Haberler

Bakan Eroğlu, Gökbel Barajı'nın Temelini Attı

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Aydın'ın Çine ilçesinde yapılan olan Gökbel Barajı'nın temelini attı. Barajın erken tamamlanması için müteahhitle pazarlık yapan Bakan Eroğlu, Aydın'a üç yeni barajın daha müjdesini verdi.

Çine Kapalı Pazar Yerinde gerçeklen temel atma törenine Vali Kerem Al, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Orman Genel Müdürü İbrahim Çiftçi, Meteoroloji Genel Müdürü İsmail Güneş, Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer ve davetliler katıldı.

Temel atma töreninde konuşan Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Gökbel Barajı temeli için Çine'ye gelen Bakan Eroğlu ve davetlilere teşekkür etti. Dinçer, Gökbel Barajı'nın yanı sıra temeli atılan ve açılışı yapılan tesislerin Aydın ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.

Temeli atılan ve açılışı yapılan tesislerin Aydın ve Türkiye için büyük önem taşıdığına işaret eden Vali Kerem Al da, "Hayat suyla başlar. Tarih boyunca bütün medeniyetler su kenarlarında kurulmuştur. Su dün olduğu için bugünde önemlidir. Bunun için suyun yönetimi gereklidir. Çok şükür Türkiye'de son dönemde su çok iyi yönetiliyor. Emanet ehline verilince ortaya harikalar çıkıyor. Yıllardır su konusunda önemli çalışmalar yapan Sayın Bakanımızın gayretleriyle öğrenilenler sahada başarıyla uygulanıyor. Bu yatırımların Aydın'ımıza ve Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

2013 yılında ilk temel atma merasimlerine Aydın'dan başlamak istediğin ifade eden Bakan Eroğlu ise, Aydınlılara hizmet etmekten dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Sizlere hizmet etmek bizim için şereftir. Yatırımlar yapmak ve sizlere hizmet etmek için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya da mecburuz. Aydın'da 2 Kasım'da geldiğimden buyana müjdelediğim 59 ayrı yatırım için yaklaşık 1 milyar TL harcayacağız. Ama Aydın'a helal olsun. Sizler için ne yapsak azdır. Ayın Başbakanımızın sizle selamı var. Bana, 'Veysel Hoca, Aydın için ne gerekiyorsa yap. Kesenin ağzı açık' dedi. Bizde bu talimat üzerine gelip sizlerle birlikte yatırımlarımızı hayata geçiyoruz" dedi.

Dünyanın krizlerle boğuştuğu bir ortamda Türkiye'nin rahat olduğuna işaret eden Bakan Eroğlu, "Dünyada krizler ve ama Türkiye sapasağlam ayakta. Daha da güçlü olacağız. Yurt dışına seminerlere gittiğimde en çok paramızın itibarsız olmasına üzülürdüm. Şuan paramızda itibarlı pasaportumuzda.

Ondan büyük utanç duyuyordum. Ama simdi gururluyum. İMF'ye olan 23,5 miltar dolarlık borç Mayıs ayında bitiyor. Merkez Bankasında 135 milyar dolarlık döviz rezervi var. İstesek öderdik ama vadesi gelsin istedik. 400 milyoncuğu da ödedik mi İMF'ye güle güle. Borç alan bir ülkeden borç veren ülkeye konumuna geldik" diye konuştu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak zamanla yarıştıklarını ifade eden Bakan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Eskiden basit bir gölet 15-20 yılda bitmiyordu. Araştırdık; devletin topladığı vergilerin yüzde 86'sıyla faiz ödemesi yaptığını gördük. Biz bu defteri kapattık. Borçlanmayı düşük faiz ve uzun vadeyle yaptığımız için kalan kısımda size yatırım olarak geri dönüyor.

Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız için elimizi taşın altına koyduk. Yapılanlar 'Büyük Türkiye'nin ayak sesleri. Türkiye'de güzel işler oluyor, olmaya da devam edecek. Aydın da dahil 58 ilin su sorununu 2050-60 yıllarına kadar çözdük. Bizden öncede hükümetler vardı. Bizden önceki 3,5 yıllık koalisyon hükümeti 3,5 yılda sadece 9 açılış yapmış. Biz yılda 350-400 açılış yapıyoruz. İşte aramızdaki fark bu. Arada gözle görülen bir bereket var. Özellikle su yatırımlarına önem veriyoruz. Buda üreticimizin cebine yansıyor. Yaptığımız bu yatırımlarla Aydın gıda üretimi ve ihracatının merkez üssü olacak"

BAKAN EROĞLU'NDAN AYDIN'A 3 YENİ BARAJ MÜJDESİ

Temeli atılan Gökbel Barajı'nın Aydın için taşıdığı öneme değinen Bakan Eroğlu, şöyle konuştu: "Çine Adnan Menderes Barajı'nı tamamladıktan sonra 210 bin dekar alanı ilgilendiren açık sistem sulama tesisinin projesini hazırladık. Ama ben bunu yeterli görmedim ve modern kapalı sistem olmasını istedim. Durum böyle olunca Gökbel Barajı gündeme geldi. Bu baraj sayesinde 240 bin dekar alanda kapalı sistem sulama ve elektrik üretimi yapacağız. Söke'de planlanan Sarıçay Barajı projesinin yüzde 25'i tamamlandı. İnşallah yıl sonunda temel atacağız. Beşparmak Barajı'nda da çalışmalar devam ediyor. Bugün Çinelilerin bana ilettiği Gürlen Barajı içinde buradan söz veriyorum. DSİ Genel Müdürümüz hemen çalışmalara başlayacak. Ayrıca Aydın'a 23 yeni gölet yapacağımızı buradan duyuyorum. Yıllardır en büyük sıkıntınız olan Büyük Menderes Nehri ıslah çalışmalarında bu yılsonuna kadar Söke'deki kabartmaya kadar olan kısmı tamamlayacağız. Denize kadar olan kısmının temizlenmesi yönünde bir talep geldi. Onun ilgili çalışmalara başlayacağımızı da buradan duyuyorum. İnşallah Aydın'ın taşkın sorununu tamamen bitireceğiz"

BAKAN MÜTEAHHİTLE PAZARLIK YAPTI

Konuşmasını tamamlamasının ardından Gökbel Barajı ihalesini alan firma yetkilisini kürsüye davet eden Bakan Eroğlu, 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanan sürenin öne çekilmesi için pazarlık yaptı. Çinelilere "2016 yılı sonunu kabul ediyor musunuz?" diye soran Eroğlu, "Hayır" cevabını alınca pazarlığı sıkılaştırdı. Pazarlık sonunda firma ile taahhütname imzalayan Eroğlu, barajın açılış tarihini "15 Aralık 2015, saat 15.15" olarak ilan etti.

Daha sonra Çine Adnan Menderes Barajı'nın önüne inşa edilecek olan Gökbel Barajı şantiyesine telekonferansla bağlanan Bakan Eroğlu ve davetliler butona basarak ilk patlatmaları gerçekleştirdi.

AÇILIŞI YAPILAN VE TEMELİ ATILAN TESİSLER

Bakan Eroğlu tarafından açılışı yapılan Büyük Menderes Taş Tahkimatı, Tabakhane Deresi Islahı, Koçarlı Güdüşlü Köyü Burgaz ve Engelli Dere Islahı, Kemer Çakırlar Deresi Islahı, Kuyucak Horsunlu Sazak Deresi Islahı, Nazilli İsabeyli Kasabası İsabeyli Deresi 2. Kısım Islahı, Koçarlı Çakırbeyli Köyü Sarı Dere Islahı, Aydın Ovası Sulaması Ortak Tesisi Onarım, Aydın Ovası Sulaması Ortak Tesisi Onarımı D1 Drenajı tesisleri ile Aydın'da 8 yerleşim yeri, 20 bin 300 dekar alan ve sulama tesisleri taşkın zararlarından korunacak.

Temeli atılan Gökbel Barajı, Çine İbrahimkavağı Göleti ve Sulaması, Karpuzlu Ovası Sulaması Değirmendere ve Kocaçay Ana Tahliye Kanalları Taş Tahkimatı, Koçarlı Çakırbeyli Köyü Sarıdere 2.Kısım Islahı, Bozdoğan Ovası Sulaması Yandereleri Yukarı Havza Islahı, Büyük Menderes Yandereleri Yukarı Havza Islahı Tesisleri projeleriyle ise Gökbel Barajı ile Çine Ovası'nda 64 bin 650 dekar, Koçarlı Bağarası'nda 146 bin 40 dekar, Söke Ovası'nda 30 bin dekar olmak üzere toplam 240 bin 690 dekar arazisi sulanacak. Ayrıca Gökbel Barajı ile yılda 24 milyon 540 bin kilowatt/saat enerji üretilecek. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Veysel Eroğlu Türkiye Aydın Çine Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title