Haberler

"800 Tür Geofit Beykoz'da Islah Edilecek"

Güncelleme:

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tabiattan topladıkları 800 tür geofitin birer çeşidinin Beykoz'da kurulan Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi'ne getirilerek yetiştirileceğini ve ıslah edileceğini söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Beykoz'da kurulan Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi'nin tanıtım toplantısına katıldı. Basın mensuplarına merkezin kurulma amacı ve Türkiye'de toplanan geofitler ile ilgili bilgi veren Bakan Eker, "Sektörsel faaliyetlerinin yanında Türkiye'nin stratejik değerine değer katan Türkiye'nin biyoçeşitliliğidir. Endemik bitki sadece bir coğrafyaya has, başka bir coğrafyada bulunmayan. Türkiye, biyoçeşitllik olarak üç büyük iklimin ortasında yer alması nedeniyle zengindir. Bizim kaydettiğimiz 4 bin 200 tür endemik bitki var. Biz bunları hem muhafaza altına alalım hem muhafazası kendi doğal alanında mümkün olmayanları koruma amaçlı belirli yerlere transfer edip, onların yaşayacağı alanları oluşturup orada koruyalım. Türkiye'deki endemik bitkileri ıslah edelim, bunlardan yeni çeşitler elde edelim. Bunu hem şehrin estetik değerlerine ilave değer katsın hem de ekonomik olarak daha çok gelir getirsin diye bir proje hazırladık. Türkiye geofitlerini koruma çerçevesi adı altında bir eğitim merkezi kurduk. Eski Beykoz fidanlığı olan burada da Türkiye Geofitlerini Koruma Biyoçeşitlilik Araştırma Merkezi Müdürlüğü'nün bir kısmını kurduk. Burası Yalova'daki merkezin bir parçasıdır" dedi.

"TABİATTAN TOPLADIĞIMIZ 800 ÇEŞİT GEOFİTİN ÇOĞALTIMINI YAPTIK"

Beykoz'da kurulan Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezi'nin bir kısmını eğitim merkezi haline getireceklerini kaydeden Bakan Eker, "Tabiattan topladığımız 800 çeşit geofitin çoğaltımını yaptık. Onların her çeşidini buraya getiriyoruz. Onların bir kısmını buraya getirerek, hazırlanan uygun alanlarda hem sergilenecek hem de yetiştirilecek. Birçok türü kurtardık bu çalışmalar esnasında. Doğal kaynaklarda 200 çeşit yeni soğanlı süs bitkisi ıslah edip geliştirdik. Burada toplam 27 teknik personel çalışacak" şeklinde konuştu.

"ANKARA'DA AVRUPA'NIN 2'İNCİ BÜYÜK MİLLİ BOTANİK BAHÇESİNİ KURUYORUZ"

Ankara'da kurulan milli botanik bahçesi ile ilgili bilgi veren Eker, "Ankara'da Avrupa'nın 2'inci büyük milli botanik bahçesini kuruyoruz. Bu uluslararası standartları karşılayan Türkiye'nin ilk botanik bahçesidir. 2013 yılında temelini attık. 10 adet ileri araştırma merkezi kurduk. Bunlar çoğu tarımın muhtelif alanındaki faaliyetleri, araştırmaları yöneten, yönlendiren yerlerdir, en son teknolojilerin kullanıldığı yerlerdir. Kuraklık test merkezi kurduk. Türkiye'de yoktu, dünyada iki yerde var. 2010 yılında Konya'da kurduk. Enerji Tarımı Araştırma Merkezi kurduk Karadeniz'de" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Mehmet Mehdi Eker Türkiye Beykoz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title