Haberler

Bakan Çelik: Her 2 Saniyede Bir Futbol Sahası Büyüklüğünde Tarım Arazisi Yok Oluyor

Güncelleme:

Tarım Bakanı Faruk Çelik, her 2 saniyede bir futbol sahası büyüklüğünde tarım arazisinin yok olduğunu belirterek, "Gıda arzını sağlayamazsak dünya kitlesel göçlere sahne olabilecek." dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 30'uncu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı için bulunduğu Antalya'da FAO heyetiyle birlikte EXPO 2016 Antalya Sergi Alanı'nı gezdi.

Gezinin ardından gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bakan Çelik, Rusya Tarım Bakanlığı'nın çağrısıyla Türkiye'den gönderilen patlıcan, nar ve biber gibi ürünlerde uygulanan geçici ambargoyla ilgili Türk heyetinin görüşmeleri tamamladığını söyledi. Rusya'nın geçici ambargo uygulanan ürünlere ilişkin Türkiye'nin bunların üretildiği koşullarla ilgili bir rapor düzenlemesi halinde bu ürünlerde kısıtlamayı kaldırmayı düşündüğünü aktaran Çelik, görüşmelerin seviyeli ve düzeyli bir ortamda gerçekleştiğini kaydetti. Ancak bu görüşmelere katılan heyetlerin konan engellerle ilgili bir değerlendirme yapma yetkisi bulunmadığını kaydeden Çelik, "Bunun kararı biraz daha hükümeti ilgilendiren düzeyde. Geçici engellerle ilgili Türkiye öteden beri Rusya'yla ilgili değerlendirmeleri karşılıklı paylaşıyor. Bu paylaşımı yapacağız. Büyük ihtimal onlarla ilgili bir engellemenin olmayacağı şeklinde bir izlenimle arkadaşlarımız döndü. Teknik heyetin iletişimi devam ediyor." diye konuştu. Bu noktada ortaya konan iletişimin diğer ürünlerle ilgili de bir yol, kapı açacağını düşündüğünü dile getiren Çelik, "Sonuçta iki ülke arasında hiç ilgisi olmayan alanda olumsuzluklar ortadan kalkar." dedi.

'AMBARGO HİÇBİR MANTIĞA OTURMUYOR'

Rusya'nın uyguladığı ambargoya ilişkin değerlendirmelerin FAO 30'uncu Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı'nın açılışında ve toplantılarda dile getirildiğini belirten Çelik, şunları söyledi:

"Bu konuyu her defasında gündeme getiriyoruz. Ülkeler arasındaki ilişkilerde tarım ürünleri kısıtlama getirecek, çiftçiyi üzecek, çiftçinin emeğini göz ardı edecek bir yaklaşımın doğru olmayacağını belirtiyoruz. Ülkeler arasında politik sorunlar olabilir ama bu sorunların çiftçi üzerinden görüşülmesinin doğru olmayacağını söylüyoruz. İki dost ülkenin, iki komşu ülkenin bu alandaki gerçekten hiçbir mantığa oturmayan, hiçbir şekilde izah edilemeyen ambargo ve benzeri durumları artık konuşulmaz diye ümit ediyorum."

'SEBZE VE MEYVEYE PAZAR BULURUZ'

Çarşamba günü sabah saatlerinde gerçekleştirdiği Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali ziyaretine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, Türkiye'nin meyve ve sebzecilikte önemli bir noktada olduğunu söyledi. Birçok ülkenin bu ürünleri Türkiye'den temin etmelerinin sağlandığını kaydeden Çelik, "Bu şu anlamda, meyvemizi sebzemizi mutlaka tüketecek bir çok bölge, ülke ve halk var. Böyle bir coğrafya burası. Bu yönüyle endişemiz yok. Ama geçici sürelerde yaşanan, pazar çeşitliliğinin istediğimiz düzeyde olmamasından kaynaklanan sorunlar var. Belki bu krizler yeni pazar alanlarına yeni bakış açılarına sebep teşkil edebilir." diye konuştu.


Hal ziyaretinde gündeme gelen önemli konuların başında uçak kargo taşımacılığı olduğunu aktaran Çelik, bu konuda Türkiye'nin artık inisiyatif alması gerektiğini söyledi. Artık Türkiye'nin TIR'la değil uçak kargo ile birkaç saat içinde ürettiği ürünleri yurtdışı pazarlarla buluşturması gerektiğini dile getiren Çelik, "Bu günlerde hükümetimizle ilgili gelişmeler var. Bunlar netleşir netleşmez kargo taşımacılığı Bakanlar Kurulu'nda ele alınması gereken önemli bir konu olacak." dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Faruk Çelik Türkiye Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (69)

Sener Koruturk:

Dumbelek Rusya''nin koydugu ambargoyu anliyamamis. Git heriflerin ucagini dusur, silahsiz, savunmasiz pilotunu oldur sonra da ''ambargoyu anlamiyriim'' de. Bal gibi yerine oturtmuslar iste. Bravo Putin''e!. .

10
2
yanıtYanıtla
CESUR:

bütün tarlalara babammı imar izni verdi bak bakalım manisa izmir ve diğer şllerde tarlalarda üzüm bağlarının içinden çıkan apartmanları benmi diktim ülkeyi beton ormanı yapan akape üstüne bir ağaç bile dikemeyen akape. . . sözde 1 milyar ağaç dikmişler nereye uydu fotoğraflarında YOK. . . yalan dolan. . . deprem fonuyla 40 milyar tl ye yol yaptığınız gibi yok olan para ne oldu acaba. . .

11
0
yanıtYanıtla
rahman:

Yahoo Allah tan korkun kendiniz yapıyorsunuz ondan sonra korkutuyor diyorsunuz yapanda siz bozanda siz kime ne diyörsunuz , parseliyende siz satanda siz çalanda siz . hangi taşı kaldırsak altında sizler çıkıyorsunuz , pes yane

9
1
yanıtYanıtla
KONYALI:

DURMAK YOK YOLA DEVAM HA HA HA

6
0
yanıtYanıtla
Ankaralı:

Allah aşkına şu adamın fotoğrafına 5 sn lik bir bakın. Dini kullanmakta ne hale gelmişler.

6
0
yanıtYanıtla
Recep Atli:

Aglayip zirlayip sikayet etmeyi birak tarim arazilerini kurtarmak icin proje yap, insaata acma. Yalanci seni.

6
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

Bu ülkeyi 2002 den beri siz yönetiyorsunuz bu sizin eseriniz. Para için en ufak toprağı bile yirmi katlı binalara izin veren sizsiniz ve sizin belediyeleriniz. AKP yi tarih affetmeyecek 30 sene sonra doğayı katleden parti diye anılacaksınız.

5
0
yanıtYanıtla
deniz:

çevrecilere, doğaseverlere dış güçlerin maşası, vatan haini, çapulcu vs. diyenler kimdi bakan bey?

5
0
yanıtYanıtla
bulacaksınız birgün:

tarımı siz bitirdiniz 15 yıl önce böyle değildi ! tam ayçiçek buğday hasadı başlıyor serbest gümrükle limanlara yanaşıyor gemiler içleri ayçiçek buğday dolu ! şeker dolu ! ne diyeyim allahınızdan bulun

4
1
yanıtYanıtla
KOLAYMİ BU İŞLER:

YEDİĞİNİZ HURMALAR GÜNÜ GELİR TİRMALAR

5
0
yanıtYanıtla
Tüm 69 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title