir petrolün ya da doğalgazın Kıbrıs'ın tamamı tarafından paylaşılacağını söylemiştik. Ortakları kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olacaktır. Ama Türkiye bu projenin en önemli ulaşım yeri ve tüketim noktasıdır. Rum lideri de sözlerinde zaten belirtiyor. Onların proje ortağı kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyetidir."

-"TEKLİFLER İNCELENECEK YETERLİ GÖRÜLMESİYLE BİRLİKTE BUNLAR ÖZELLEŞTİRİLECEK"-

Bir soru üzerine de Türkiye'nin özel sektörle beraber kendi kaynaklarını makul oranda paylaşmasını önceden beri hedeflediklerini vurgulayan Bakan Yıldız şu ifadeleri kullandı:

"Kemerköy, Yeniköy, Yatağan ve Çatalağzı ile birlikte devam edecek bir süreçten bahsediyoruz. Yaklaşık 16 tane bizim yerli kömür ve doğalgaz santraliyle beraber hemen hemen tamamını belli bir süreçte özelleştirmeyi düşünüyoruz. Buradan elde edilecek gelirleri Türkiye'nin gerek enerji sektöründe gerekse diğer geriye dönük borçlanmalarıyla alakalı kalemlerde kullanılacağını Hazine tarafından da özelleştirme tarafından da özelleştirme idaresi başkanlığı aracılığıyla tasarruf edileceğini hep beraber biliyoruz. Uygun teklifler geliyor olmasıyla birlikte bu projelerin belli bir karlılığı vardır. O karlılıkları kamu özel sektörde sektör ile birlikte makul oranda paylaşmak istiyor. Teklifler incelenecek yeterli görülmesiyle birlikte bunlar özelleştirilecek. Türkiye'nin ister kamu isterse özel sektörle beraber verimli çalışmasını temin edecek bütün çalışmalara devam edeceğiz. Projelerimiz yalnızca bununla bitmeyecek. 2014-15 yılları her ne kadar seçim yılları olsa da programlarımızı bir kesintiye uğratmayı düşünmüyoruz. Politikalarımız ciddi bir kararlılıkla birlikte devam edecek. Biz yerli kömürlerimizden Konya- Karapınar, Afşin- Elbistan gibi yerlerimizdeki yerli kömürlerimizin değerlendirilmesine yönelik çalışmaları da inşallah hep birlikte devam ettirmiş olacağız."

-"KIBRIS'IN TAMAMI TARAFINDAN ADİL BİR ŞEKİLDE DAĞITILMALI"-

Bütün yer altı kaynaklarında Kıbrıs'ın tamamının hakkı olduğunun altını çizen Bakan Yıldız, bir soru üzerine de, "Kıbrıs'ın çevresinde elde edilecek herhangi bir petrol ya da doğalgaz geliri Kıbrıs'ın tamamı tarafından adil bir şekilde dağıtılmalıdır. Kıbrıs'ın bir bütün olarak değerlendirilmesinin doğru olacağı kanaatindeyim. İster bunun adı ortaklıktır, ister gelir paylaşımıdır. Ama bunun tarafında Türkiye bulunmamaktadır. Rum liderinin kastı Türkiye ortağımız değildir, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir diyorsa çokta yanlış bir ifade kullanmamıştır" dedi.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Taner Yıldız Diyarbakır Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Kara Ağaç Destanı nerede çekiliyor, setleri nerede? Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title