Haberler

Bakan Eroğlu: Yollar Afyon Kaymağı Gibi Oldu

Güncelleme:

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ankara- Afyon Yüksek Hızlı Tren hattı temel atma töreninde, "Afyonkarahisar yolları Afyon kaymağı gibi oldu" dedi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da konuşmasında, Nazım Hikmet'in Kuvayi Milliye Destanı'ndan bir bölüme yer verdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım ile Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ankara- Afyonkarahisar arasını 1.5 saate indirecek Ankara- İzmir Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Ankara- Afyonkarahisar kesiminin temel atma ile 6 farklı bölgedeki yatırımların açılış törenlerini yaptı.

Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Garı'nda düzenlenen törende TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, projenin Afyonkarahisar- Uşak hattının ardından Uşak- Manisa- İzmir hattıyla tamamlanacağını söyledi. Ankara-İzmir hattının; Ankara- İstanbul, Ankara- Konya, Ankara- Sivas hızlı tren hatlarıyla entegre olarak doğu- batı arası hızlı tren ağına dahil olacağını kaydeden Süleyman Karaman, projenin Ankara- İzmir bölümünün 624 kilometre olduğunu ifade etti. Karaman, Ankara- Afyonkarahisar arasındaki 167 kilometrenin 1 milyar 200 milyon, Ankara- İzmir projesinin 3 milyar 800 milyon TL maliyeti olduğunu söyledi. Karaman, Ankara'dan Afyonkarahisar arasını 1.5 saate, Ankara- İzmir arasını ise 3.5 saate indirecek projenin, Ankara- Afyonkarahisar bölümünün 1080 günde tamamlanacağını açıkladı.

"YOLLAR AFYON KAYMAĞI GİBİ"

Bakan Veysel Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, hükümetin ulaşım alanında büyük bir dönüşüm yaşattığını söyledi. Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Eskiden havayollarını elit tabaka kullanırdı. Bizim sayemizde havayolları halkın yolları oldu. Türkiye'de neredeyse havaalanı olmayan yer kalmadı. Uşak, Afyon ve Kütahya'nın tam ortasına bölgesel havaalanı kurduk. Bunların turizme, sanayiye ve ekonomiye faydaları saymakla bitmez. Ekonomiyi geliştirmek istiyorsanız, ulaşımı kökünden halledeceksiniz. Ben gittim gördüm; Roma'nın bir girişi bir çıkışı var. Bizim hükümetimiz döneminde 'Bütün yollar Roma'ya değil, Afyonkarahisar'a çıkmaya' başladı. Türkiye'de en çok bölünmüş yol yapılan kentler arasında Afyonkarahisar var. Türkiye'nin ve Afyonkarahisar'ın yolları Afyonkarahisar kaymağı gibi oldu."

YILDIRIM NAZIM'DAN DİZELER OKUDU

Bakan Binali Yıldırım da Afyonkarahisar'ın Kurtuluş Savaşı'ndaki önemine değindiği konuşmasına Nazım Hikmet'in Kuvayi Milliye Destanı'ndan bir bölümle başladı. Yıldırım, "Kurtuluş Savaşı'nda o zor günlerde, İstiklal Savaşımızı yaparken çaresizlik almış başını gidiyordu. 'Ayın altından kağnılar gidiyordu/Akşehir üstünden Afyon'a doğru.' Bugün kağnıların yerini hızlı trenler, havayolları alıyor" dedi.

MARMARAY'IN HAYATA GEÇMESİ 150 YILI ALDI

Toplam 80 yılda yapılan bölünmüş yolun 10 katını kendi dönemlerinde yaptıklarını belirten Bakan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün 6 kentte yapılan ve 500 milyona mal olan yatırımların hizmetini açıyoruz. Hızlı tren Türkiye'nin bir hayaliydi. Hızlı tren Türkiye'nin bir rüyasıydı. Ama bu rüya her seferinde bir başka rüyaya dönüyor ve bir türlü gerçek olmuyordu. Marmaray'ı, asrın projesini hayata geçirmek 150 yılımızı aldı. Sultan Abdülhamit projesini yaptı. Adım atmak da bize nasip oldu. Başlattık ve bitiriyoruz. Açmak da bize nasip olacak inşallah. 29 Ekim'de açıyoruz."

CANLI BAĞLANTILARLA AÇILIŞLAR

Konuşmaların ardından canlı bağlantılarla Muratlı-Tekirdağ 2'nci hat ve elektrifikasyon açılışı yapıldı. Yurtdışı bağlantılı bir trenin gardan uğurlandığı açılışın ardından, Çankırı Modern Makan Fabrikası VADEMSAŞ, Sivas Beton Travers Fabrikası, Malatya Zemin Altı Tekerlek Tornası atölyesinin açılışları ile Adana-Mersin arasındaki 4 modern tren setinin sefere verilmesi töreni ve İzmir-Bandırma sinyalizasyon ve elektrifikasyon temelinin atılması yine canlı yayınlarla gerçekleştirildi.

Canlı bağlantıları ardından yapılan Ankara- Afyon YHT'nin temel atma töreninin bitiminde hızlı trenin maketi 2 bakana hediye edildi. Törene Yıldırım ve Eroğlu'nun yanı sıra Afyonkarahisar Valisi Balkanlıoğlu, Denizli Valisi Abdülkadir Demir, Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, bölge milletvekilleri ile belediye başkanları ve çok sayıda kişi katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Binali Yıldırım Veysel Eroğlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title