Haberler

Bakan Işık: Kimse Türkiye'de Kriz Beklentisi İçinde Değil

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikir Işık, katıldığı toplantıda bir gazetecinin dolar kurunda ki artışın sanayiciyi nasıl etkilediği şeklinde sorusu üzerine, "Dolar şu anda euro ve diğer para birimlerine göre ciddi değer kazandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikir Işık, katıldığı toplantıda bir gazetecinin dolar kurunda ki artışın sanayiciyi nasıl etkilediği şeklinde sorusu üzerine, "Dolar şu anda euro ve diğer para birimlerine göre ciddi değer kazandı. Bu bütün dünyadaki sanayiciyi de Türkiye'deki sanayiciyi de etkiliyor. Bunlar Türkiye'nin kendi içinden kaynaklanan problemler değil. Bir kaç ay içerisinde eurodaki değer kaybı neredeyse yüzde 30'ları geçti. Bu global bir problem" dedi.

Bakan Işık ayrıca "Kimse Türkiye'de kriz beklentisi içinde değil. Dolardaki yükselişin ekonomide kalıcı bir etki bırakmayacağına yönelik kanaatimiz güçlü" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN KATMADEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERE VE GÜÇLÜ OLDUĞU ALANLARDA KATMA DEĞERİ ARTIRMAYA İHTİYACI VAR."

Bakan Işık, "Intel Galileo-İcat Kiti Programı"nın tanıtım toplantısına katıldı. Bakan Fikri Işık toplantıda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Fikri Işık, bir gazetecinin işsizlik verilerine ilişkin sorusu üzerine, Türkiye'de son bir yılda nüfus artışı yaklaşık 1 milyon, son bir yılda Türkiye'de iş gücüne katılımın 1 milyon 890 bin olduğunu, iş gücüne katılanların 1 milyon 300 binine iş bulunduğunu ve istihdam açısından bunun son derece güçlü olduğunu ifade etti.

Işık, Türkiye'de iş gücüne katılımın çok daha hızlı arttığını belirterek, "Türkiye'nin katmadeğeri yüksek ürünlere ve güçlü olduğu alanlarda katma değeri artırmaya ihtiyacı var. Yeni başarı hikayesini burada yakalayacağız. Bunu başarabilmek için Türkiye'nin tamamında 5. bölge teşviğinden yararlanmasını istiyoruz. Bununla ilgili karar Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı, yakında yürürlüğe girecek" dedi.

Fikri Işık, işsizlik oranlarını makul seviyeye çekmeyi hedeflediklerini ve yakında istihdam paketini, imalat sanayisini güçlendirmeye yönelik programın içerisinde açıklayacaklarını dile getirdi.

"BU BÜTÜN DÜNYADAKİ SANAYİCİYİ DE TÜRKİYE'DEKİ SANAYİCİYİ DE ETKİLİYOR"

Bakan Işık bir gazetecinin, dolar kurundaki yükselişin sanayicileri nasıl etkilediği sorusu üzerine, dolar kurundaki artışın sadece Türkiye'deki sanayiciyi etkilemediğini belirterek, "Dolar şu anda euro ve diğer para birimlerine göre ciddi değer kazandı. Bu bütün dünyadaki sanayiciyi de Türkiye'deki sanayiciyi de etkiliyor. Bunlar Türkiye'nin kendi içinden kaynaklanan problemler değil. Bir kaç ay içerisinde eurodaki değer kaybı neredeyse yüzde 30'ları geçti. Bu global bir problem. Bu problemle bu dalga boyunun mümkün olan en düşük seviyede tutulması için volatilitenin minimize edilmesi için gereken çalışmalar yapılıyor" dedi.

"BU DENGELER SAĞLAM OLDUĞU İÇİN KİMSE TÜRKİYE'DE KRİZ BEKLENTİSİ İÇİNDE DEĞİL"

Fikri Işık, sanayici için istikrarın önemli olduğunu ifade ederek, "Allah'a şükür Türkiye'de siyasi istikrar sağlam ve devam ediyor. Önümüzde seçim var ama kimse seçime yönelik endişe taşımıyor. İkincisi ekonomik istikrarda da Türkiye'nin makro dengeleri çok sağlam. Bu dengeler sağlam olduğu için kimse Türkiye'de kriz beklentisi içinde değil. Dolardaki yükselişin ekonomide kalıcı bir etki bırakmayacağına yönelik kanaatimiz güçlü. Türkiye'nin döviz cinsinden kamu borcu çok az. İkincisi hane halkının borcu döviz cinsinden değil. Daha önce hane halkının döviz cinsinden borçlanma imkanı vardı, yasa ile değiştirerek bunu engelledik. Bunu bazı basın organları 'bakan dövizin artışı haneyi etkilemez' diye vermişti. Hane halkının borcunun döviz cinsinden olmaması ekonomide kalıcı hasar bırakmama noktasında önemli bir avantaj. Dövizin yükselmesi herkesi etkiler, bu oynaklık herkesi etkiler" diye konuştu.

"DOLARIN DEĞER KAZANMASI BİR YERDE İSTİKRARA KAVUŞACAK"

Işık, "Türkiye'de döviz borcu olan şirketlerin geliri de döviz cinsinden" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla eğer volatilite çok yüksek olmadıkça, belirli yerde istikrar kazandıktan sonra döviz kuru, sanayici ve Türk sanayicisi üzerine etkisinin çok olacağını düşünmüyorum. Sadece bizim başımızdaki problem değil bütün sanayicilerin, üreticilerin başındaki temel bir problem, euro/dolar paritesi bir yerde istikrara ulaşacak. Doların değer kazanması bir yerde istikrara kavuşacak. FED de faiz artırımı ile kararını kararlarını bu hafta içerisinde verecek. Bütün bunlardan sonra belki sükünet istikrar oluşmuş olur."

"SADECE KİŞİ İLAHİYATÇI DİYE ÇARMIHA GEREK HER HALDE İNSAFLA BAĞDAŞMAZ"

Bir gazetecinin, "SGK'nın bilişim projelerinin başına genel müdür olarak ilahiyat formasyonlu biri geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Bakan Işık, "Mantığın bir temel kuralı vardır, eksik bilgi yanlış sayılır, temel mantık kuralıdır. Ben sizin bir tek cümlelik bilginizle size cevap verirsem yanlış cevap veririm. Acaba bu arkadaşın başka bir formasyonu var mı? İlahiyatın yanında başka bir birikimi var mı, deneyimi var mı? Bütün bunlara bakmadan sadece kişi ilahiyatçı diye çarmıha germek her halde insafla bağdaşmaz. Onu atayan yöneticinin mutlaka o noktada belli bir kalifikasyonları aradığını düşünmemiz gerekir. Onun için bu tip böyle sembolik sorulara isterseniz cevap vermemek daha iyi olur" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık Türkiye Intel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title