Haberler

Bakan Fatma Güldemet Sarı "Mavi Kart" Sistemini Tanıttı

* Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,"Her yıl yaklaşık 20 bin yerli ve yabancı tekne koy ve körfezlerimizde dolaşıyor, tatil yapıyor.

* Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı,

"Her yıl yaklaşık 20 bin yerli ve yabancı tekne koy ve körfezlerimizde dolaşıyor, tatil yapıyor. Yaz aylarında sadece Göcek Koyu'nda 10 bin tekne dolaşmakta ve gecelemektedir. Bunun doğal sonucu olarak belli oranlarda maalesef atıklar oluşuyor. Bu atıkların miktarı kıyılarımızın su kalitesi için çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır"

"Yerli ve yabancı bayraklı toplam 20 bin tekneye Mavi Kart verdik. Sonuç olarak denizlerimizi koruma stratejimiz için büyük bir adım olan Mavi Kart uygulamamız deniz kirliliği ile mücadelemize büyük ivme kazandırdı"

Haber-Kamera: İhsan YALÇIN / İstanbul DHA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca; denizlerin korunması ve temiz kalabilmesi amacıyla hayata geçecek olan "Mavi Kart" sisteminin tanıtım töreni Ataköy Marina'da yapıldı. Törene Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş katıldı.

Programda konuşan Bakan Fatma Güldemet Sarı, "Her yıl yaklaşık 20 bin yerli ve yabancı tekne koy ve körfezlerimizde dolaşıyor, tatil yapıyor. Yaz aylarında sadece Göcek Koyu'nda 10 bin tekne dolaşmakta ve gecelemektedir. Bunun doğal sonucu olarak belli oranlarda maalesef atıklar oluşuyor. Bu atıkların miktarı kıyılarımızın su kalitesi için çok ciddi bir tehdit oluşturmaktadır.

Bu nedenle turizm amaçlı kullanılan bu teknelerin atıklarının deniz ortamına bırakılmaması, toplanması büyük önem arz etmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli birkaç nokta var. Özellikle bu teknelerin ticari gemilerden farklı olduğunu, tatil amaçlı kullanıldığını ve atıklarının rahatsız edilmeden alınması gerektiğini unutmamalıyız. Mavi Kart sisteminde tekneler atıklarını marinalarda teknik desteğe ihtiyaç duymadan boşaltabiliyor ve kartlarına ne kadar atık verdiğini işletebiliyorlar. Denetim birimlerini tekne sahiplerini rahatsız etmeden sadece teknenin adına bakarak atık verip vermediğini kontrol edebiliyor. Böylece yerli ve yabancı turistlerimiz rahatsız edilmeden kontrol gerçekleşiyor, rahat bir tatilin önü açılıyor" ifadesini kullandı.

"8 MOBİLİZE ATIK ALIM GEMİSİYLE HİZMET VERİYORUZ"

"2011'den bugüne kıyılarımızda bulunan 55 adet marinanın 47'sinde mavi kart sistemini başarıyla kurduk" diyen Bakan Sarı, "Yerli ve yabancı bayraklı toplam 20 bin tekneye Mavi Kart verdik. Sonuç olarak denizlerimizi koruma stratejimiz için büyük bir adım olan Mavi Kart uygulamamız deniz kirliliği ile mücadelemize büyük ivme kazandırdı. Bunun yanında bazı teknelerimiz marinalarda değil koylarda geceliyorlar. Atıklarını da bulundukları yerde boşaltmak zorunda kalabiliyorlar. Bu talebe yönelik olarak da Muğla'da 7, İzmir'de 1, toplam 8 mobilize atık alım gemisiyle hizmet veriyoruz" diye konuştu.

"YAKLAŞIK 34 BİN METREKARE BALIKÇI AĞI TOPLANDI"

Denizlerin kirletilmemesi konusunda Türkiye'de önemli bir duyarlılığın olduğunu belirten İstanbul Valisi Vasip Şahin ise, "Bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yapmış olduğu Mavi Kart projesi gibi örneğin Turizm Bakanlığı Mavi Bayrak uygulaması bir taraftan yürüttü. Bu da ülkemiz için hem tanıtım, hem prestij, hem itibar, hem de güvenilirlik noktasında önemli bir hizmet oldu. Yine aynı şekilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız denizlerin av gereçlerinden temizlenmesi projesi çerçevesinde de bir takım çalışmalar yürüttü. Sadece İstanbul'da deniz yaklaşık 4 bin dönüm tarandı. Yaklaşık 34 bin metrekare balıkçı ağı toplandı" dedi.

"HALKIN DA HASSASİYET GÖSTERMESİ LAZIM"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Atıklardan kaynaklanan zehirlerin canlı hayatı yok ettiğini biliyoruz. Yüzde 70 oksijen denizlerden gelmekte. Denizler kirlenmesi küresel bir açlık anlamı taşımaktadır. Büyükşehir Belediyesi'nin 31 kıyı ve 8 deniz yüzeyi temizleme gemilerimiz var. Bunlarla yoğun bir çalışma yapmaktayız. Yılda 5 bin 200 metreküp atık topluyoruz denizlerden ve pislik çıkartmaktayız. Hassasiyeti sadece bizim, yöneticiler ve STK'ların değil halkın da göstermesi lazım" şeklinde konuştu.

MAVİ KART...

Mavi Kart sistemiyle turizm ve rekreasyon amaçlı olarak koy ve körfezlerde dolaşan her yıl yaklaşık 20 bin yabancı ve yerli tekne ve küçük deniz araçlarının atıklarının toplanması ve illegal deşarjların engellenmesi sağlanacak. Uygulamayla yatlar, günübirlik gezi tekneleri, tur tekneleri gibi küçük deniz araçlarının atıklarının takibi ve denetiminin sağlanması için online bir sistem oluşturuldu. Tekneler atık alım noktalarında Mavi Kart isimli dijital kart aracılığıyla atıklarını verecek. Verilen atıklar; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca oluşturulan internet tabanlı bir yazılımla kayıt altına alınacak. Sefer bilgileri, atık verme zamanı ve miktarı sisteme işlenecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatma Güldemet Sarı Kadir Topbaş Vasip Şahin İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title