Haberler

Bakan Yıldırım: "Hızlı Tren Hatlarını 2018'de 3 Bin 200 Kilometreye Çıkarmış Olacağız"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "2015 itibariyle bin 213 kilometre hızlı tren hattını tamamladık, hizmete aldık. 2018'de 3 bin 200 kilometreye çıkarmış olacağız" dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, TCDD Kule Restoran'da basın mensupları ile kahvaltıda biraraya geldi. Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, "2003'de elektrikli hatlarımızın toplam uzunluk içerisindeki payı yüzde 18'di, 2015 itibariyle bunu tam iki katına çıkarmışız. Yüzde 36 olmuş. 2018'de bütün hattın yüzde 65'i elektrikli hale gelecek. Hızlı tren hatları 2015 itibariyle bin 213 kilometre hızlı tren hattını tamamladık, hizmete aldık. Bu tamamen yeni yapılmış hat. 2018'de 3 bin 200 kilometreye çıkarmış olacağız. Bugünkü oranın neredeyse iki buçuk katını bulmuş olacak" diye konuştu.

"2015 YILINDA İSTANBUL'DA KÖPRÜLERDEN GEÇEN ARAÇ SAYISI AZALDI"

"2015 yılında İstanbul'da köprülerden geçen araç sayısı azaldı" ifadesini kullanan Yıldırım, şunları kaydetti:

"İstanbul trafiği her gün artıyor. Motorlu araç sayısı Türkiye'de 8 milyondan 20 milyona dayandı. Ama köprülerden geçen araç sayısı 150 milyondan 141 milyona düştü. Bunun sebebini araştırdık. Sebebini şöyle gördük; Marmaray. Marmaray 2013 29 Ekim'de açıldı. Bugüne kadar 114 milyon yolcu taşıdı. Bu neredeyse İstanbul nüfusunun 8 katı. Köprülerdeki azalmanın izahı da bu. Yeterli toplu taşıma alt yapısını hazır hale getirirseniz insanlar araçlarıyla gitmek yerine toplu taşımayı tercih ediyorlar. Büyük şehirlerdeki trafik sorunu da azalmış oluyor."

Yıldırım, Bursa'dan Bilecik hattına bir bağlantı olduğunu, bağlandığı zaman İstanbul'a da, Ankara'ya, Konya'ya gidilebileceğini belirterek, Yenişehir'e kadar bölümde çalışmaların devam ettiğini ifade etti. İkinci bölümün Yenişehir-Osmaneli arasında olduğunu ve bu sene ihalesinin yapılacağını anlatan Yıldırım, Ankara-Sivas hattının ise 2018'de bitirileceğini bildirdi.

"RUSYA'NIN HAVA YOLLARININ UÇUŞ EKİBİNE ŞUANDA UYGULADIĞI İŞ ULUSLARARASI HAVACILIK KURALLARINA AYKIRI"

Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldırım, Rusya'nın hava yolları uçuş ekibine uyguladığı vize kriziyle ilgili soruya, "Rusya'nın hava yollarının uçuş ekibine şuanda uyguladığı iş uluslararası havacılık kurallarına aykırı. Tamamen keyfi bir uygulamadır. Biz diplomatik kanallarda bu uygulamanın yanlış olduğunu Uluslar arası Havacılık Örgütünün normlarına uygun olmadığını derhal hatırlatacağız. Bizim amacımız Rusya ile yaşadığımız krize misilleme yaparak cevap vermek değil, ilişkileri normalleştirmektir" yanıtını verdi.

Demiryollarında bir özelleştirme değil, serbestleştirmeden bahsedilebileceğini belirten Bakan Yıldırım, limancılıkta önemli projeler olduğunu ifade etti. Yıldırım, "Kuzey Ege Çandar Limanı alt yapısı bitti. Üst yapısını bu sene tekrar ihale ediyoruz. Bunu kamu özel ortaklığıyla yapacağız. Filyos limanı var. Karadeniz'de çok önemli ana liman olacak. Bununda hukuki sorunları vardı 2014'ten beri devam eden. Bu sene oraya da başlamış olacağız. Bazı limanlarda özelleştirme İnebolu Limanı, İzmir Limanı var. Bunlarda özelleştirme kapsamında değerlendirmeleri devam ediyor. Birçok yat limanı projesi de bakanlığımızın gündeminde. Yat limanlarını da 2016'da peyderpey devreye sokacağız" ifadelerini kullandı.

"4.G YERLİLİK ORANI ZAMANA YAYACAĞIZ"

4.5G ihalesinde yerli kullanım zorunluluğuyla ilgili soru üzerine Yıldırım, "4.5G yerlilik oranı zamana yayacağız. Başlangıçta yüzde 30, daha sonra yüzde 40, 45'e ulaşacak şekilde kademeli uygulama öngörüyoruz. İlk yükümlülük 1 Nisan 2016'da başlayacak. Ondan sonra devam eden yıllarda kademe kademe oranların gerçekleşmesini arayacağız" dedi.

HGS'de okumanın tepeden olduğunu ve plakayı okuduğunu belirten Yıldırım, vatandaşların yüzde 40'ının HGS etiketi olmadan geçiş yaptığını, bu yüzden plakaya bakıldığını, etikette araca ait bilgiler olduğunu anlattı. Cezaların affı diye bir şey olmadığını, en uzak mesafe uygulamasının kullandığı mesafe olarak düzeltildiğini yineleyen Yıldırım, "Bu sürede cezalı bildirimle ilgili önce itirazını yapsın vatandaş. Bunun inceleme tespit süresi olacak, o süre sonunda da bu düzenlememiz netlik kazanmış olur. Bir haksızlık varsa, bu haksızlığın giderilmesi bizim görevimizdir. Bu konunun gerçek muhatabı Maliye Bakanlığı'dır. Biz uygulamanın sonucunu paylaşacağız, vatandaşların mağdur olmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz" açıklamasında bulundu.

"236 DİKKATİ ÇEKEN, OLUMSUZ SONUÇLAR DOĞURAN SALDIRI YAŞADIK"

Siber saldırılarla ilgili soru üzerine Bakan Yıldırım, şunları söyledi:

"14 Aralık'ta başladı. Ağırlıklı olarak 24 Aralık'a kadar devam etti. 18 günde 236 tane büyük saldırı. 236 dikkati çeken, olumsuz sonuçlar doğuran saldırı yaşadık. Derhal BTK, Bakanlığımız harekete geçti. Bu saldırılara karşı kapasite artırımı yönüne gittik. Siber güvenlikle ilgili strateji eylem belgesi imzalandı, yürürlüğe girdi. 2018'e kadar yeni eylemler olacak. O eylemlerle de ilgili bütün kurumlar yerine getirecek. Ayrıca Bakanlığımız Ocak ayının son haftası Siber Güvenlik Kurulu'nu toplantıya çağırıyor. Bu kurulda da bu konudaki yeni tedbirler, yeni eylem planını konuşup karara bağlayacağız."

"ANKARA-İSTANBUL, KONYA-İSTANBUL HIZLI TRENİNE ZAM YAPILMAYACAK"

Demiryolu fiyatlarına zam olup olmayacağı sorusuna Yıldırım, "Ankara-İstanbul, Konya-İstanbul hızlı trenine zam yapılmayacak. Fiyat artışı yok" cevabını verdi.

"YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ DE BAĞLANTI YOLLARIYLA BİRLİKTE 2016'NIN SONUNDA EN GEÇ BİTMİŞ OLACAK"

Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kamu özel ortaklığıyla yapacağımız yeni otoyollar var. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün Anadolu ve Avrupa Yakasındaki Edirne Kars Tem yoluna bağlantısını sağlayacak otoyol. Ankara Samsun istikametinde ilk etapta Ankara Delice arasındaki otoyolu yap işlet devret ile gerçekleştireceğiz. Ankara Niğde otoyolunun ihalesini bu yıl yapacağız. Çanakkale geçişini gerçekleştireceğiz. Bu konular 2016-2019 arasındaki önemli projelerdir. Buna birde Kanal İstanbul'u ilave edelim. İkinci önemli hamlemiz karayollarında sıcak asfaltlı yol yapımına hız vereceğiz. 2019'a kadar hedefimiz 28 bin kilometreye ulaşmak. Şuanda 19 bin kilometre. Yavuz Sultan Selim Köprüsü de bağlantı yollarıyla birlikte 2016'nın sonunda en geç bitmiş olacak."

Bölünmüş yolların hayat kurtardığını söyleyen Yıldırım, bunların 1 yılda ekonomiye kazandırdığı kaynağın 16.5 milyar lira olduğunu bildirerek, havaya verilen egzoz gazında ise bölünmüş yollar sayesinde 3 milyar 250 metreküp azalma olduğunu söyledi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Binali Yıldırım İstanbul Konya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title