Haberler

Bakan Elvan'dan Mayıs Ayı Sanayi Üretim Endeksi Açıklaması

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "TÜİK verilerine göre Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6; bir önceki aya göre ise yüzde 1,6 oranında artmıştır" dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "TÜİK verilerine göre Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6; bir önceki aya göre ise yüzde 1,6 oranında artmıştır" dedi.

Kalkınma Bakanı Elvan, Mayıs ayı Sanayi Üretim Endeksi ve cari açığa ilişkin değerlendirmede bulundu. Mayıs ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5.6, bir önceki aya göre ise yüzde 1,6 oranında arttığını belirten Bakan Elvan, "Aylık sanayi üretim endeksi (arındırılmamış endeks) 2016 yılı Mayıs ayında piyasa beklentilerinin üzerinde yüzde 7 oranında yükseliş göstermiştir. İmalat sanayiinde ise üretim (arındırılmamış endeks) Mayıs ayında yıllık yüzde 8,1 oranında artmıştır. Buna göre sanayi üretimi Mayıs ayında aylık ve yıllık bazda beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşmiştir. Bu veriler sanayide çarkların yine hızlı bir şekilde dönmeye başladığının en açık ve güçlü göstergesi olmuştur. Sermaye (Yatırım) malı üretiminde kaydedilen önemli orandaki artış (yüzde 19,8) ikinci çeyrekteki yatırım harcamaları açısından olumludur. Dayanıksız tüketim malı üretimindeki ciddi artış da özel tüketim harcamalarında yılın ilk çeyreğinde gözlenen canlılığın ikinci çeyrekte de devam ettiğini göstermektedir. Mayıs ayında sanayi üretiminde olumlu takvim etkisi, reel ihracatta güçlü artış ile otomotiv sektöründe üretim ve ihracatta kaydedilen yüksek oranda artış sanayi üretimindeki yükselişi destekleyen en önemli faktörler olmuştur. Mayıs ayında sanayi üretiminde kaydedilen bu yüksek oranlı artış yılın ikinci çeyreği için büyüme tahminlerini olumlu yönde etkileyecektir" açıklamasında bulundu.

"Cari açıkta azalma eğilimi devam etmektedir"

2016 yılı Mayıs ayında cari açığın, bir önceki yılın aynı ayına göre 1,4 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolar olduğunu kaydeden Elvan, "Cari açıkta azalma eğilimi devam etmektedir, böylelikle, cari işlemler dengesi Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu seyretmektedir. Açıklanan bu veriler ekonomimizin sağlam temeller üzerinde ilerlediğini göstermektedir. Hükümet olarak her zaman büyüme, ihracat ve istihdama katkı sağlayan sanayicimizin ve iş adamlarımızın arkasındayız. Göstergelerin daha olumlu yönde gelişmesi için birçok adım atıyoruz. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek, iş adamlarının ve sanayicilerin önünü açmak için çok önemli düzenlemeleri hayata geçiriyoruz. Ekonomimizin büyümesi ve istihdamın artması için engelleri bir bir ortadan kaldırıyoruz. Tüm bu tedbirler devreye girdiğinde Türkiye ekonomisi çok daha iyi bir konuma gelecek ve benzer ülkelerden pozitif yöndeki ayrışmasını güçlendirecektir. Ayrıca, Rusya ile ilişkilerin düzelmesi, İran'la olan ticaretin artması, uluslararası finans piyasalarındaki olumlu ortam ve son bir yıldaki en düşük seviyesine inen Türkiye'nin risk primi (CDS) önümüzdeki dönemde büyümeyi, büyümenin finansmanını, ihracatı ve turizm sektörünü olumlu yönde etkileyecektir" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title