Haberler

Bakan Şimşek: "Mısır'ın İstikrarlı ve Büyüyen Bir Ülke Olmasını İstiyoruz"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mısır halkının demokrasi talebini desteklediklerini belirterek, "Biz darbeye karşı itirazda bulunduk."

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mısır halkının demokrasi talebini desteklediklerini belirterek, "Biz darbeye karşı itirazda bulunduk. Mısır'ın istikrarlı ve büyüyen bir ülke olmasını istiyoruz. Sadece bölge açısından değil, dünya açısından da önemli" dedi.

Bakan Şimşek, 2. Türk-Arap Sermaye Piyasaları Forumu'nda (TAF-CM) yaptığı konuşmada, bölgeye bakıldığında karamsar bir ortamdan geçildiğini belirterek, Suriye'nin durumunun görüldüğünü, bu bölgenin demokrasiye hazır olup olmadığı tartışmalarının sürüp gittiğini kaydetti.

Bakan Şimşek, pek çok ülkede önemli doğal kaynakların bulunduğunu ifade ederek, "Bazı ülkelerde toprak kurak ama doğal kaynakları kullanarak bu toprakları dönüştürebiliyorsunuz. İsviçre dağlardan ibaret ama dünyanın en ileri ülkelerinden biri. İsrail'de her şey araştırma geliştirme ile yapılıyor. İsrail'in elinde kaliteli insan kaynakları stokundan başka neleri var? İyi bir eğitim seviyeleri var. Bütün bunları biz de yapıp öğrenmeliyiz. Bunun yanında bir de doğal kaynağınız varsa her şeyin üstesinden gelebilirsiniz" dedi.

Bakan Şimşek, bazı ülkelerde nüfusun yüzde 70'inin 30 yaşın altında olduğunu, Türkiye'de nüfusun yüzde 50'sinin 29 yaşın altında bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Kendi seçim bölgem Batman'da nüfusun yüzde 60'ı 24 yaşın altındadır. Bu bölgede gerçekten de genç demografi var ama bu aynı zamanda istikrarsızlık kaynağı da olabilir. Biz bu gençlere istihdam yaratmazsak istikrarsızlık olur. Bu bölgenin asıl korkması gereken budur."

"REKABETTEN KORKULUYOR"

MENA Bölgesi'nde doğalgaz ve petrolün asıl ihracat malları olduğuna işaret eden Şimşek, "Ülkelerin birbirini tamamlayacak ticaret imkanlarının olduğunu biliyorum. Bunun için de serbest ticaret anlaşmasına ağırlık verilmesi gerekiyor. Bu bölgede halen rekabetten korkuluyor" dedi.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile Türkiye'nin birbirini tamamlaması gerektiğini ifade eden Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye gibi yükselmekte olan pazarlarda ister Orta Doğu, ister Kuzey Afrika söz konusu olsun bu bölgelerdeki fazlanın çoğunun yine bu bölgeye yatırılması gerektiğini düşünüyorum çünkü bu bölgede çok fırsat var. Son 10 yılda Türkiye'ye 123 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekti. Bunun yüzde 80'inin kaynağı Avrupa idi. Avrupalılar kendi paralarını Türk pazarlarına yatırmayı tercih ediyor ancak komşularımız Türkiye'yi gözardı edip paralarını Batı'ya yatırıyor. Bu çözülecek bir şey değil. Ben yıllarca finansal hizmetler sektöründe çalışan bir kişi olarak bunu anlamakta zorlanıyorum."

Şimşek, Türkiye'nin dünyanın en çok turist alan 6'ncı ülkesi olduğunu anımsatarak, bu bölgede müthiş turizm fırsatlarının bulunduğunu ve Türkiye'ye yatırım yapılabileceğini kaydetti.

Bakan Şimşek, Türkiye'de çok kapsamlı kentsel dönüşüm sürecinin olduğunu belirterek, ulaşım ile ilgili büyük projelere yatırım yapılabileceğini ve önemli fırsatların bulunduğunu kaydetti.

Şimşek, Mısır halkının demokrasi talebini desteklediklerini belirterek, "Biz darbeye karşı itirazda bulunduk. Mısır'ın istikrarlı ve büyüyen bir ülke olmasını istiyoruz. Sadece bölge açısından değil, dünya açısından da önemli. Bölgedeki komşular hakkında görüş bildirirken amacımız komşularımızın büyümesini ve gelişmesini sağlamaktır. Onların büyüyüp gelişmesi, bizim de bundan faydalanmamız anlamına gelecektir. Bu bölgenin barış ve istikrara ihtiyacı var" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Mehmet Şimşek Türkiye Suriye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title