Haberler

Bakan Tüfenkci, TOBB Müşterek Konsey Toplantısı'na Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, vatandaşların demokrasiye sahip çıktığı gibi ekonomiye de sahip çıktığını belirterek, “Hain darbe girişiminin üzerinden bir ay bile geçmeden tüm piyasa göstergeleri normale döndü.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfekçi, vatandaşların demokrasiye sahip çıktığı gibi ekonomiye de sahip çıktığını belirterek, "Hain darbe girişiminin üzerinden bir ay bile geçmeden tüm piyasa göstergeleri normale döndü. Ekonomimiz beklenmedik gelişmeler karşısında dayanıklılığını ve gücünü bir kez daha kanıtladı" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Müşterek Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan Bakan Tüfenkci, "Türkiye'nin dünya çapında yakaladığı ekonomik başarı ve ülke çıkarlarını her şeyin üzerinde tutan politikalarımızın ve sizlerle bu politika doğrultusundaki samimi iş birliğinin neticesidir. Küresel finans krizi ve dünya ekonomisindeki sorunlar hala devam etmektedir. Gelişmekte olan ekonomiler yavaşlarken, özellikle enerji ve emtia ihracatına bağımlı ülkelerde sorunlar gitgide derinleşiyor. Gelişmiş ekonomiler tüm çabalara rağmen arzu edilen büyümeyi bir türlü yakalayamıyor. Parasal genişlemenin boyutlarını arttırmak ne Avrupa'da ne de Japonya'da ekonomide beklenen ivmeyi kazandırmazken, negatif faiz uygulamaları dengeleri daha da bozuyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin ekonomisinin toparlandığı dile getirilse de bunun kalıcılığı noktasında bir mutabakat bulunmamaktadır. Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırma konusundaki kararsızlığı tüm ekonomileri etkileyen piyasa dalgalanmalarıyla finansal istikrarsızlık kaynağı haline gelmiş durumdadır. Küresel ekonomi yavaşlasa da ülkemiz kesintisiz olarak büyümeye devam etmektedir" dedi.

"Tüm bu küresel dengesizlikler içerisinde ülkemiz 15 Temmuz hainliğini yaşadı"

Küresel ekonomik dengesizlikler içerisinde ülkenin 15 Temmuz hainliğini yaşadığını vurgulayan Bakan Tüfenkci, "Bu süreçte halkımız demokrasimize sahip çıktığı gibi doğrusu ekonomimize de çıktı. Döviz tasarruflarını satan vatandaşlarımız Türk Lirası alarak ulusal parasına ve ekonomisine güven gösterdi. Hızla harekete geçen Merkez Bankamızın bankalara sağladığı imkanlara başvurma gereği bile kalmadan finansal piyasalarımız normal işleyişini sürdürdü. Ülkemiz faaliyetleri hiçbir kesintiye Allah'a hamdolsun uğramadı. Hain darbe girişiminin üzerinden 1 ay bile geçmeden tüm piyasa göstergeleri normale döndü. Ekonomimiz beklenmedik gelişmeler karşısında dayanıklılığını ve gücünü bir kez daha kanıtladı. Artık Türkiye ekonomisi çalkantılardan etkilenmeyen, kendi potansiyeliyle sorunlarının üstesinden gelebilen, koşullara uygun esnek politikalar üretebilecek bir yapıya kavuşmuştur. Büyümeyi destekleyecek adımları bir bir atıyoruz. Yatırım teşviklerinin kapsamını genişletiyor ve içeriğini zenginleştiriyoruz. İkili ilişkilere yani sayfalar açmak suretiyle ekonomik etki alanımızı genişletiyoruz. Küresel enerji hatları üzerinde kilit ülke olma fırsatına sahibiz. Ülkemize, iş adamlarıma güveniyoruz. Birlikte hareket ederek aşamayacak engel, çözülemeyecek sorun olmadığını da biliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Halkın menfaatlerini ön plana alarak hareket ettik"

Ekonomik politikaları oluştururken siyasi çıkar gözetmediklerini kaydeden Bakan Tüfenkci şunları söyledi:

"AK Parti hükümetleri olarak bugüne kadar popülizmden uzak, gerçekçi politikalarla Türkiye'nin ekonomisini güçlendirdik. Halkın menfaatlerini ön plana alarak hareket ettik. Ekonomik politikaları oluştururken asla siyasi çıkar gözetmedik. Hiçbir şart altında mali disiplinden taviz vermedik, vermeyeceğiz. Devletin ekonomideki ağarlığını azaltıp özel sektör öncülüğünde teşvik ettik ve devam edeceğiz. 2016 yılında Hem sanayi üretimimiz hem de sanayi ciromuz artış göstermiştir. Haziran ayında sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 arttı. 2016-2015 döneminde ise, yıllık ortalama yüzde 3.9 oranında artmıştır. Sanayi üretiminin yanında sanayi ciromuzda da artış görülmektedir. Bunlar çok önemli rakamlar. Yatırımlarımız tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul'da üçüncü köprümüzün açılışını yaptık. Kısa bir süre önce Osmangazi Köprüsü'nü açtık, Marmaray'ı yaptık. Çanakkale Köprüsü'nün hazırlıklarını da yapıyoruz. Bu dev projelerle, yatırımlarla Türkiye ne kadar büyük ve güçlü olduğunu tekrar ve tekrar dünyaya ilan ediyoruz."

Tüketicinin piyasalara olan güveninin her geçen gün arttığına işaret eden Tüfenkci, şöyle devam etti:

"Tüketim anket sonuçlarına baktığımızda Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 11.1 oranında güven arttı. Temmuz ayında yüzde 67.3 olan endeks değeri ağustos ayında yüzde 74.44 değerine yükseldi. Aynı dönemde ekonomilerdeki beklentiler de olumlu yönde genişledi. Biliyorum ki oda ve borsalar özel sektörümüzün birliğini, beraberliğini temsil ediyor. Oda ve borsalarımız büyük bir aile olarak özel sektörümüzün bir olmasını, birlikte olmasını ve bu birliğin sonucunda daha güçlü olmasını bize en güzel gösteren örneklerden birisidir. Oda ve borsalarımız Türkiye ekonomisinin özellikle hükümetimizle birlikte katettiği gelişmeye, sorunlardan ziyade çözümlere odaklanmıştır."

"15 Temmuz gecesi odalarımız birlik beraberlik içerisinde milli iradeye, milletin emanetine sahip çıktı" diyen Bakan Tüfenkci, şu değerlendirmede bulundu:

"Bu noktada belki sizleri bilgilendirmek gerekir. Biliyorsunuz bu yapı devletin bakanlıklarına, kademelerine sızdığı gibi oda ve borsalarımıza da şu veya bu nedenden dolayı sızdılar ve faaliyet gösteriyorlardır. Bununla ilgili izler hükümet olarak direkt müdahaleden ziyade oda ve borsalarımızın kendi içerisinde bu mücadeleyi yapmalarını ve bu içlerindeki bu yapıları temizlemelerini istemiştik. Bugüne kadar 16 yönetim kurulu başkanımız, 17 tane meclis başkanı, 442 meclis üyesi görevlerinden ayrılmış ve istifa etmiştir. Bu yaklaşık yüzde 5'e tekabül etmektedir. Bu yeterli mi? Değil. Bundan sonra da bu mücadeleyi sürdürüp, içimizdeki bu yapıya müdahil olanları hızlı bir şekilde ayıklamamız lazım." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title