Haberler

Bakan Şimşek: "Büyük projeler tehlikede değil" -

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin gidişatına ilişkin önemli kaygıları olmadığını belirterek, "Şu anda hiçbir şekilde gündemimizde zam yok" dedi.

Şimşek, "Makro Ekonomik Gelişmeler ve 2014 Yılı İlk Çeyrek Bütçe Gerçekleşmeleri" konulu basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, " Diyarbakır'daki enerji kaynaklarına ilişkin pay istedikleri" yönündeki açıklamasının anımsatılması üzerine Şimşek, bunun "son derece yanlış bir yaklaşım" olduğunu, Türkiye'de bütün gelirlerin bir havuzda toplandığını ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda her bölgeye yatırım ve hizmet olarak sunulduğunu kaydetti.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerine, topladıkları vergi gelirlerinin çok üzerinde kamu hizmeti sunduklarını ifade eden Şimşek, " Türkiye'nin göreceli olarak az gelişmiş bölgelerini hızlı şekilde kalkındırmak için zaten üzerimize düşeni yapıyoruz. Eğitime, sağlığa, çiftçimize verilen destek bütçeden geliyor. Diyarbakır veya ülkenin dört bir yanındaki altyapı yatırımları bütçeden geliyor. Bunu görmemezlikten gelmemek lazım" diye konuştu.

Hükümetleri döneminde doğu ve güneydoğuya hiçbir dönemde olmadığı kadar yatırım yapıldığına dikkati çeken Şimşek, en büyük teşviğin de çözüm süreci olduğunu söyledi. Süreçle birlikte bölgede huzur ve göreceli bir rahatlama söz konusu olduğunu belirten Şimşek, bununla birlikte güven ve istikrarın gelerek, yatırımların hız kazandığını ifade etti.

Türkiye'nin petrolde büyük oranda dışa bağımlı olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Bahsedildiği gibi, Türkiye yer altı zenginliği bakımından çok zengin bir ülke değil. Komşularımızın 4'te 1'i kadar şanslı değiliz. Onlar petrol ve doğal gaz ihracatı ile bu işi sürdürürken, biz ise ekmeğimizi taştan çıkartan bir ülkeyiz. Topladığımız vergi gelirlerini hizmet olarak sunuyoruz, sunmaya da devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmaya devam edeceklerini vurgulayan Şimşek, bu kapsamda Güneydoğu Anadolu Projesine 36 milyar lira kaynak harcandığını, yakında bölgede istihdam edecek eleman bulunamayacağını söyledi. Bölgede ciddi zenginleşmenin söz konusu olacağı öngörüsünde bulunan Şimşek, "Dolayısıyla böyle bir talebi biz makul ve rasyonel bulmuyoruz. Tam aksine bunun çok çok ötesinde gereğini yapıyoruz" dedi.

- "İşgücüne katılım oranı arttı"

İşsizlik oranlarını da değerlendiren Şimşek, işsizliğin yıllık bazda 0,5 puan düşerek yüzde 10,1 olduğunu, bununla birlikte iş gücüne katılım oranının arttığına dikkati çekti.

Piyasanın ve politika yapıcılarının mevsimsellikten arındırılmış işsizlik rakamlarına bakması gerektiğine işaret eden Şimşek, "Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı geçen seneye göre 0,3 puan azalarak yüzde 9,1 olmuştur. Bizlerin bakması gereken rakam bu. Yaz mevsimiyle birlikte geçici istihdam artıyor ama kışın azalıyor" ifadelerini kullandı.

"Milli Piyango'nun özelleştirilmesinde herhangi bir erteleme söz konusu mu?" sorusunu da yanıtlayan Şimşek, ertelemenin düşünülmediğini, bugün itibariyle 10 firmanın ihale dokümanı aldığını ve yeterli oranda ilginin olacağını düşündüklerini bildirdi.

- "Gündemimizde zam yok"

Şimşek, "IMF ve Dünya Bankası Türkiye ekonomisinin büyümesine ilişkin öngörülerini değiştirdi. Bu konudaki değerlendirmeniz nedir?" sorunu üzerine, şunları söyledi:

"Biraz aceleci davrandıkları kanısındayım. Analizlerine saygımız var ama ilk çeyrekteki bir miktar siyasi kargaşayı eğer dikkate aldılarsa biraz erken davrandılar gibi geliyor. Biz zaten bütçeyi yaparken, vergi gelirlerinin yüzde 6,8 artacağını öngördük. Halbuki milli gelirdeki nominal artış yüzde 10'un üzerinde. Orada ne olur, ne olmaz diye çok önemli bir manevra alanı bırakmıştık. Dolayısıyla, eğer olur da büyüme hedefimizi tutturamazsak dahi, vergi gelir hedeflerini tuttururuz diye düşünüyorum. O nedenle şu anda hiçbir şekilde gündemimizde zam yok. Ekonomi canlı bir organizmadır, gerektiğinde tedbir alırız. Şu an itibariyle ekonominin gidişatına ilişkin bir önemli kaygımız söz konusu değil. Zaten nispeten muhafazakar bir takım varsayımlarla bütçemizi yapmıştık."

- "Mükellef sayısı arttı"

Türkiye'deki mükellef sayısının Mart 2014 itibariyle 5 milyon 55 bine ulaştığını bildiren Şimşek, gelir vergisi mükellef sayısının da 1 milyon 804 binden 1 milyon 776 bine düştüğünü bildirdi.

Gayrimenkul sermaye iradı vergisinde 2014'te 150 bin mükellef artışı olduğuna dikkati çeken Şimşek, "Eskiden gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi verip de bu yıl vermeyenler nezdinde incelemeleri başlattık. Eğer kiralama devam ediyor, bir yıl (beyanname) verip de bir sonraki yıl vermiyorsa, o noktada incelemelerimizi yapacağız" dedi.

Türk özel sektörünün özelikle son yıllarda önemli bir yatırım hamlesi içine girdiğini belirten Şimşek, bunların finansmanının yabancı kaynaklardan edinilmesinin de doğal karşılanması gerektiğini söyledi.

Döviz borcu olan şirketlerin, döviz geliri de olduğunu belirten Şimşek, "Türkiye'deki şirketlerin yüzde 66'sının hiç döviz borcu yok. Onun için yüzeysel değil, detaylı analizlere baktığımızda reel sektörün döviz açığıyla ilgili kaygıların yersiz olduğu kanısındayız. Reel sektör doğru alanlarda yatırım yaptıysa, bu borcu karşılayacak gelire de sahiptir. Özellikle uluslararası kuruluşların, reyting şirketlerinin bu konudaki analizlerini biraz yüzeysel buluyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Özel sektör yatırımlarında itibarın önemine dikkati çeken Şimşek, şöyle devam etti:

"İtibarınız varsa, özel sektör firması olarak 100 liralık sermaye ile bin liralık iş yaparsınız. İtibarınız yoksa, 100 liralık sermaye ile 90 liralık iş dahi yapamazsınız. Kim ne derse desin, Türkiye'nin itibarı, son itibarsızlaştırma çabalarına rağmen, hala yüksektir. Öyle olmasaydı Türkiye'ye gelen küresel şirket sayısı 3 bin 200'den 37 bin 200'e çıkmazdı. Bu rakam 100 binleri aşacak. Türkiye'nin itibarı var, ilgi yoğun."

- "Büyük projeler tehlikede değil"

"Türkiye'nin büyük projeleri tehlikede mi?" şeklindeki bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, Türkiye'de yürütülen büyük projelerde herhangi bir tehlikede olmadığını vurguladı.

Şimşek, "Biz şimdi 2018'e kadar, 3. havaalanı devreye girene kadar ne yapabiliriz diye ona bakıyoruz. Proje finansmanı açısından 3. havaalanı son derece rantabldır. Sabiha Gökçen'de biz geldiğimizde inekler otluyordu. Dediler ki 'Hacı adayları burdan uçsun'. Bugün muhtemelen 20 milyonu aşan bir yolcu durumu söz konusu. Orada paralel bir pist yapıyoruz. Biz bu havaalanını yaparak, dünyanın başka ülkelerinden başka ülkelere yolcu taşıyıp para kazanacağız. Bizim yer altı zenginliklerimiz sınırlı" diye konuştu.

- "KOBİ'lere verilen destekler devam ediyor"

KOBİ'lere yönelik rahatlatıcı tedbirlerin olup olmadığına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, bu konuda zaten mevcut çalışmaları olduğunu, desteklerin, teşviklerin devam ettiğini söyledi.

Bunun ötesinde ise ekonominin ciddi bir desteğe ihtiyaç noktasına geldiğine inanmadıklarını vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"İlk çeyrekte bir takım siyasi tartışmalar veya gelişmeler nedeniyle iç talep bir miktar yavaşlamış olabilir ama biz, hızlı bir toparlanma olacağını düşünüyoruz. Tedbirler için de erken olduğu kanısındayız. Dolayısıyla bu noktada bir adım atmayacağız. Yani şu an için üzerinde çalıştığımız bir şey söz konusu değil ama ilave destek söz konusu olursa KOSGEB veya Halkbankası üzerinden bu talepler bize gelir, biz de değerlendiririz. Henüz böyle bir talep yok."

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Şimşek Diyarbakır Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title