Haberler

Bakan Çelik: Her Yıl 100 Bin Hektar Araziyi Kaybedersek 200 Yıl Sonra Çocuklar Toprağı Saksıda Görür

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Şu anda olduğu gibi her yıl 100 bin hektar araziyi kaybedersek 200 yıl sonra çocuklar toprağı saksıda görür" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Şu anda olduğu gibi her yıl 100 bin hektar araziyi kaybedersek 200 yıl sonra çocuklar toprağı saksıda görür" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, çeşitli programlara katılmak üzere Burdur'a geldi. İlk olarak Burdur Valiliği'ne gelen Bakan Çelik, Vali Hasan Kürklü'den kent hakkında brifing aldı. Bakan Çelik daha sonra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü binasının açılışı ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan (TKDK) hibe alan yatırımcılara temsili çeklerin verildiği törene katıldı.

'ÜZERİMİZDE ÖNEMLİ MESULİYET VAR'

Burada konuşan Bakan Çelik, tarımın stratejik bir sektör olduğunu, üreticinin ise baş tacı olduğunu söyledi. Dünya üzerinde tarım arazilerinin tek tek elden çıktığını vurgulayan Bakan Çelik, "Ne yapıp yapıp, bir karış yararlı, faydalı toprağı zayi etmemek için elbirliği ve gönül birliği yapmamız gerekiyor. Şu anda tarıma elverişli 24 milyon hektar arazimiz var. Bunun 19 milyon hektarını ancak kullanabiliyoruz. Şu anda olduğu gibi her yıl 100 bin hektar araziyi kaybedersek tam 200 yıl sonra çocuklar toprağı saksıda görür. Toprak diye, tarım diye bir şey kalmaz. Yani kendi geleceğimizi karartıyoruz derken rastgele söylemiyorum. Onun için üzerimizde bütün sorumlular olarak önemli mesuliyetler var. Bunların gereğini yerine getirmemiz gerekiyor" dedi.

'GELİŞMİŞ ÜLKELER ARAZİ KİRALIYOR'

Gelişmiş ülkelerin günümüzde Afrika ülkelerinden arazi satın aldığını veya kiraladığını aktaran Bakan Çelik, "200 milyon hektarın üzerinde, yani Türkiye'nin 3 misli büyüklüğündeki araziyi Afrika ülkelerinden kiralamış veya satın almış bulunmaktalar. İşte Sudan'dan Mozambik'e Etiyopya'ya varıncaya kadar gelişmiş ülkeler bu ülkelerden arazi kiralıyor. Ne garip bir şey. Bu ülkeler açlıkla karşı karşıya ama arazileri toprakları var. Ama gelişmiş ülkelerde toprak kalmadı. Sanayi adına toprağı, tarımı, hayvancılığı yok ettiler. Şimdi geri kalmış, açlıkla cebelleşen insanların arazilerini kiralayarak orada kendi halklarını, dünya insanlığını doyurma mücadelesi veriyorlar" diye konuştu.

'BU İNSANLARIN GİDİŞATI GIDA SAVAŞLARI'

2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olmasının beklendiğini vurgulayan Bakan Çelik, şöyle dedi:

"Bugün 1 milyar aç varsa 2050'de ne olacak bu insanların hali? Bu insanların gidişatı gıda savaşları gidişatıdır. Gıda savaşlarının tarım ve tarım ürünlerine ulaşma savaşlarının yaşanacağı bir sürece giriyoruz. İşte Türkiye bu tabloyu bugünden görmeli ve buna göre adımlarını atmak durumundadır. Tarım alanlarını korumak, geliştirmek hayvancılığını geliştirmek durumundadır. İnşallah biz bu alanda yılda diğer ülkelere göre yüzde 4 büyüyen bir konumdayız. 2015 yılında yüzde 4 büyüdük, hayvancılığımız yüzde 7.6 büyüdü. O halde bu büyümeyi tarım alanında sürdürmek durumundayız."

Bakanlık olarak çiftçiye yılda 11.6 milyar lira destekleme verdiklerini de belirten Bakan Çelik, gübre ve yem KDV'si eklendiğinde bu desteklemenin yaklaşık 15 milyar liraya ulaştığına işaret etti.

Bakan Çelik buradaki programının ardından 2'nci Teke Yöresi Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına katıldı. Bakan Çelik, fuar kapsamında düzenlenen 11'inci İnek Güzellik Yarışması'nın ödüllerini verdi.

- Burdur

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Faruk Çelik Türkiye Afrika Burdur Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title