Haberler

Bakan Güllüce: Çed Raporu Nihai Değildir

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Manisa Turgutlu'da 2 milyon ağacın kesilmesinin ön görüldüğü nikel cevheri çıkarılmasıyla ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun ruhsat olmadığını belirterek, "ÇED Raporu nihai bir hal değil, bir taahhüt zinciridir" dedi.

Çeşitli açılış ve toplantılara katılmak üzere dün akşam karayolu ile Sivas'a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, bu sabah ilk olarak Vali Alim Barut'u makamında ziyaret etti. Burada Vali Barut'tan kentle ilgili bilgiler alan Güllüce, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Manisa'nın Turgutlu İlçesi sınırlarında kalan ve yaklaşık 2 milyon ağacın kesilmesinin öngörüldüğü Çaldağı'nda nikel cevherinin çıkartılmasıyla ilgili hazırlanan ÇED raporuna, bakanlığın onay vermesi ile ilgili sorusu üzerine Bakan İdris Güllüce, "ÇED raporu taahhütler zinciridir. Yani başkasının ne yapıp yapmayacağını kontrol etme, herkesin yanında durup da 'Bak gece sen şunu yapma' felan diyen bir kurum değil. ÇED bir taahhüt zinciridir. 'Ben şunları şunları yapacağım ve bu şekilde bu madeni çalıştırabilir miyim.' Biz de diyoruz ki 'Sen şunları şunları yerine getirirsen bu madeni çalıştırabilirsin.' Şimdi o saydıkları şeyleri, taahhüt ettiği şeyleri yerine getirip getirmeme, zaman içerisinde denetimde uygulama esnasında ortaya çıkıyor. Bir kere bunu iyi bilmek lazım. ÇED raporu nihai bir hal değil, ruhsat değil. Bir taahhütler zinciridir. Daha sonra bu raporu alan vatandaş hangi doğruları, hangi yanlışları yapacak bu uygulamada belli olacak. Devletin unsurları bunu denetliyordur zaten. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı işe başladığı zaman bunlardan müsade alırlar, ruhsat alırlar. Sonra 2 milyonu nereden, nasıl saymışlar ki, isteyen istediği bir rakamı söylüyor. Böyle bir şey olacak mı, bunlar meçhul olan sözler" dedi.

Bakan Güllüce daha sonra Sivas Belediyesi tarafından Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen, 'Şehir kimliği çalıştayına' katıldı. - İvas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İdris Güllüce Sivas Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title