Haberler

Bakan Işık ve Yıldız, Milli Rüzgar Enerji Sistemleri Projesi'ni Tanıttı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Rüzgar Enerji Sistemleri (MİLRES) Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi Projesi’nin tanıtımını yaptı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Milli Rüzgar Enerji Sistemleri (MİLRES) Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi Projesi'nin tanıtımını yaptı. Bakan Işık, " Türkiye'nin en fazla ihtiyaç duyduğu enerji alanında, yüzde 85 dışa bağımlı olduğu bu alanda özellikle dışa bağımlılığı azaltacak yatırımlar ülkemiz için öncelikli ve stratejik yatırımlardır" dedi.

Esenler'de yer alan Ulaşım AŞ.'de yapılan tanıtım toplantısına Bakan Işık ve Yıldız'ın yanı sıra İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, Ulaşım AŞ. Genel Müdürü Ali Yandır, Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Güler Sabancı ile diğer yetkililer katıldı. Yetkililerle birlikte proje portatiflerini inceleyen Bakan Işık ve Yıldız, daha sonra tanıtım için kameraların karşısına geçtiler.

BAKAN IŞIK: "ÜLKEMİZ İÇİN ÖNCELİKLİ VE STRATEJİK YATIRIMLAR"

İlk açıklamayı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yaptı. Işık, " Türkiye'nin en fazla ihtiyaç duyduğu enerji alanında, yüzde 85 dışa bağımlı olduğu bu alanda özellikle dışa bağımlılığı azaltacak yatırımlar ülkemiz için öncelikli ve stratejik yatırımlardır. Türkiye enerji bakımından ihtiyacı hızla artan bir ülkedir. 10 yılda kullandığımız enerji iki katına çıktı. 2023'te de bugün kullandığımız bu enerji iki katına çıkacak. Dolayısıyla buradan Türkiye için alternatif enerjiler olmazsa olmaz noktasında. Yenilenebilir enerjiler bizim için ihmal edilemez bir alandır. Sayın bakanımızla protokolümüzü imzaladık. Konya Karapınar enerji ihtisas endüstri bölgesine 3 bin MW'lık bir enerji üretimini başlatacağız. Niğde ve Karaman'da da 300'er MW'lık yine güneş enerjisinden enerji üretimini başlatacağız" dedi.

"MAALESEF TEKNOLOJİYİ TAMAMEN İTHAL EDİYORDUK"

Bakan Işık, "Rüzgarla ilgili gelişen konu Türkiye'de hızla gelişen bir konu ama maalesef teknolojiyi tamamen ithal ediyorduk. Şuanda rüzgar tribünlerimizi ithalat yoluyla büyük oranda karşılıyoruz. Bunun yerine sadece teknolojiyi tüketen, kullanan değil de üreten olmakta Türkiye'nin en temel hedeflerinden biridir. Bunun içinde bu projeyi önemsiyoruz" diye konuştu.

BAKAN YILDIZ: "TÜRKİYE DÜNYADAN DAHA HIZLI BÜYÜYOR"

Bakan Işık'ın ardından bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu Türkiye'nin sanayisi açısından son derece önemli. Dünya büyüyor, Türkiye büyüyor, ama Türkiye dünyadan daha hızlı büyüyor. Hal böyle olunca hem büyümeni, hem değişimin doğru yönetilmesi lazım. Yerli kaynaklar açısından, yenilenebilir enerji kaynakları açısından bunların mutlaka yapılması lazım. Bakın şuanda yaklaşık 4 bin MW'lık bir rüzgar santrali var işletme halinde, 2 bin MW civarında da yine aynı şekilde inşa halinde var. Bir dolardan çarpsanız 4 milyar dolar yapar ki bunun daha fazlasını üretenlerde var. Bizim işletme giderlerini düşürürken yatırım giderlerini, maliyetlerini cari açığa olumsuz etkileyecek bir eylemde bulunmamamız lazım. Bu yüzden ben bütün ekibe tekrar çok teşekkür ediyorum" dedi.

"İŞ BUNUNLA BİTMEYECEK, BU GELİŞTİRİLECEK YAPILACAK"

Bakan Yıldız, "İş bununla bitmeyecek bu geliştirilecek yapılacak. Enerji sektörü bütün bu pazarları oluşturmaz zorunda. Geçenlerde sayın bakanımızla oturduk bütün güneşi, rüzgarı suyu her birisiyle alakalı gerek tribünler gerekse bütün detayları yine yerli yapmakla alakalı protokollerimizi imzaladık. Biz pazarı oluşturuyoruz, hem özel sektör hem de TÜBİTAK, akademisyenlerimiz, hocalarımız bu pazarın yerli doldurulması için mutlaka katkıda bulunması lazım" diye konuştu.

Bakan Işık ve Yıldız burada yaptıkları açıklamalarının ardından MİLRES projesinin yakından inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

MİLRES PROJESİ

Milli Rüzgar Enerji Sistemleri (MİLRES) Geliştirilmesi ve Prototip Türbin Üretimi Projesi; tamamen yerli imkanlarla desteklenen ve başladığı tarih itibariyle cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli sivil ARGE projesi. Projenin temel amacı tasarımı ve teknolojisi Türkiye'ye ait.

Projenin ikinci aşamasında; 500 kW'lık türbinin kurulum ve devreye alınmasının ardından, bu yıl içerisinde 2.5MW gücünde rüzgar türbinin yerli tasarım ve imalatına başlanacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Taner Yıldız Fikri Işık Esenler Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konfernas Ligi 19 Nisan Cuma)? 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti? Fenerbahçe Olympiakos maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) FB Olympiakos maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Fenerbahçe Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! FB Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! UEFA ülke puanı sıralaması! (GÜNCEL) 19 Nisan Türkiye güncel ülke puanı sıralamasında kaçıncı sırada?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title