Haberler

Bakan Ergün, Teknokentlerin Karnesini Açıkladı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Performans Endeksi'ne göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) TGB 57,39 puanla birinci, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) TGB 54,56 puanla...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (TGB) Performans Endeksi'ne göre, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) TGB 57,39 puanla birinci, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) TGB 54,56 puanla ikinci, Batı Akdeniz TGB ise 53,03 puanla üçüncü oldu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, 1. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi'nin açılışında, Bakanlık tarafından bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarını açıkladı.

TGB'lerin ülkenin inovasyon ekosisteminin merkezine yerleştireceklerini ve bu yaklaşımın ilk ve önemli bir adımı olarak Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi'ni oluşturduklarını belirten Ergün, endeks sayesinde Bakanlığın TGB'lerdeki gelişmelere daha yakından odaklanacağını, hangi alanlarda ne gibi düzenlemeler yapılması gerektiğini daha net tespit edeceklerini söyledi.

Bu çalışmanın sadece teknoparkların varlığı ile övünmek yerine bu bölgelerde ne tür değerlerin üretildiğinin tespitine yönelik olduğunu kaydeden Ergün, amacın ne pahasına olursa olsun Ar-Ge yapmak değil, ülkeye rekabet üstünlüğü sağlayacak ve diğer ülkeleri şaşırtacak projelere imza atmak olduğunu ifade etti.

Ergün, endeks sayesinde TGB'lerin hangi alanlarda iyi olup hangi alanlarda eksik kaldıklarını tespit ve zaman içinde yakaladıkları iyileşmeleri takip etme fırsatı bulacaklarını dile getirdi.

-"Bir teknoparkın kurulması ve etkin bir şekilde faaliyete geçmesi zaman isteyen bir süreç"-

Bakan Ergün, 2011 yılı verileriyle oluşturdukları Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi için 3 kategoride 6 boyutta ve 14 alt başlıkta veri topladıklarını ve endeksin 2011 yılında faaliyete geçen 32 TGB'yi kapsadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Birinci boyutumuz olan devlet destekleri ve yönetici şirket harcamalarının altında, yönetici şirketlere sağlanan destekler, firmalara sağlanan muafiyetler ve yönetici şirket harcamalarını dikkate aldık. İkinci boyutta Ar-Ge yetkinliği kapsamında Ar-ge projelerini, harcamalarını ve gelirlerini endeksimize dahil ettik. Üçüncü boyutta firmalarımızın ihracat verilerini ve firma kompozisyonunu değerlendirmeye aldık.

Dördüncü boyutumuz olan fikri mülkiyet hakları kapsamında, yurtiçi ve yurtdışındaki patent başvurularına ve tescillerine, faydalı model ve marka tescil sayılarına yer verdik. Beşinci boyutumuzda Kuluçka programlarıyla, teknoloji transfer ofisi hizmetlerini değerlendirdik. Altıncı boyutta işbirliği ve etkileşim başlığı altında ise üniversite-sanayi işbirliği, firmalar arası işbirlikleri ve uluslararası İşbirliklerini endeksimize dahil ettik."

Endeks sonuçlarına göre ODTÜ TGB'nin 57,39 puanla birinci olduğunun, bu üniversiteyi 54,56 puanla İTÜ TGB ile 53 puanla Batı Akdeniz TGB'nin takip ettiğinin bilgisini veren Ergün, ilk 10'daki diğer TGB'lerin ise Gazi, Bilkent Cyberpark, Ulutek, Selçuk, Erciyes, Gebze Organize Sanayi Bölgesi (GOSB) ve TÜBİTAK MAM olarak sıralandığını söyledi.

Bir teknoparkın kurulmasının ve etkin bir şekilde faaliyete geçmesinin zaman isteyen bir süreç olduğunu vurgulayan Ergün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle, TGB'leri 2002-2004, 2005-2008 ve 2009-2011 yıllarında faaliyete geçenler olmak üzere sınıflandırmanın ve kendi içlerinde bir değerlendirme yapmanın da sağlıklı olacağını düşündük. TGB'lerimizin yaşları ve bulunduğu illerin gelişmişlik düzeyleri gibi bazı kriterler açısından homojen bir yapıya sahip olmadıklarını biliyoruz.

Bu nedenle, endeks sonuçları TGB'lerimizin birbirlerine karşı üstün ya da zayıf olduklarını göstermenin ötesinde, her bir bölgemizin belirli özellikler açından ne durumda olduğunu gösteren bir mevcut durum analizi olarak da değerlendirilebilir. Birkaç yıl sonra endeks sonuçları karşılaştırmalı olarak incelendiğinde her bir TGB'lerimizin performans seyrini görecek olmamız son derece değerlidir."

-Teknoloji transfer ofisine 1 milyon lira destek-

Teknoloji geliştiren bu bölgelerin gelişmesinin gerektiğini ve bunu sağlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini belirten Ergün, şu an hazırlıklarını son aşamaya getirdikleri yeni yönetmelikle, TGB'ler için bir dizi önemli adım daha atacaklarını söyledi.

Bu yönetmelikle, yapılaşma, Ar-Ge personelinin dışarıda geçirdiği süre, ruhsat ve izinlerle ilgili bazı rahatlıklar sağlayacaklarını, kuluçka programlarını, Teknoloji Transfer Ofisi hizmetlerini destekleyeceklerini ve teknolojik ürün yatırımlarını özendireceklerini kaydeden Ergün, şöyle konuştu:

"Mesela Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun önceki toplantılarında alınan en önemli kararlardan biri de teknoloji transfer ofislerinin desteklenmesiyle ilgiliydi. Biz TÜBİTAK bünyesinde bu konuda bir hibe destek programı başlattık ve ilk başvuruları aldık. 39 üniversitenin proje başvurularını, teknoloji transfer ofisinin deneyimi, yetkinliği, personel yapısı, projenin hedefleri, çıktıları ve iş planı gibi kıstaslara göre değerlendirdik.

Buna göre bu yıl Boğaziçi, Ege, Gazi, Hacettepe, Koç, ODTÜ, Özyeğin, Sabancı, Selçuk ve Yıldız Teknik üniversitelerindeki teknoloji transfer ofislerini destekleyeceğiz. Buralara TÜBİTAK tarafından yıllık 1 milyon liraya kadar destek sağlanabilecek. Gösterdiği performansa göre 1 milyon liralık destek 10 yıl boyunca devam edecek. Önümüzdeki yıl yeni bir çağrıya çıkılacak ve 10 yeni başka üniversitenin projeleri değerlendirilecek ve teknoloji transfer ofisleri kademeli olarak desteklenmeye devam edecek."

Ergün, hem performans endeksinin hem yeni yönetmeliğin hem de teknoloji transfer ofisi desteklerinin üniversiteler ve ülke için hayırlı olmasını diledi.

- Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi-

Bakan Ergün'ün açıkladığı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi'nin tam sıralaması ise şu şekilde gerçekleşti:

Sıra TGB Toplam Puan Sıra TGB Toplam Puan

1 ODTÜ 57,39 17 Pamukkale 35,20

2 İTÜ 54,56 18 Fırat 34,48

3 Batı Akdeniz 53,03 19 Gaziantep 34,15

4 Gazi 48,87 20 Sakarya 33,25

5 Cyberpark 48,75 21 Eskişehir 33,24

6 Ulutek 48,06 22 Mersin 31,62

7 Selçuk 44,65 23 İstanbul Üni. 29,65

8 Erciyes 40,90 24 Çukurova 29,04

9 GOSB 40,57 25 Cumhuriyet 27,22

10 TÜBİTAK MAM 40,45 26 Erzurum 26,66

11 Yıldız Teknik 39,62 27 Trakya 25,00

12 Boğaziçi 38,61 28 Göller 25,00

13 Hacettepe 37,14 29 Kocaeli 21,98

14 Trabzon 36,42 30 Düzce 17,93

15 İzmir 36,07 31 Bolu 10,60

16 Ankara 35,33 32 Dicle 3,25

(sürecek) - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Nihat Ergün Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title