Haberler

Bakan Güllüce: 17 Ağustos'taki Eksiklikleri O Günkü Yönetimi Suçlamak İçin Anlatmıyorum

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 17 Ağustos'ta depremin önlenmesini sağlayacak eksikliklerin bir hayli fazla olduğunu vurgulayarak, "Kızılay yeterli imkanlara sahip değildi, iletişimde tüm telefonlar çöktü, trafik düzeni sağlanamadı, devlet kendi içinde iletişim sağlayamadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 17 Ağustos'ta depremin önlenmesini sağlayacak eksikliklerin bir hayli fazla olduğunu vurgulayarak, "Kızılay yeterli imkanlara sahip değildi, iletişimde tüm telefonlar çöktü, trafik düzeni sağlanamadı, devlet kendi içinde iletişim sağlayamadı. Zamanında müdahale edilemedi. Ceset çıkartmakta can kurtarmakta, hastaneye götürmekte yeterli imkanlar sağlanamadı. İlla ben bunu o günkü siyasi amaçla, o günkü yönetimi suçlamak için bunu anlatmıyorum. Tespit yapıyorum. O dönemde Türkiye'nin şartları öyleydi yani" dedi.

Türkiye'yi sarsan Gölcük merkezli 17 Ağustos Depremi'nin üzerinden 15 yıl geçti. 17 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin yıldönümünde o gün yaşananları NTV yayınına değerlendirdi. 17 Ağustos'ta depremin önlenmesini sağlayacak eksikliklerin bir hayli fazla olduğunu söyleyen Bakan Güllüce, çeşitli örneklerle de bunu açıkladı. O dönemde Kızılay'ın yeterli imkanlara sahip olmadığının altını çizen Bakan Güllüce, "İletişimde tüm telefonlar çöktü, trafik düzeni sağlanamadı, devlet kendi içinde iletişim sağlayamadı. Zamanında müdahale edilemedi. Ceset çıkartmakta can kurtarmakta, hastaneye götürmekte yeterli imkanlar sağlanamadı" dedi.

Güllüce, 17 Ağustos'ta alınamayan önlemlerinin sebebine ilişkin ise, "O zaman ki yaşananları ben o günkü yönetimi suçlamak için bunu anlatmıyorum. Tespit yapıyorum. O dönemde Türkiye'nin şartları öyleydi yani. Burada en fazla problem de depreme dayanıklı bina bakımından yeterli olmadığı için binlerce can kaybına vesile oldu" değerlendirmesinde bulundu.

-"DEPREMİN TARİHİNİ BİLEMEYİZ ANCAK OLASI ZARARLARI EN AZA İNDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"-

Deprem sonrasında hükümetin kamu binalarını yenilendiğini ancak daha atılacak pek çok adımın olduğunu ifade eden Bakan Güllüce Twitter hesabından da şu açıklamaları yaptı:

"Kentsel dönüşümde hızlı gidiyoruz.600 bine yakın bina kentsel dönüşümle riskli olmaktan çıktı. Kentsel dönüşüm kapsamında yaklaşık 150 milyon TL kira yardımı yaptık. Kısa süre içinde çöküntü semtlerden de kurtulacağız. İstanbul kentsel dönüşümde Anadolu'nun diğer illerine nazaran önde gidiyor. Esenler, Bağcılar ve GOP'da projeler hazır. Anadolu'da da kentsel dönüşüm hızlanacak. Köysel dönüşüme de büyük önem veriyoruz.3 pilot köyde çalışmaları başlatacağız. 40 bina yakın köyümüz var. Çalışmalara en kısa sürede başlayacağız. Belki bazı köylerimizin yeri değişecek. Binaları riskli olan vatandaşlarımız yenileme çalışmalarına mutlaka destek olmalı. 5 sene çok çabuk geçer. Belediye başkanlarımız ne kadar çok binayı güvenli hale getirirse olası bir depremde o kadar az sorun yaşanır. Depremin tarihini bilemeyiz ancak alacağımız önlemler ile olası zararları en aza indirmek için var gücümüzle çalışıyoruz."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

İdris Güllüce Türkiye Kızılay Gölcük Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title