Haberler

Bakan Yıldız'dan "Dedaş" Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı’nı bütün idarecilerimiz gibi daha sorumlu davranmaya davet ediyorum.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı'nı bütün idarecilerimiz gibi daha sorumlu davranmaya davet ediyorum. Bizler vatandaşımıza süküneti tavsiye edenler olacağız, tahrik edenler olmayacağız" dedi.

Bakan Yıldız, "Maden Kanunu Tasarısı" ile ilgili düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (DİSKİ) ait atık su arıtma tesisinin borcu nedeniyle elektriğini kesmesinin ardından yaşanan olaylar hatırlatılarak, "Bu süreçte nasıl bir adım atacaksınız, tedbir almayı düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine Yıldız, "Diyarbakır'da veya başka illerde yaşayan vatandaşlarımızın hem elektrik hem su hizmetlerinden bir vatandaşlık hakkı olarak bundan yararlanması en tabi ve doğal olanıdır. Ancak her birimizin de yine komşularımıza ve devlete karşı sorumluluklarımız var. Ben özellikle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı'nı bütün idarecilerimiz gibi daha sorumlu davranmaya davet ediyorum. Bizler vatandaşımıza süküneti tavsiye edenler olacağız, tahrik edenler olmayacağız" karşılığını verdi.

"ELEKTRİK KESİNTİSİ UYGULANAN BİR KISIM YERLERDE ENERJİNİN CEBREN AÇILDIĞINI GÖRDÜK"

Diyarbakır'da yaşanan söz konusu olayın detaylarını anlatan Yıldız, "Bu şirketler özelleştirildi. İsterse özelleştirilmesin, kamuda olsa ne yapacaktık. Kamuda da olsa bizim benzer bir şekilde tahsilat oranlarını artırmamız lazım. Artı bir para istenmiyor, kullanılan elektriğin parası isteniyor. Bu Diyarbakır için de, Edirne için de geçerli, Antalya için de geçerli. O yüzden bunu yalnızca o yöreye has bir durum olarak göstermek de doğru değil. Sadece arıtma tesisinin 49 milyon TL borcu var. Şirket şunu söylüyor, lütfen bunları ödeyin. Eğer ödeme niyetiniz var, kabiliyetleriniz yoksa bunlara taksit yapalım, vade uygulayalım. Yani bir ödeme planı verin, biz de o ödeme planı çerçevesinde biz size bunu yapalım. 'Biz hiçbir şekilde ödeme planı vermeyiz' deniyor. Bakın ödeme planı veren belediyeler var. Dicle Elektrik'in Diyarbakır, Urfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerine hitap ettiğini düşünürsek, Batman ve Şırnak belediyeleri ödeme taahhüdünde bulundular ve enerjileri açık. Batman Belediyesi ile Diyarbakır Belediyesi'nin siyasi kimlik olarak bir farkı var mı? Orada herhangi bir siyasi uygulama uygulanamaz, böyle bir şey söz konusu bile değil. Batman Belediyesi 'ben bunları ödeyeceğim diye taahhütte bulunuyor' ama Diyarbakır Belediyesi bulunmuyor. Bir kısım elektrik kesintilerinin özellikle kesildiği yerlerdeki uygulamalarda gidip bunların cebren açıldığını gördük. Tabi ki burada kanuni işlemi yapmak zorundayız. Biz iyi niyetli vatandaşlarımızdan mutlaka ödemek isteyenlerle alakalı her türlü kolaylığın gösterileceğini söylüyorum" ifadelerini kullandı.

"KONUYU BAKANLAR KURULU'NDA GÜNDEME GETİRECEĞİM"

Diyarbakır'da yaşanan konuyu Pazartesi günü Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme getireceğini açıklayan Yıldız, şöyle devam etti:

"Bunun karşılıklı edinmenin olduğunu kamu olarak, kamu görevi yapan özel şirketin de görevi var, belediyenin de görevi var. Orada toplam 251 milyon TL'lik bir alacağı var. Yani Siirt'in toplam fatura borcu 1.1 milyon, Batman'ın 22 milyon, Şırnak'ın 24 milyon, Mardin'in 46 milyon, Urfa'nın 68 milyon, Diyarbakır'ın 88 milyon. Bunlarla alakalı belediyelerimiz ödeme planlarını sunsunlar. Orada hiçbir özel sektör de, kamu yetkilisi çalışanı da vatandaşın elektriğini kesmek üzere görev yapmamaktadır, suyunu kesmek üzere görev yapmamaktadır. Ama bunların da karşılıklı kanun çerçevesinde gereğini yapmak durumundalar. Biz ödeme taahhütleri ve planları çerçevesinde vatandaşımızın bu hizmetlerden yararlanması lazım. Tabi mahkeme elektrik kesintileri için yürütmeyi durdurma kararı verdi. DEDAŞ'ın da aslında içme suyuyla alakalı tesislerine elektriği de böylece açılmış oldu. Bunları yargı mensuplarıyla da paylaşmamız lazım. Orada kamu görevi yapan kişiler görevlerini yapmayacaklar mı? Bunu da sormamız gerekiyor veya ödeyenlerle beraber ödemeyenlerin tartışıldığı bir Türkiye'de bunları doğru bir şekilde ortaya koymamız lazım. Ödeyenlerle ödemeyenlerin eşit düzlemde aynı haklara sahip olamayacağını biliyoruz."

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NUN DİYARBAKIR ZİYARETİ

Bir gazetecinin Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu hafta sonunda Diyarbakır'a gideceğini hatırlatarak, "Başka bir sıkıntı bekliyor musunuz? Bununla ilgili başka bir sıkıntı yaşanır mı?" sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Biz farklı bir sıkıntı beklemiyoruz. AK Parti Diyarbakır İl Kongresi yapılacak ve biz kanun dışı herhangi bir uygulama var mı, yok mu, keyfi bir uygulama var mı biz buna bakarız" karşılığını verdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Dicle Elektrik Dağıtım Taner Yıldız Şırnak Batman Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title