Haberler

Bakan Işık: "Dünyadaki Gelişmelerden Etkilenen Bir Ekonomimiz Var"

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, doların yükselişi ile ilgili, "Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, doların yükselişi ile ilgili, "Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. Daha çok yurt dışı gelişmelerden kaynaklanan bir hareketlilik var diye düşünüyoruz" dedi.

Bakan Işık, TEPAV-SAP Türkiye'nin "Basit Düşün, Fark Yarat Forumu"na katıldı. JW Marriott Otel'de gerçekleşen toplantı öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Işık, bir gazetecinin dolar kurundaki yükselişin yatırım sektöründe risk oluşturup oluşturmayacağını sorması üzerine, "Konunun temelinde özellikle Amerika'nın faiz artırımının konuşulması ve büyük oranda gelişmekte olan ülkelerdeki döviz çıkışı. Doların dünyada güçlenmesinden kaynaklanan bir hareketlenme var, dalgalanma var. Bunun ülkemize etkisinin sınırlı kalacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Bu yükselişin en temel üç sebebi olduğunu ifade eden Bakan Işık, şunları kaydetti:

"Türkiye döviz cinsinden borcu olan bir ülke değil. Neredeyse 100 milyar doların altında ve büyük oranda uzun vadeli döviz cinsinden borcumuz var. Kamu açısından risk teşkil eden durum yok. İkincisi Türkiye'de hane halkının borçluluk cinsi dolar cinsinden veya döviz cinsinden değil. Yani hane halkının dövize talebini gerektiren bir durum yok. Bu da bizim açımızdan riskin minimize olmasını sağlıyor. Bir başka açıdan da Türkiye'de evet şirketlerimizin döviz borcu var ama döviz borcu olan şirketlerimizin tamamının geliri de döviz cinsinden. Dolayısıyla kurun artmasının şirketlerimizde büyük sıkıntılara sebep olmasını beklemiyoruz. Bizde bunu yakinen takip ediyoruz. Dolayısıyla Türk ekonomisi üzerinde kalıcı bir tehdit oluşturduğunu düşünmüyoruz. Daha çok yurt dışı gelişmelerden kaynaklanan bir hareketlilik var diye düşünüyoruz."

Doların daha ne kadar yükseleceğine ilişkin hükümet kanadından bir öngörünün olup olmadığı sorusuna ise Işık, "Dalgalı kur sistemi uyguluyoruz. Dünyadaki gelişmelerden etkilenen bir ekonomimiz var. Dolayısıyla bu dalgalanmanın süresi ve boyutu biraz da doların kazanacağı değerin hangi ölçüde gerçekleşeceğiyle alakalı. Burada Merkez Bankamız yakinen hareketleri takip ediyor. Gerekli gördüğü zaman gerekli enstrümanları kullanarak gerekli görürse müdahalesini yapar" yanıtını verdi.

Konya'da askeri uçağın düşmesi sonucu iki pilotun şehit olmasına ilişkin Işık, "Şuana kadar benim alabildiğim bilgi kazanın sebebi henüz belirlenemedi. Bu vesilesiyle şehit olan iki pilotumuza Allah'tan rahmet diliyorum. Ailelerine, TSK'ya ve milletimize de başsağlığı diliyorum" dedi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Fikri Işık Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title