Haberler

Bakan Yıldız: 10 Yıllığına Bu Anlaşmayı Uzattık

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız: (Cezayir'den alınan doğalgaz) "Karşılıklı konuşma ve müzakereler sonucu iki ülkenin de kazanabileceği makul bir fiyatı oluşturduk. Ticari anlaşmalar olduğu için gizlilik içeriyor.

* Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız :

( Cezayir'den alınan doğalgaz) "Karşılıklı konuşma ve müzakereler sonucu iki ülkenin de kazanabileceği makul bir fiyatı oluşturduk. Ticari anlaşmalar olduğu için gizlilik içeriyor. 4 milyar metreküpten az olmamak kaydıyla sıvılaştırılmış doğalgaz alımı üzerinde özellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ihtiyacımız daha da fazlalaşıyor. 10 yıllığına bu anlaşmayı uzattık. Geriye dönük fiyat farkları da varsa onlarla ilgili de mutabakat sağladık."

Haber-Kamera: Ümit TÜRK İSTANBUL / DHA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Yusuf Yusufi ile Çırağan Sarayı'nda basın toplantısı düzenledi. Türkiye ve Cezayir arasında doğalgazı konusunun görüşüldüğü toplantı sonrasında Enerji Bakanı Yıldız iki ülke arasındaki doğalgaz anlaşmasının süresinin uzatıldığını belirtti.

Toplantının ardından Yıldız ve Yusufi açıklama yaptı. Cezayirli Bakan Yusufi güvenin aynı zamanda iki ülke arasındaki ilişkinin de istikrarlı bir şekilde sürmesine yardımcı olacağını ifade ederek, "Yusufi, "Petrolle alakalı devasa projelere imza atmak istiyoruz. Bu tür projeler sadece petrol arama ve üretiminde değil, petrokimya ve diğer ürün ticaretleri hususunda da projelerimiz var. Bundan dolayı tüm Türk şirketlerini ülkemizde görmekten memnuniyet duyacağız" dedi.

Enerji Bakanı Yıldız, Cezayir'den doğalgazı alınması konusunda karşılıklı konuşma ve müzakereler sonucu iki ülkenin de kazanabileceği makul bir fiyatı oluşturduklarını belirterek, "Ticari anlaşmalar olduğu için gizlilik içeriyor. 4 milyar metreküpten az olmamak kaydıyla sıvılaştırılmış doğalgaz alımı üzerinde özellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ihtiyacımız daha da fazlalaşıyor. 10 yıllığına bu anlaşmayı uzattık. Geriye dönük fiyat farkları da varsa onlarla ilgili de mutabakat sağladık" dedi.

DOĞALGAZ FİYATLARI?

Doğalgazla ilgili sorulan bir soruya Yıldız, "BOTAŞ, normalde şu anda zarar eden bir şirkettir. 10 dolardan alıp, 9 dolardan satan bir şirkettir. Özellikle Rusya ile ilgili müzakerelerde öncelikle onun zararının telafisi için uğraşıyoruz. O zararın telafi edilmesi lazım. Bunları gerek alım fiyatlarıyla gerek ham petrol fiyatının düşüşü ve doğalgaz fiyatlarıyla irdelemeye çalışıyoruz. En son geldiğimiz nokta budur ve bunun üzerinde yoğunlaşıyoruz" dedi.

"TÜRKİYE'NİN, AB İLE RUSYA ARASINDA BİR TERCİHE ZORLANAN DURUM OLMADIĞINA İNANIYORUM"

Bakan Yıldız, "Rusya Federasyonu bizim için herhangi bir ülke değil. Herhangi bir komşu da değil. O yüzden ben bu manada Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında tercihe zorlanan bir durum olmadığına inanıyorum. Hem Rusya ile hem AB ile proje geliştirebilecek kabiliyettedir Türkiye. Bizim Amerika, AB ülkeleriyle ve Rusya ile imzaladığımız iyi niyet anlaşmaları da vardır. Nükleer güç santralinin özellikle Güney Akım projesiyle ilgili herhangi bir sıkıntıya uğramayacağı kanaatindeyim. Rusya, 2015 için bu proje için 50 milyar ruble ayırdı. Hem o projenin devamı hem de güney akımla alakalı ne tür şeyler yapılabilir, bunu Gazprom'la BOTAŞ oturup karar verecek" diye konuştu.

Bakan Yıldız, "Gazprom'un teklifi siyasi bir manevra mı yoksa gerçekleştirilebilir bir proje mi?" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi: "Eğer karşılıklı teknik şartlar oluşuyorsa tabi ki bu gerçekleştirilebilir. O yüzden BOTAŞ ve Gazprom'u görevlendiren bir anlaşma imzalandı. Bunun hukuki bağlayıcılığı şuanda yok ama bu anlaşma olgunlaştıkça, şartlar yerine geliyorsa, karşılıklı uzlaşı oluşuyorsa tabi ki bunun üzerine anlaşma olacaktır. Bunu zaman gösterecek" diye cevap verdi."

IRAK'TA HEDEF GÜNLÜK 1.5 MİLYON VARİL?

Irak'ın normalleşmesini sağlamak için çalışmaların sürdüğüne söyleyen Yıldız, "Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı, çalışıyor. ve yakın vadede günde 550 bin varile çıkmayı hedefliyor. Hem Bağdat hem de Erbil'in bu manada katkıları olacak. Bütün kapasitesi 1,5 milyon varil günlük. Eğer o kapasiteye çıkıyor olmamız halinde mutlaka Irak'ın normalleşmesine daha fazla katkı koymuş olacağız. Ham petrol kapasitesi bu miktarlara çıkıncaya kadar yeni bir boru hattı söz konusu değil. Doğalgazla alakalı ise Irak'ın tercihleri de dikkate alınmak kaydıyla üretebileceği doğalgazı alabileceğimizi kendilerine ilettik. Türkiye, İran'dan, Türkmenistan'dan, Azerbaycan'dan, Irak'tan, Rusya'dan, Cezayir'den, Nijerya'dan ve bir çok ülkeden doğalgaz tedarikini artırmak için çaba sarf ediyor. Hem ülkelerini hem kaynaklarını hem de güzergahlarını çeşitlendirecek" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Taner Yıldız Türkiye Cezayir Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title