Haberler

Bakan Yıldız: "A Termik'in Devir Sözleşmesini İmzaladık"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin- Elbistan A Termik Santrali ve kömür işletmesinin 20 yıllığına ERG Elektrik A.Ş.'ye devrini öngören anlaşmayı imzaladıklarını söyledi.

Bakan Yıldız, imtiyaz hakkı sözleşmesi ile birlikte ilgili firmanın santralin rehabilitasyonu ve diğer yatırımlarının toplam 3,6 milyar Dolar bütçeye sahip olduğunu hatırlatarak, "Buraya 2 tane 360 MW'lik ünite daha kuruyoruz. 720 MW'lik ek ünite tesis edilecek. Kömür daha fazla çıkartılacak ve buradaki işletme daha fazla elektrik üretmiş olacak. 20 yıl sonra biz bunların her birisini tekrar geri alacağız" diye konuştu.

Elbistan ve Afşin ilçelerine doğalgaz arzını sağlayacak sözleşme töreni için bölgeye gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin devrine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin, 30 yıldan fazla bir süredir elektrik üreten Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin çok ekmeğini yediğini kaydeden Bakan Yıldız, "Burada 1350 MW'lik kısmen yaşını doldurmuş, ömrünü tamamlamış ve çevreye zararlı olmasını kesinlikle istemediğimiz bir tesisten bahsediyoruz. Buranın çok ekmeğini yedik. Buradan çok insan gelip geçti. Türkiye'de buranın çok ekmeğini yedi ama burayı bu haliyle bırakamayız" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

"Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin rehabilite edilmesi ile alakalı 13 yıl süren mahkeme kararları vardı. ve şimdi imtiyaz hakkı sözleşmesi ile beraber biz buranın da anlaşmasına imza koyduk. Bunun için de buraya tekrar gelinecek. Burada hangi şahıs olursa olsun burada hizmetleri devam ettirecek. Bizdeki anlayış bayrak yere düşmez ve elden ele verilir. Bizden sonraki arkadaşlarımız bizden daha iyi bu işi yapacaklar. Böyle inandığımız için bu kararları aldık. Bir firmayla Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin 20 yıllığına imtiyaz hakkıyla beraber bütün yatırımları başlatmış olacak. Bu yatırımın tutarı 3,6 milyar Dolar. 10 milyar TL'nin üzerindeki yeni yatırım burada 7-8 kilometrekarelik bir alana yapılacak.

Burada 1350 MW'lik kısmen yaşını doldurmuş, ömrünü tamamlamış ve çevreye zararlı olmasını kesinlikle istemediğimiz bir tesisten bahsediyoruz. Buranın çok ekmeğini yedik. Buradan çok insan gelip geçti. Türkiye'de buranın çok ekmeğini yedi ama burayı bu haliyle bırakamayız. Çiftçi kardeşlerim EÜAŞ'ın aleyhine bir dava açtılar ve 21 milyon TL tazminat kazandılar. Haklarıydı helal olsun. Biz de şuan buranın baca gazı analizleriyle alakalı her türlü çevreye duyarlı bir işletmecilik kuruyoruz. Yalnızca bununla bitmiyor. 1350 MW'lik rehabilitasyonla birlikte buraya 2 tane 360 MW'lik ünite daha kuruyoruz. 720 MW'lik ek ünite tesis edilecek. Kömür daha fazla çıkartılacak ve buradaki işletme daha fazla elektrik üretmiş olacak. 20 yıl sonra biz bunların her birisini tekrar geri alacağız."

Termik santralde çalışan işçilerin durumlarıyla ilgili olarak bilgiler aktaran Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'işçilerimizin başımızın üstünde yeri var' diyerek, "İşçilerimizin hiçbir işçimizi kapının önüne bırakmadık bundan sonra da bırakmayacağız. İşçi kardeşlerimiz isterlerse özel şirkette çalışabilecekler. Herkes özgür iradesiyle karar verecek. İstemezlerse EÜAŞ'ta bütün işçi kardeşlerimizin başımızın üstünde yeri var. Bu projelerde hiçbir mühendisimiz, teknisyenimiz, işçi kardeşlerim ve aileleri tedirgin olmasınlar. 20 yıl bir kişinin iş hayatına tamamen hitap edecek bir süreden bahsediyoruz. Buradaki özel sektör beni istediği zaman çıkarır diye bir şey yok. Çalışanın hiçbir endişesi ve korkusu olmasın" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin geleceği için enerji yatırımlarının devam ettirilmesi gerektiğinin de altını çizen Bakan Yıldız, "Buradaki yatırımlarımız devam edecek. Çöllolar'la ilgili olarak o elim kazadan sonra burasının susuzlaştırılması ile alakalı konular var. Biz buraya bütün ekibimizle beraber geldik. EÜAŞ, BOTAŞ, TEİAŞ, özel şirketler ve TEDAŞ'ın bütün genel müdür ve yardımcıları da burada. Çünkü biz buraya geldiğimizde yalnızca bir seçim çalışmalarında bulunmuyoruz. Oradaki enerji sektörüyle alakalı çalışmaları da takip ediyoruz. Bütün bunların sürdürülebilirliğine olan inanç 7 Haziran akşamında bir kez daha kendisini gösterecek. Biz, Türkiye'de bunun bir parti meselesi olmadığını, siyasi istikrarın devamı niteliğindeki önemli bir başlık olduğunu biliyoruz. Bu kadar yatırımın Türkiye'ye getirdiğimiz hizmetlerin kesintisiz devam etmesi gerekiyor. Biz geçen hafta bir anlaşma imzaladık. Yine milyar Dolar'lık bir anlaşma. Bazen halkımızın, vatandaşımızın zihninde tereddütler uyandırmaya çalışanlar var. Türkiye'nin geleceği olan ve kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza daha iyi bir Türkiye bırakmak için bütün bu yatırımları devam ettirmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Taner Yıldız Elbistan Türkiye Afşin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title