Haberler

Bakan Şahin, 'Altın Eşek' Ödül Törenine Katıldı

Konya'nın Akşehir ilçesinde bu yıl 54'üncüsü düzenlenen "Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri" etkinlikleri kapsamında 'Altın Eşek' ödülleri ile 'Altın Kavuk' ödülü sahiplerini buldu.

Akşehir Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ve eşi Hatice Doğan, AK Parti Konya milletvekilleri Mustafa Baloğlu, Ayşe Türkmenoğlu, eski Kültür ve Turizm Bakanı Namık Kemal Zeybek, Akşehir Kaymakamı Ali Dursun, Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Nasreddin Hoca ve Turizm Derneği Başkanı Ahmet Güvendik, temsili Nasreddin Hoca Rasim Öztekin ile çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı. Törende konuşan Bakan Şahin, "Milletvekillerimiz beni bu festivale davet ettikleri zaman hiç düşünmeden evet dedim. Çünkü çocukluğumuz, hayatımız, geçmişimiz, geleceğimiz dediğimiz Nasrettin Hocamız için bugünde Akşehir'de, Konya'da olmak bizim için çok önemliydi. Bu toprak çok büyük medeniyetlere ve imparatorluklara ev sahipliği yapmış. Nasrettin Hoca'yı Nasrettin Hoca yapan şeyi anlamamız için, o zamanın ruhunu çok iyi analiz etmemiz gerekiyor. Yüzlerce yıl önce baktığımız Moğol istilası var. Dünyada büyük bir kaos var. Anadolu'da ise yokluk ve çile var. Fakat bu topraklarda bu acıyı bal eyleyen, yol gösteren ve bu acıdan ders çıkartan bir Nasrettin Hocamız var. Zamanın ruhundan bağımsız tutmak ve yıllar sonra gelip, bugün onun torunları ve evlatları olarak ecdadımızın bugün nasıl Mevlana'dan hayırla yad ediyorsak, onların açtığı ufuktan, ilim, kültür dünyası olarak, kimliğimiz, kişiliğimiz olarak görüyor ve yol alıyorsak, Nasrettin Hoca da bu alimlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Aslında tam bir toplum bilimci, onun güldürürken düşündüren analizlerine baktığımız zaman aslında zamanın asırlar sonra bile ne kadar anlamlı olduğunu görüyorsunuz. Tam bir felsefeci, bir psikolog ve insan analizcisi. İnsanın derinlemesine davranışlarından ders çıkarabiliyor. Tam bir sosyolog, tam bir bilge, yol gösterici ve öğretmen. Tabi hepsine baktığımız zaman Nasrettin Hoca bir halk, Nasrettin Hoca bir insan, Nasrettin Hoca Akşehir, Akşehir Nasrettin Hoca'dır" dedi.

"ÖNEMLİ OLAN ASIRLAR SONRA ADINDAN HAYIRLA YAD ETTİRMEKTİR"

Bakan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla buraya geldiğimiz zaman Nasrettin Hoca'nın nasıl bu topraklardan sizlerin güler yüzünü gördüğümüz zaman, sıcak yüreğini gördüğümüz zaman, bir tesadüf olmadığını da görüyoruz. Tabi o güne verilen, yaşamın da bize verdiğine baktığımızda, sevgili hocamızda hakikaten hepimizin çok sevdiği, yüreğinde çok farklı olan Nasrettin Hocamızın temsili olarak aramızda bulunması da çok güzel bir şey. Baktığımız zaman o gün yapılan, verilen derslerin aslında bugünümüzde çok şeyin değişmediğini görüyoruz. Bilim artıyor, teknoloji artıyor ama insan dediğimiz şeyde hala baktığımız zaman ne kadar ders aldığımıza bakmamız gerekir. Çok ciddi soru işaretlerimiz var. Her bir kıssaya hissesinden, her bir fıkrasından çıkartacağımız derslerimize baktığımız zaman, bugün 21. yüzyıldayız ama hepimizin şikayet ettiği şeyin insanların dış görünüşüne göre kafamızda şekillendiğini hala insanların kalplerine, zihinlerine göre değer veren dünyadan uzak olduğumuzu görüyoruz. Hala bugün insanın açgözlüğünü görüyoruz. Bir taraftan milyonlarca çocuk susuz ve aç, bir taraftan bir israf ve tüketim toplumundayız. Hocamızın doğana inanıyorsunuz da, ölene neden inanmıyorsunuz açgözlüğünü hala 21. yüzyılda yaşadığımızı görüyoruz. Damdan düşmenin ne kadar önemli olduğunu, hele bir siyasetçi olarak baktığımız zaman tecrübenin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Mutlaka damdan düşenlerle yola gittiğimiz zaman, turizmin orada olduğunu biliyoruz. O yüzden bana damdan düşen şeyi getirin dediği şeyin, günümüz için de ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Yani asırlar geçmiş, dilimiz ve zihnimiz Nasrettin Hoca'yla örtüşmüş. Yaşantımız ve davranışlarımız, işte eser bırakmak böyle bir şeydir. Gelmek ve gitmek değil, önemli olan asırlar sonra adından hayırla yad ettirmektir."

"HOCA AHMET YESEVİ'NİN TORUNLARI, ALPERENLER, HORASAN ERENLERİ BU TOPRAKLARDA İNANILMAZI BAŞARDILAR"

Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulması için verilen mücadelenin iyi anlaşılması gerektiğini ifade ederek, "Hoca Ahmet Yesevi'nin torunları, Alperenler, Horasan Erenleri bu topraklarda inanılmazı başardılar. Bilmemiz gereken şu ki, çok güçlü bir Hıristiyan topluluğu ve Hıristiyan kültürü üzerinde burada çok güçlü bir medeniyet kurdular. Bu medeniyeti çok barışçıl esaslar üzerine oturttular. Tam bir insanlık medeniyeti kurdular burada. İşte bu medeniyet teşekkül ettirilirken de bir tarafta Hoca Nasreddin, bir tarafta Mevlana Celaleddin Rumi, bir başka tarafta Hacı Bayram Veli, Şeyh Şabanı Veli, Hünkar Hacı Bektaşi Veli, yani Anadolu'nun dört bir tarafına yayılmış büyük velilerin ve uluların himmeti ve hizmeti ile bu işler gerçekleştirildi" diye konuştu.

Dünyada son günlerde yaşanan gelişmelerin hepimizin dikkatini çektiğini ifade eden AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu da, "Şimdi de Türkiye'de son 1 aydır yaşanan gösteriler vardı. Bizler insanların demokratik hak arayışlarına zemin hazırlayan ve bunun olması gerektiğini düşünen siyasi bir partiyiz. İnsan hak ve özgürlükleri seviyesinde çıtayı en yüksek seviyeye getirmeye çalışan bir siyasi partiyiz" ifadelerini kullandı.

Nasrettin Hoca, Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayramı Veli, Yunus Emre ve Mevlana, bu kişilerin Anadolu'nun aydınlanması ve tasarrufunun direkleri olduğunu vurgulayan AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu ise, "Nasrettin Hoca 'Ya tutarsa' demişti. İşte bu büyük Osmanlı İmparatorluğu oradan çıktı. Şimdi de dünyanın ilk 10 ekonomisini hedefleyen, çılgın projeler yapan ve dünyada dev olma yolunda ilerleyen ve bütün dünya devletlerinin dikkatini çeken, artık yön verilen gündem belirlenen değil, gündem belirleyen ve yön veren bir ülke olma yolunda bu ecdadın torunları çalışmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul ise, Akşehir Gölü'nün kurtarılmasını umut ettiğini belirterek, "8 asırdır dünyamızı güldüren Nasrettin Hocamıza, her yerde bir beşik, her yerde bir mezar gösteriliyor. Doğrusunu Allah bilir ama Akşehir'deki Nasrettin Hoca Türbesi, 729 yıldır ziyaret edilerek, dualar okunarak, onun sözleriyle dünyanın ortasına yatması diyor" dedi.

"MİZAHTAN ANLAYAN, MİZAHI BİLEN TOPLUMLARDIR"

Temsili Nasreddin Hoca Rasim Öztekin ise, mizahtan hiçbir zaman korkulmaması gerektiğini söyleyerek, "Mizah çok önemlidir. Biz maalesef mizaha karşı büyütülmüş bir nesiliz. Derler ya, ağır ol molla desinler diye büyüdük. Yahu derler ya, karı gibi gülme diye. Nedense o, ne ayıbı varsa. Gülmenin hiçbir ayıbı yok, yoktur. İstediğiniz gibi kahkaha atın. Kahkaha atan toplumlar, mutlu toplumlardır. Mizahtan anlayan, mizahı bilen toplumlardır. Mizahta zeka ister, zeki toplumlardır. Onun için kahkaha atmaktan korkmayalım hiç" diye konuştu.

Öztekin, Akşehir Gölü'nün artık yok olduğunu ve eski günlerine geri dönmesi için Mavi Tünel Projesi'nden su verilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ben bir az önce gelirken yoğurdu mayalamak için göl aradım bulamadım. Benim zamanımda bu göl, Türkiye'nin dördüncü büyük gölüydü. Şimdi o gölün yerinde göl yok, yoğurt var artık. Doğaya bu kadar vahşi davranmayalım. Doğaya bu kadar saldırmayalım. Doğayı 1-2 sene kendi haline bıraksak, o yine bize vereceğini verir. Kendini toplarlar hiç merak etmeyin. Sayın Bakanım, sayın milletvekillerim hazır siz de buradayken başlattığınız büyük bir proje var, Mavi Tünel Projesi. Bir zahmet şu Mavi Tünel'i Akşehir'e doğru da uzatıverin. Sizi biraz masrafa sokacağım ama Konya'nın Akşehir'e bakan ovalarının da biraz yüzü gülsün. Benim bu seneki isteğim bu. Gelecek sene Allah kerim, bakalım neler isterim. Hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz" şeklinde konuştu.

ALTIN EŞEK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Protokol konuşmalarının ardından ödül törenine geçildi. Tiyatro dalında 'Altın Eşek' ödülü Esen Tiyatro'nun Başbelası isimli oyununa verildi. Ödülü Arda Esen, Çiğdem Batur, Eray Yasin Işık, Sedat Bilenler birlikte aldı. Karikatür dalında 'Altın Eşek' ödülünü Romanya'dan Pavel Bovazatu aldı. Ödülü onun adına Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker aldı. Altun Kavuk ödülü ise ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen'e verildi. Ödülü Prof. Dr. Özen adına Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Temsilcisi Ali Önalmaz aldı. Komedi TV dizi dalında 'Altın Eşek' ödülü ise TRT'de yayınlanan 'Seksenler' dizisine verildi. Ödül Bakan Şahin tarafından dizi oyuncularından Rasim Öztekin'e verildi.

Ödül törenin ardından Bakan Şahin ve protokol üyeleri Seyyid Mahmut Hayrani Türbesi'ni, Yıldırım Beyazıt Han'ın zehir içtiği yeri, tarihi Ermeni Kilisesi'ni gezdi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nasreddin Hoca Akşehir Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title