Haberler

Bakan Eroğlu, 'Türkiye'nin Su Meselesi' Programına Katıldı

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, sulamada tasarrufun önemini anlattı. Gıda sektörünün önümüzdeki yıllarda daha önem kazanacağı vurgusunu yapan Eroğlu, bin günde 1001 gölet ve sulama çalışmasının da Dünya’ya örnek olduğunu belirtti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Platformu’nun Üsküdar’da düzenlediği ‘Türkiye’nin Su Meselesi’ konulu programa katıldı. Bakan Veysel Eroğlu’na eski İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da eşlik etti. Bakan Eroğlu, programa katılanlara suyun önemini örnekler vererek anlattı. Türkiye’de göl seferberliği başlattıklarını belirten Eroğlu, “Biz dedik ki şimdiye kadar 1954 yılında DSİ kuruldu 2012 yılına kadar ne kadar gölet inşa edildi arkadaşlara sordum 450 gölet inşa edilmiş. Arkadaşlara biz büyük bir seferberlik başlatalım dedim, yani çılgın diyorlar ya işte o türden onlar sandılar ki 100 tane diyeceğim, hayır dedim 1000 günde 1000 tane gölet ve sulaması yapmaya hazır mısınız dedim. Önce tereddüt ettiler ama taksim ettik bölgelere 25 bölge şu anda bin günde bin gölet bir tane de Kıbrıs’ta yapıyoruz 1001 tane gölet ve sulaması yapıyoruz yıl sonunda bitiyor” dedi.

Projenin yurt dışında çok ilgi gördüğünü belirten Eroğlu, “Bu o kadar dikkat çekti ki İspanya’dan bakan geldi ‘nasıl yapıyorsunuz’ dedi. ‘Bin günde 1001 gölet ve sulaması da dahil ben anlatınca biz yapamayız’ dedi. ‘Ancak 10 tane 15 tane yapabiliriz’ dedi. İspanyol bakan hatta bana şaka yaparak ‘koltukları değiştirelim’ dedi. Bizi Şahkaya’dan davet ettiler siz İstanbul’da her şeyi bitirmişsiniz açık çek veriyoruz kaç yüz bin dolar isterseniz gelin işleri halledin dediği zaman biz para için burada çalışmıyoruz biz Allah rızası için çalışıyoruz dedim” ifadelerini kullandı.

Sulama tasarrufu konusuna da değinen Bakan Eroğlu, “Türkiye’de sulama olmazsa yeterli seviye de ürün alınamayacağını belirtti. Eroğlu, “ Türkiye bugün tarımda 7. sıraya yükseldi. Bizim yaptığımız seferberlik başladı şu anda sulamada alanı 6 milyon hektar alana çıkardık. Allah nasip ederse 2018 yılında büyük bir hedefimiz var. Türkiye’de sulanacak her yeri sulayacağız” dedi.

Suyun yüzde 73’ünün sulamada kullanıldığına dikkat çeken Bakan Eroğlu, en büyük tasarruf yapılacak alanın sulama olduğunu söyledi. Eroğlu, vatandaşlara neden içme suyunda tasarruf yapın demediklerini şu sözlerle açıkladı:

“Ben vatandaşa böyle bir şey söylediğim zaman sular kesilecek diye endişeye kapılır. Ben İSKİ genel müdürü iken, İstanbulluların su sıkıntısından kaynaklanan psikolojik sıkıntısını kaldırmak için suyumuz bol, İSKİ çok para kazansın lütfen çok su kullanın diye söyledim diyince vazgeçtiler. Dolayısıyla sulama çok önemli ve inşallah tarımda da büyük bir mesafe kat edeceğiz. Şunu açık yüreklilikle ifade ediyorum yakın bir gelecekte 20-25 yıl sonra dünyada en önemli sektör gıda güvenliği ve gıda arzı olacaktır su ve enerji yanında dolayısıyla şimdiden gerekli tedbirleri almamız gerekiyor.” 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu İstanbul Üsküdar Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title