Haberler

Bakan Işık: ''Kendi uydumuzu yapıyoruz, savaş uçağını da yapacağız" -

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 'Türkiye 2002 yılında silah ithal ederken, bugün kendi silahını kendi yapan bir ülke haline geldiğini belirterek, "Bundan rahatsız olanlar var. Artık bir rakibiz. Türkiye'de son dönemde yaşananlar hiç kimsenin moralini bozmasın.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ' Türkiye 2002 yılında silah ithal ederken, bugün kendi silahını kendi yapan bir ülke haline geldiğini belirterek, "Bundan rahatsız olanlar var. Artık bir rakibiz. Türkiye'de son dönemde yaşananlar hiç kimsenin moralini bozmasın. Bu filmleri çok izledik" dedi.

Bakan Işık, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Ülkemiz Ekonomisinin Bugünü, Geleceği ve Küresel Ekonomide Yaşanan Gelişmeler Konferansı"nda yaptığı konuşmada küresel krizin ortaya çıkışı ve sonrasında net olarak reel ekonominin ne kadar önemli olduğunun görüldüğüne işaret etti.

Kamu maliyesi ve bankacılıkta düzenlemelerle risk oranlarını azalttıklarını, kamunun borç yükünün artık yönetilebilir seviyelere indiğini, reel sektörün önünü açtıklarını ve ekonominin direnç kazandığını belirten Işık, son 11 yılda gerçekleştirilen başarıların kalıcı hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'nin 2023 hedeflerini anımsattı.

Bakan Işık, "2002 yılından bugüne kadar yaptığımız işlerin meyvelerini alıyoruz. Biz başardık ancak daha iyisini başarırız. Bu ülke daha iyisini başarır. Daha fazlasını başarır. Uşak nasıl başarıyorsa Türkiye de başarır" dedi.

Teknolojide bir vites daha yükseltmek gerektiğini söyleyen Işık, bu konuda Ar-Ge ve inovasyona çok ciddi destekler verdiklerini dile getirdi.

Ar-Ge bütçesini 2006 yılından itibaren altı kat artırdıklarını, 2023 yılına kadar GSMH'nin yüzde 3'ü kadar Ar-Ge harcaması yapmak istediklerini ifade eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sattığımız ürünlerin kilo fiyatını ortalama 3 dolara getirdiğimizde 2023 hedefine ulaşıyoruz. Bunu yapacak enerji, tecrübe bizde var. Her il 2023 hedeflerine önemli katkı sağlamalı. Artık üniversitelerimiz ben sadece öğrenci yetiştiririm anlayışını bırakıyor. Bizim üniversitelerimiz sadece eğitim odaklı olamaz. Araştırma boyutunu, teknoloji boyutunu eğitime eklememiz gerek. İnterdisipliner çalışmaya başlamalı üniversitelerimiz. Üniversitelerimiz emin olun çok iyi yolda ilerliyor. Üniversite sanayi işbirliğini bu noktada sanayimizin ve üretimimizin gelişmesi için olmazsa olmaz görüyoruz. Bunları sözle ifade etmek kolay, biz sözde kalmıyoruz. Çok önemli destekler veriyoruz. Sanayici ile üniversite nikahlanmalı, bu nikah Katolik nikahı olmalı ve hiç ayrılmamalılar."

Türkiye'nin kendi ayakları üzerinde çok daha dik duran bir ülke olacağını, çok önemli gelişmeler sağladıklarını anlatan Işık, "Türkiye 2002 yılında silah ithal ederken, bugün kendi silahını kendi yapan bir ülke haline geldi. Gemiden tanka, toptan helikoptere, insansız hava aracına kadar her şeyi yapıyor. Kendi uydumuzu yapıyoruz, savaş uçağını da yapacağız" dedi.

- "Yolla yolsuzluk beraber olmaz"

Bundan rahatsız olanların bulunduğunu kaydeden Işık, şöyle devam etti:

"Artık bir rakibiz. Türkiye'de son dönemde yaşananlar hiç kimsenin moralini bozmasın. Bu filmleri çok izledik. Bu yaşanan olaylar çok yaşandı. Atılan iftiralar sadece Recep Tayyip Erdoğan'a atılmadı, rahmetli Menderes'e de attılar. Bugüne ne kadar benziyor. Rahmetli Menderes bunun bedelini canıyla ödedi ancak Türkiye çok daha ağır ödedi. Aynı oyuna izin vermeyeceğiz. Yolla yolsuzluk beraber olmaz. Yol varsa yolsuzluk yoktur, yolsuzluk varsa yol yoktur. Ülkenin kaynakları ikisine birden aynı anda yetmez. Yol yapıyorsanız yolsuzluğa kaynak kalmaz. Biz bunları sizin vergi gelirinizle yapıyoruz.

Türkiye'de 22 bankanın batırılıp 40 milyar dolar yükün bu gariban milletin sırtına yüklendiğini biliyoruz. O dönemde ne kadar duble yol yapıldı bir düşünün. Artık hızlı trenler, otobanlar, duble yollar ortada. Yatırımlar devam edecek. İstikrar varsa yatırım var, ihracat var, güç var. 30 Mart'ta bu noktada gereken kararı en güzel şekilde vereceksiniz, buna inanıyorum."

- "Bu, ülkemize 2,5 Türkiye daha eklemek demek"

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan da yaptığı konuşmada Türkiye'nin 2023 hedefine ulaşması için şirketlerin halka arz yoluyla sermaye piyasasıyla buluşması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 800 milyar dolarlık ekonomiyi 2023'e kadar 2,5 trilyon dolara çıkarmak istediğini kaydeden Turhan, "Bu, şu demek; ülkemize 2,5 Türkiye daha eklemek demek. Özkaynaklarımız bunu yapmaya yetmez. Dolayısıyla sermayeyi büyütmezi gerek. Şirketlerimizi halka arz yoluyla sermaye piyasasıyla buluşturmamız gerek" dedi.

Uşak Valisi Seddar Yavuz da Türkiye ekonomisinin büyüdüğünü, dahada büyüyeceğini belirterek, "Yüzümüzü bilime, markalaşmaya dönmemiz gerek. Son 12 yılda geldiğimiz nokta ortada. 2023 hedefine ulaşmak için yılmadan çalışmamız gerekli. Özkaynaklarımızı daha verimli kullanarak çok daha önemli işler başarabiliriz" dedi.

Kaynak: AA / Teknoloji

Fikri Işık Türkiye Uşak Akm Teknoloji Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title