Haberler

Bakan Işık, Kocaelili Sanayicilerin Sorunlarını Dinledi

Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Toplantısına katıldı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Toplantısı'na katıldı, sanayicilerin sorunlarını dinledi. Sanayiciler Bakan Işık'tan, Türkiye'nin en büyük 92 firmasının bulunduğu Kocaeli'de İstanbul'daki gibi 'Büyük Mükellefler Vergi Dairesi' kurulması istedi.

Sanayi Odası'nda gerçekleşen Yönetim Kurulu Toplantısı'na, Bakan Işık'ın yanısıra, Vali Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul ve odanın yönetim kurulu üyeleri ile sanayiciler satıldı. 2 saat süren toplantıda, Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile yönetim kurulundaki sanayiciler, sorun ve isteklerini aktardı.

Sanayiciler, Ar-Ge Merkezlerine sağlanan muafiyetlerden Ar-Ge indirimi, gelir vergisi stopajı ve sigorta prim teşviği için, çalışan Ar-Ge personeli sayısına bağlı olarak kademeli destek yaklaşımının, Ar-Ge merkezlerinin kurulmasını teşvik edeceğini ve sayısını artıracağını düşündüğümüzden teşvik mekanizması içerisine alınmasını istedi.

Toplantıda, kişi başına düşen gelirle Türkiye'nin en zengin ili olmakla birlikte kişi başına en fazla vergi veren il konumunda da olan Kocaeli'de, bir an önce 'Büyük Mükellefler Vergi Dairesi' kurulması istendi.

İstanbul'da büyük ölçekli şirketlerin mükellefiyetlerinin Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'ne bağlı bulunduğu hatırlatılarak, Türkiye'nin en büyük 92 firmasının yerleşik olduğu Kocaeli'de 'Büyük Mükellefler Vergi Dairesi'nin bulunmamasının büyük eksiklik olduğu belirtildi. Bunun gerçekleşmesi halinde ildeki büyük mükelleflerin işlerinin kolaylaşacağı, üretimleri Kocaeli sınırları içerisinde olup merkezleri İstanbul'da olan 300'e yakın işletmenin de işlemlerini Kocaeli'nde yapma imkanı bulacağı, bunun yeni faaliyete geçecek olan işletmeleri de merkezlerini Kocaeli'nde kurmaya yönelteceği belirtildi.

KIYI KENAR PLANI

İstekler arasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü'nce yürütülmekte olan 'Kocaeli Bütünleşik Kıyı-Kenar Planı'nın henüz onaylanmadığı hatırlatılarak, bu nedenle Kocaeli limanlarında birleşme ve genişleme çalışmaları bu nedenden dolayı askıya alındığı vurgulandı.

Sanayiciler toplantıda ayrıca, şirketlerde temsil yetkisinin sınırlandırılması, KKDF oranı, kimya sanayiinde ÖTV'de alınan teminatlar konusunda da yeni düzenleme yapılması için taleplerde bulundu.

DÖRDÜNCÜ DEMİRYOLU HATTI

Toplantıda sanayiciler, programda aksama olmazsa 29 Mayıs'ta seferlerine başlayacak olan Yüksek Hızlı Tren Hattı inşaatı sırasında yeniden düzenlenen demiryolu hattında, Dördüncü Demiryolu Hattı'nın planlanması ve demiryolu kapasitesinin arttırılması da talep edilirken, planlara alınan 3. hat demiryolunun, yük taşıma sorununu çözemeyeceği, söz konusu yeni hat ile taşınabilecek yük tonajının ancak 3 milyon tona çıkabileceği, oysa Kocaeli limanlarından 2013 yılında elleçlenen yük miktarının 61 milyon tonun üzerinde olduğu hatırlatıldı.

CENGİZ TOPEL HAVAALANI VE DERİNCE LİMANI

Sanayiciler, Cengiz Topel Havaalanı için Valilik ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin de ortağı olduğu bir konsorsiyum oluşturma çabası içinde bulunulduğu da belirtilerek, Cengiz Topel Havaalanı'nın kargo taşımacılığı ile gelişmesi istedi. Derince Limanı ve Hinterlandı Projesinin de ktamamlandığı hatırlatılarak bunun yakında kamuoyu ile paylaşılacağı, belirtilerek "Projenin en çarpıcı sonucu, Derince Limanı'nın stratejik bir liman olarak algılanması ve sadece Kocaeli ekonomisine değil, ülke ekonomisine de ekonomik katkı sağlayabileceğinden dolayı kritik bir liman olarak değerlendirilmesidir" denildi.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

Toplantıda Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili bilgiler ve istekler de aktarılırken, imar planlarında görülen sıkıntılar, Organize Sanayi Bölgelerine Arsa Tahsisleri

OSB'lerdeki KOSGEB payı, arsa satış hasılatlarına getirdiği yük gibi konular da aktarıldı. Bunmların çözümkü için destek istendi. Toplantı sonunda bu istekleri içeren dosya, aynı zamanda Kocaeli Milletveki olan Bakan Fikri Işık'a teslim edildi. - Kocaeli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title