Haberler

Bakan Işık 2014 Yılı İhracatını Değerlendirdi

Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TÜİK ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan 2014 yılına ilişkin geçici dış ticaret verilerine ilişkin, "2014 yılı başında yürürlüğe koyduğumuz makro ihtiyati tedbirler olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bunların da rakamlara yansımasını yıllık bazda görmüş olduk" dedi.

Işık, Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi ve Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. Bir gazetecinin "İhracat rakamlarından bir artış, ithalat da bir azalma var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Işık, şunları söyledi:

"2014 yılı başında yürürlüğe koyduğumuz makro ihtiyati tedbirler olumlu sonuçlar vermeye başladı. Bunların da rakamlara yansımasını yıllık bazda görmüş olduk. Türkiye'de önemli bir gelişme olarak gördüğümüz ihracatın, ithalatı karşılama oranı yüzde 61'den, yüzde 65'e çıktı. Bunun anlamı ihracat arttı, ithalat azaldı. 2014 yılı rakamlarında ciddi bir düzelme var. 158 milyar dolar civarında ihracatımız oldu. İthalatta bir miktar düşüş var. Bu makro ihtiyati tedbirlerin sonuçlarıdır. Bu açıdan alınan tedbirlerin ne kadar doğru ve isabetli olduğunu ilk yılın sonuçlarıyla görmüş olduk. 2015 yılında bu tedbirler bir taraftan yürürlükte kalmaya devam ederken, diğer taraftan petrol fiyatlarındaki düşüş, enflasyondaki düşüş ve diğer bazı tedbirlerle beraber iç tüketim kaynaklı hem ihracat kaynaklı daha güçlü bir büyümeyi göreceğiz. Bir taraftan büyürken, bir taraftan da ihracatımızı artırarak, hem ihracat bazlı bir büyümeyi gerçekleştireceğiz. Bu rakamlar 2015 yılında da güçlü şekilde devam edecek." Cari açığın her geçen ay biraz daha olumlu veriler olarak geldiğini anlatan Işık, "2015 yılında da cari açığın daha da düştüğü, üretimin daha fazla arttığı, ihracatın büyümeye daha fazla destek verdiği bir yıl olacak" diye konuştu.

Işık, Bakanlar Kurulunda yüksek teknolojinin ve ileri teknolojinin teşvik edilmesini yönelik bir sunumunun olduğunu hatırlatarak, "Bu konu müzakere edildi. Sayın Başbakan'ın talimatıyla Sayın Başbakan Yardımcımızın başkanlığında bir çalışmanın hızla tamamlanması kararı alındı. Yüksek teknoloji ve orta yüksek teknoloji ürünlerin Türkiye'de daha fazla desteklenmesine yönelik bir çalışmayı şu anda yürütüyoruz. Sonuçları Sayın Başbakanımız bizzat açıklayacak" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Fikri Işık Eskişehir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title