Haberler

Hükümetin Büyüme Tahminleri Tutmadı Bakan İtiraf Etti

Güncelleme:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde sıkıntıların süreceğini ve "arzu edilen" büyüme rakamlarına ulaşılamayacağını söyledi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yılın ilk ve ikinci çeyreğinde sıkıntıların süreceğini ve "arzu edilen" büyüme rakamlarına ulaşılamayacağını söyledi. Hükümetin büyüme rakamları ile ilgili yaptığı tahminlerde tutmamış oldu.

İKİ SEBEP VARMIŞ

Kıtalararası Rüzgar Enerjisi Konferansı'na katılan Işık konferansın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Işık bir gazetecinin, ekonomik büyüme verilerine ilişkin sorusu üzerine, iç tüketim ve ihracatın Türkiye'de büyümeyi etkileyen iki faktör olduğunu hatırlattı.

BAKAN UMUTLU KONUŞTU

Bölgede ve Avrupa'da yaşanan sıkıntılara bağlı olarak ihracat pazarlarındaki gelişmeler nedeniyle ihracatın büyümeye negatif katkı vermesinin beklenmesine rağmen, bir miktar pozitif katkı verdiğini ifda eden Işık, şunları söyledi:

"İç tüketimdeki artış büyümeyi olumlu etkiledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafya itibariyle, içinden geçilen konjonktür itibariyle bu büyüme rakamlarını normal karşılamak lazım. Bu açıdan 2015 ilk ve ikinci çeyrekte bugünkü gibi bir takım sıkıntılar yaşayacağımız açık. Daha arzu ettiğimiz büyüme rakamlarına ulaşamayacağımız belli ama özellikle ilk yarıdan itibaren Türkiye'nin hızlı bir büyüme rakamı yakalayacağını, hızlı bir büyüme sürecine gireceğini söyleyebiliriz. Baz etkisi de ortadan kalkacağı için, Türkiye'nin 2015 yılının ikinci yarısından itibaren büyümede ciddi bir artış yakalayacak."

HÜKÜMETİN BÜYÜME TAHMİNLERİ TUTMADI

2014-2016 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program, Ekim 2013'te ilan edilmiş ve hükümet 2014 yılı için GSYH büyüme tahmini yüzde 4 olarak açıklamıştı. 2014 yılı Bütçe Yasası da yüzde 4'lük büyüme tahminine göre hazırlanmıştı. Kişi Başına Düşen Milli Gelir ise 11 bin 277 dolar olarak öngörülmüştü. Fakat daha sonra revize edilen tahminler bugün tutmadı. 2014 yılı büyümesi yüzde 2.9 geldi.

Ancak Eylül ayında açıklanan 2014 yılı 2.çeyrek büyüme rakamları, piyasalarla birlikte hükümet üyelerini de adeta şok etti. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, düşük gelen büyüme üzerine, 2014 büyüme tahminini yüzde 3 ila 4 aralığına indirebileceklerini ilk söyleyen oldu. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise büyümedeki yetersizliğe neden olarak yaz aylarında yaşanan 'kuraklığı' gösterdi.

EN SON 3.3 OLUR, DEMİŞLERDİ

Cevdet Yılmaz'ın açıklamasından yaklaşık bir ay sonra, Ekim 2014'te Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, büyüme tahminini revize ettiklerini açıkladı. Babacan, 2014 yılı büyüme tahminini yüzde 4'ten yüzde 3,3'e çektiklerini açıkladı.

Bununla birlikte kişi başına düşen milli gelir tahmini de 11 bin 277 dolardan; 10 bin 537 dolara düşürüldü. 2014 yılı GSYH tahmini ise 1 trilyon 719 milyar TL'den (867 milyar dolar) olarak ilan edildi.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN GELİR 873 DOLAR AZ GERÇEKLEŞTİ

Ancak bugün açıklanan rakamlar, hükümetin 5 ay önce yaptığı tahminlerin bile altında kaldı. Kişi başına düşen milli gelir 10 bin 537 dolar yerine 10 bin 404 dolar; GSYH ise 867 milyar dolar yerine 800.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. (Kaynak:Hürriyet-DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Cevdet Yılmaz Fikri Işık Türkiye Politika Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? İrfan Karaca kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı İrfan Karaca kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (16)

urfali hasanmobilWeb@haberler.com:

Itiraf etmesin istifa etsin

9
1
yanıtYanıtla
ibo:

ey akkoyunlar hafta sonu idda oynayın belki tutar

8
1
yanıtYanıtla
CihanMobil-ANDROID:

RTE, AKP.. Taş devrinede dödürdüniz Türkiyeyi ki,Zaaten Başkanlık sistemi adı altında bölmeyi hedeflediniz diye anlatıyor Milli Görüş. Resmen Taş devrine döndük. akıl almaz ama AYNEN ÖYLE... HARAM OLSUN, HARAM OLSUN, HARAM OLSUN RTE İÇİN AKITTIĞIM GÖZYAŞLARINA, HİZMETİME... GÖMLEK GİTTİ, DON GİTTİ ), "KRAL ÇIPLAK"... BU MESAJI OKUYAN KARDEŞİM... GÖZÜNÜ BİR AÇ ALLAH AŞKINA...

8
1
yanıtYanıtla
ramazan:

tutturamazlarda yalan dolanla buraya kadar,

7
1
yanıtYanıtla
vatandaş:

büyüdük yahu haberiniz yok hükümet büyüdünüz diyorsa büyümüşüz ama bende borçlar büyüdü seçimde bizde büyütecez

7
1
yanıtYanıtla
Atakan Akdeniz:

Bazilari diyor ki, AKP gelmeden TR''ye sanki gulluk gulistanlikti? Dogru diyorlar , degildi. Nicin iktidara geldiler ayni sonuca 12 yil sonra gelmek icin mi? Sonuca bakiyorum ayni veriler issizlik, cari acik, buyume, milli gelirde gerileme vsvs. . Bugun hepsi 2014 gore yeniden yayinlandi. Alin ve karsilastirin. HA AKP , ha ondan oncekiler. Ayni TR''ye ayni sonuc. . Kimsede demokrasi demiyor. biz yada onlar. . Ulan nesiller geciyor TR''ye degismiyor. Uyanin artik . Aylik ortalama normal bir insanin aldigi maas 1000 dolara gelmiyor bile. Dunyadaki diger gelismis ulkelerle karsilastirin.

6
2
yanıtYanıtla
Pardus:

Büyümenin önünde en büyük engel Recep Tayyip Erdoganin memeleketin hiç bir kurumunu çalışmaz hale getirmesi;kendini kral sanarak demokrasiyi ve hukuku askıya almasıdir. . Başka de sebep yoktur. . .

3
2
yanıtYanıtla
ARİF OLAN ANLAR:

2-Kişi başı GSYH değeri 2013 yılında 10. 822 ABD doları iken, 2014 yılında 10. 404 ABD dolarına gerilemiş. Bu da rakamların üzerinde oynandığını göstermektedir. Zaten 2014 yılının ilk 3 çeyreğinde bir büyümeden bahsetmek zor. Fakat 4. Çeyreğe baktığımızda yıllık büyüme rakamının neredeyse tamamı 4. Çeyrekte yakalanmış gibi görünüyor. Bu ise son çeyrekte ‘’Büyüme hesabında kullanılan bazı parametrelerin çıkartılarak yerlerine başka parametrelerin kullanılması suretiyle istenilen rakama ulaşıldığını göstermekte. Esasın bir büyüme olmadığı gibi GSYH rakamlarına baktığımızda yüzde 3. 86 bir küçülme söz konusu.

3
2
yanıtYanıtla
ohhamobilWeb@haberler.com:

Hangi tahmininiz tuttuki sizin bu tutsun

4
1
yanıtYanıtla
CihanMobil-ANDROID:

haaaa... Bende Ekonomistim... Ama hiç kitaplarda İtirafla tuttu, tutmadı diye bir bölğm, Ünite görmedik... Sayı vebrakkammı??? Sallaaa Türkoooo... Başkanlık ile Türkiyemi bölünüyor??? O tarz senin benim sallaaaa.... Türkiyenin Elektriğimi kesikdi ve sebebi bulunamıyor??? Aman beeee... Alt üstü sigorta atmış memleketin.... Sallaaaa... !!

4
1
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title