Haberler

Bakan Şimşek: "Türkiye Kendi Uçağını da Yapacaktır"

Atatürk Havalimanı'nda ilk yerli uçak koltuğunun tanıtımına katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin kendi uçağını da yapacağını söyledi.

Şimşek, "Koltuk deyip geçmeyin, 700 milyon dolarlık katma değer sağlayacak. Bu işler parça parça yürüyor. Sonunda Türkiye kendi yerli uçağını da yapacaktır" dedi.

Atatürk Havalimanı THY Teknik AŞ Hangarı'nda yapılan ilk yerli koltuk tanıtım toplantısına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve THY Genel Müdürü Temel Kotil katıldı.

Uçak kabinine monte edilen yerli koltukları gezen ve Boeing 737 800 tipi uçağın koltuğuna oturan Bakan Şimşek, "Türkiye'nin toplam ihracatının ortalama kilogram değeri 1 dolar 58 sent, bu koltuğun kilogram değeri 150 dolar. Yani katma değeri neredeyse 100 kat daha yüksek. Koltuğun hammaddesinin sadece yüzde 25'i yurtdışından geliyor, yüzde 75'nin yerli hammadde ile üretilmesi çok önemli. Türkiye havacılık sektöründe yıllık 17 milyar dolarlık ithalat yapıyor. Buna karşın sadece 4 milyar dolarlık ihracat yapıyor. Dolayısıyla bizim 13 milyar dolarlık açığımız var. Koltuk deyip geçmeyin, bu koltukları 2023'e kadar üretip bir kısmını satarsak 700 milyon dolarlık bir koltuk ihracat potansiyeline sahip olacağız. 700 milyon dolar az değil, çok ciddi bir rakam. Önemli olan şimdi bu ürünü diğer bütün havayolu şirketlerine de rekabetçi bir şekilde satabilmektir. Uçak üretimi zaten böyle parçalarla başlıyor. Bugün mesela uçağın içindeki mutfak aksamı, panelleri yani galeri dediğimiz bölümü THY ile TAİ birlikte ortak olarak üretiyor. Yakında onun da tanıtımını yapacağız. Parça parça gidiyor işte, bu anlamda çok önemli. Sonuçta Türkiye kendi yerli uçağını da yapacaktır. Bunun için geçen yıl karar verildi. Ulaştırma Bakanlığı bu konuda gerekli çalışmaları yapıyor" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Şimşek Hamdi Topçu Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title