Haberler

Bakan Ergin: HSYK'ya Üye Seçenler Bidon Kafalı Adamlar Değiller

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'ya Yapılan Üye Seçimiyle İlgili Eleştirilere Yanıt Verirken, "16 Üyenin 2 Tanesi Bakanlık Bürokratı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, HSYK'ya yapılan üye seçimiyle ilgili eleştirilere yanıt verirken, "16 üyenin 2 tanesi bakanlık bürokratı. Geri kalan kürsüde görev yapan insanlar. Bunları seçenler ne göbeğini kaşıyan kişiler ne de bidon kafalı adamlar ne de ne yapacağını bilmeyecek adamlar. Bunlar trilyonluk tazminat davalarında karar veren, müebbet cezalar veren hakim ve savcılar. Bugüne kadar bir Allah'ın kulu çıkıp da "falanca bana baskı' yaptı diyen biri var mı?" dedi.

Bakan Ergin, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı ile bazı yargı organlarının bütçe görüşmelerinde komisyon üyelerinin sorularını yanıtladı. Bakan Ergin, "2011 de yeni anayasa yapılacak mı?" sorusuyla ilgili olarak yapılacak Anayasa'da ilk üç maddenin özüne dokunulmayacağını dile getirdi. Bakan Ergin, "2007 seçimlerinden sonra yep yeni bir Anayasa için çalışmalar yapıldı. Bu anasaynın ilk 3 maddesi dışında bütün maddelerini kapsayan bir değişiklikti. AYM Başkanın da söylediği bunların özünü dokunmadan yapılacak bir değişiklikle ilgiliydi sanırım. Ancak bizim bakış açımız bu 3 maddenin özüne dokunulamayacağıdır" dedi.

Ergin, geçmiş dönemde, uzlaşma kurulu için çalışma yaptıklarını fakat kurulamadığını da sözlerine ekledi.

Bakan Ergin, Anayasayı tümden değiştirmediklerini sadece 26 maddesinde değişiklik yapıldığını anımsatarak, buna gerekçe olarak da tek bir partinin yeni bir Anayasa yapmansın şık olmayacağını gösterdi.

Bakan Ergin bir başka soru üzerine, "Toplam 4 bin 139 soruşturmadan bin 270'i kovuşturmaya dönüşmüştür. Kesinleşmiş karar yok. Ancak takdir edersiniz ki bu soruşturmaların karara bağlanması 2010 içerisinde çok mümkün gözükmüyor" dedi.

Bakan Ergin, 9 bölgede istinaf mahkemelerinin kurulacağını ifade ederek, "2011 in başında mahkemeler istinaf mahkemelerimiz hayata geçmiş olacak" dedi.

Ergin, "Bilişim suçları konusunda caydırıcı bir takım tedbirler alacak mısınız?" şeklindeki soruyu anımsatarak, "6 aydır bu konuda çalışıyoruz. Bu suçlar basın mensuplarını doğrudan ilgilendiriyor. TCK 132'nci maddede cezaları daha caydırıcı hale getirecek tedbirler öngörüyoruz. Çalışmalar bu konuda son noktaya geldi. Belki bütçeden önce parlamentoya getireceğiz. Cezaları artıcı tedbirler var. Savcı hakerete geçer ama mağdurun ifadesine başvurur. Ancak bu tür durumlarda, konunun üzerine gidilmesi, mağdur olan kişiyi yeniden mağdur edebilir" dedi.

Bakan Ergin konuşmasında ayrıca Türkiye genelinkdeki adliye binaları hakkında da bilgi verdi. Bakan Ergin, bakanlığa yeni personel alınacağını söyledi.

Bakan Ergin, Bursa Adliyesi ile ilgili olarak ihaleye çıktıklarını, görkemli bir adliye sarayı yapılacağını dile getirdi. Bakan Ergin, soruları yanıtlarken, tutuklu ve hükümlü sayılarını da aktardı.

Bakan Ergin, "63 bin 813 hükümlü, 57 bin 103 tutuklu var. Tutuklularının bir kısmı temyiz aşamasında. Yüksek yargıda bu dosyalar bekliyor iş yükünden dolayı" dedi.

-HSYK SEÇİMLERİ-

Bakan Ergin, HSYK'ya yapılan üye seçimiyle ilgili eleştirilere de yanıt verdi. Bakan Ergin, "16 üyenin 2 tanesi bakanlık bürokratı. Geri kalan kürsüde görev yapan insanlar. Bunları seçenler ne göbeğini kaşıyan kişiler ne de bidon kafalı adamlar ne de ne yapacağını bilmeyecek adam. Bunlar hep trilyonluk tazminat davalarında karar veren müebbet cezalar veren hakim ve savcılar. YSK üyeleri Danıtay ve Yargıta tarafında oluşur. Seçime yapılan itiraz yoktur. Baskı yapılmış bu8 kadar hakim ve savcı sineye çekmiş gibi bir atmosfer yaratılıyor. Bu onlara bir hakarettir. Bugüne kadar bir Allah'ın kulu çıkıp da "falanca bana baskı' yaptı diyen biri var mı?" dedi.

YARSAV listesinde de bürokratların olduğunu anımsatan Bakan Ergin, bunun bir Anayasal hak olduğunu savundu.

Bakan Ergin, geçtiğimiz hafta tamamlanan ve kamuoyuna sunulan 190 unvanlı hakim ve savcının atama kararnamesiyle ilgili olarak, kararnamenin yeni bir kararname olmadığını dile getirdi. Geçen Cuma günü taslağı Kurul üyelerine dağıttıklarını anımsatan Bakan Ergin, "Daha önce bakanlığın hazırladığı taslak. Bundan sonra kurul bu taslarkları kendi hazırlayacak. Kurul bakanlığın taslağı üzerinde gerekli değişiklikleri de yapmıştır. Kurul uygun gördüğü müdahaleleri de yapmıştır" dedi.

-"AYNI ENDİŞELERİ BEN DE TAŞIDIM"-

İzinsiz dinlemelere ilişkin, 2005 yılında yasal düzenleme yaptıklarını anlatan Ergin, "Kimse 2005 yılından önce sorgulayamıyordu dinlemeler ilişkin. Düzenlemeyele bunlar zapturap altına alınmıştır. Tüm dinleme kararları iki kez denetlenmektedir. TİB'de dinlemelere ilişkin herhangi bir usulsüzlük ve kanunsuzluk tespit edilmemiştir. Aynı endişeleri bende taşıdım bunun önlenmesi için TCK 132 ve devamı maddelerinde düzenleme yapılarak caydırıcı hale getirilecektir" değerlendirmesinde bulundu. Bakan Ergin, Adalet Bakanlığının dinlemelerle ilgili herhangi bir tasarrufunun olmadığını da aktardı.

-DENİZ FENERİ-

Deniz Feneri davasıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Ergin, şöyle konuştu:

"Bizden ne isityorsunuz? Adalet Bakanlığının soruşturma yapmasını mı istiyorsunuz? Adalet Bakanlığı bir soruşturmaya müdahale etmez, yaparsa suç işler. Bu davayla ilgili iki ayrı dosya vardır. Bir tanesi Alman makamların adli yardım talebi, bir diğer dosya ise Ankara Başsavcılığını açmış olduğu soruşturmadır. Adalet Bakanlığı bu konuda postacıdır. Ben savcı hakim değilim yürütmemin bir organıyım. Önceki basın açıklamamızda o haberlerin gerçek dışı olduğu söylenmiştir. Alman hükümeti 700 klasör evrak olduğunu bahsetmiştir. Başsavcılarımız savcılarımızı göndermek istiyoruz demiştir. Bizde uygulamaya koyduk. Bakanlıkta hiçbir belge bekletilmemiştir."

Öte yandan, Bakan Ergin'in sunumunun ardından kameraların dışarı çıkarılmasına muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. Milletvekilleri, bütçe görüşmelerinde yalnızca bakanların sunumunun görüntüye alınabildiğini, bu nedenle muhalefetin sesinin kamuoyuna duyurulmadığını ifade etti. Ayrıca, Bakan Ergin'in Bütçenin oylaması sırasında "isteyen oylar istemeyen oylamaz" sözleri kısa süreli gerginliğe neden oldu. (ANKA)

(EÖ/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title