Haberler

Bakan Çelik: "Ab ile Olan İlişkileri Ciddiyetle, Disiplinle ve Reform Sürecine Bağlı Olarak...

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AB yetkililerinin "Türkiye mükellefiyetleri yerine getirse bile üye olamaz" sözlerine ilişkin, "Türkiye'nin AB ile olan ilişkilerini ciddiyetle, disiplinle ve reform sürecine bağlı olarak sürdürüyoruz. AB sürecine tam üyelik, Türkiye'de bir devlet politikasıdır. Bunu bu vizyonsuzluğa rağmen sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders'i ağırladı. Görüşmelerin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çelik, Hollanda'yla ilişkilerin 400'üncü yıl dönümünün kutlandığını hatırlatarak, "Hollanda bizim için ticaret açısından çok önemli bir ülke. Hollanda'yla dünyadaki pek çok meseleye ortak bir bakış açımız var. Türkiye-AB ilişkileri açısından da önemli bir dönem. Pek çok AB siyasetçisi keşke Bert Koenders gibi dostlarımızın gösterdiği tavrı gösterseydi. Ortak değerlerimiz olan demokrasiye, insan haklarına ve hukuka sahip çıkma konusunda o hain darbe girişiminden sonra Türkiye ile bir dayanışma içinde olsalardı. İlk günden itibaren bu dayanışmalarını gösterselerdi ve bu şekilde bütün dünyaya demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti adına güçlü mesajlar verebilseydik ama maalesef bu olmadı. Türkiye ile dayanışma içinde olmak yerine 24 saat sonra Türkiye'ye dönük eleştirilere başlayan pek çok AB yetkilisi oldu. Bugünlerde de bazıları objektif kriterlere dayanarak 'Türkiye mükellefiyetlerini yerine getirse bile yakın zamanda AB'ye giremez' gibi AB'nin değerleriyle ve kriterleriyle hiçbir ilgisi olmayan açıklamalar yapıyorlar" diye konuştu.

"Bu şekilde keyfi yaklaşımlarla temel değerlerden uzak bir AB söz konusu olacaksa bu AB için bir kaygı konusudur"

Böylesi bir yaklaşımın AB değerleri içerisinde yerinin olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, "AB bir siyasi değerler birliğidir ve önemi buradadır. Bu açıklamalar Türkiye için bir üzüntü kaynağı değildir ama ortak tarihimiz olan Avrupa'nın geleceği ve savunduğumuz ortak değerler için bir üzüntü kaynağıdır. Böyle bir birlik düşüncesi olmaz. Bu şekilde objektif kriterlere dayanmayan bir takım değerler konusunda maalesef aşırı sağın dilini kullanan bir yaklaşım olursa Türkiye zaten öyle bir birlik içinde yer almak da istemez. Türkiye AB'ye tam üye olmak istemektedir. Niçin? Demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları konusunda bu ortak değerler temelinde bir siyasi birlik şeklinde hareket etmek için ama eğer bunlar olmayacaksa. Bugün Sigmar Gabriel'in böyle bir açıklaması oldu, Alman Başbakan Yardımcısı'nın, 'Benim politik kariyerim içerisinde Türkiye objektif kriterleri yerine getirse bile üye olamayacak' gibi bir şey söyledi. Zaten bu şekilde keyfi yaklaşımlarla ya da temel değerlerden uzak bir AB söz konusu olacaksa bu AB için bir kaygı konusudur. Türkiye için bir kaygı konusu değildir" ifadelerini kullandı.

"AB siyasi değerler birliği olmayacaksa, başka türlü yaklaşımlarla yönetilecekse o Türkiye için kıymetli bir birlik olmaktan çıkar" diyen Çelik şöyle devam etti:

"Bizim Türkiye'nin AB ile olan ilişkileri, AB'deki bazı siyasetçilerin bu yanlış yaklaşımlarının dışındadır. O yanlış yaklaşımları bir kenara koyuyoruz, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini bir başka tarafa koyuyoruz. Biz işimizi ciddiyetle, disiplinle ve reform sürecine bağlı olarak sürdürüyoruz. AB sürecine tam üyelik, Türkiye'de bir devlet politikasıdır. Bunu bu vizyonsuzluğa rağmen sürdürmeye devam edeceğiz. OHAL dönemindeyiz ama biz hala reform düşünen bir hükümetiz. Bu reformları Türkiye'nin demokrasisini güçlendirmek için yapmaya devam edeceğiz. AB ortak geleceğimizdir, Avrupa'nın güveni, refahı, Avrupa demokrasilerinin geleceği ortak geleceğimizdir. Biz bugün bir AB üyesi olmasak bile tarih boyunca bir Avrupa devleti de olduk, şu anda da birinci sınıf bir Avrupa demokrasisi olduğunu gösterdik. Hala Sayın Cumhurbaşkanı ile ilgili 'diktatör' diyen böyle bir kara propaganda yapan bazı açıklamalar görüyoruz. Diktatörler halkalarına karşı tankların arkasına saklanırlar. Diktatörler tankların karşısına halklarla beraber çıkmazlar. Bu bütün dünyaya demokrasi dersi verilmesi açısından da önemli bir dönüm noktası olmuştur. Seçilmiş bir Cumhurbaşkanı öldürülmeye çalışılıyor, tankların önüne çıkıyor, F-16'lar tarafından uçağı düşürülmek isteniyor ona rağmen ülkesini terketmiyor. İstanbul'a geliyor, halkıyla bir oluyor ve o tankların yapmaya çalıştığı darbe girişimini engelliyor. Dolayısıyla burada kavram kargaşasına yer yok."

"Kendi güvenliğimiz için attığımız her adımın aynı zamanda AB'nin güvenliğini sağladığını da kimsenin unutmaması gerekir"

15 Temmuz sonrasında ortaya çıkan tabloyu iyi değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Bakan Çelik, "Türkiye FETÖ ile, PKK-PYD ile, DAEŞ ile mücadelesini sürdürecek. Bizim FETÖ ile PKK-PYD ile ve DAEŞ'le yürüttüğümüz mücadele egemen bir devlet olarak kendi güvenliğimiz içindir ama unutmamak gerekir ki Türkiye'nin güvenliği ile AB'nin güvenliği iç içe girmiştir. Kendi güvenliğimiz için attığımız her adımın aynı zamanda AB'nin güvenliğini sağladığını da kimsenin unutmaması gerekir. Dolayısıyla Türkiye'nin DAEŞ ile PKK ile ya da FETÖ ile mücadelesinde ortaya çıkacak bir zaaf sadece Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmekle kalmaz, aynı zamanda AB'nin güvenliğini de tehdit eder. DAEŞ ile yürüttüğümüz mücadele kadar, FETÖ ile yürüttüğümüz mücadeleye de, PKK ile yürüttüğümüz mücadeleye de dostlarımızın verdiği desteğin önemli olduğunun altını çiziyoruz" açıklamasını yaptı.

"Hiç kimsenin bize şu terör örgütü ile mücadele edin ama bu terör örgütünü görmezden gelin deme hakkı yoktur"

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Çelik, bir gazetecinin, "Amerikan Başkanı Obama'nın 'IŞİD olmayan bölgede PYD'ye müdahale kabul edilemez' dedi. Bu sözleri nasıl değerlendirirsiniz?" sorusu üzerine, "Burada yürütülen mücadele hem Türkiye'nin güvenliği için yürütülen bir mücadele ama dolaylı olarak da zaten AB'nin güvenliğini de sağlayan bir mücadeledir. Dolayısıyla müttefiklerimizin güvenliğine de katkı sağlayan bir mücadeledir. Biz kuşkusuz egemen bir devlet olarak kendi güvenliğimizi sağlamaya muktediriz ve bunun gereğini yerine getiriyoruz. Türkiye oraya girdiği zaman, oraya müdahale ettiği zaman terör örgütlerine ve terörizme karşı müdahale ediyor. Hiç kimsenin bize şu terör örgütü ile mücadele edin ama bu terör örgütünü görmezden gelin deme hakkı yoktur. Burada DAEŞ'in dışındaki terör örgütleri ile çatışma olmamasını isteyenler varsa yapacakları şey şudur; o terör örgütlerini bertaraf etmektir. O terör örgütlerinin Türkiye'ye karşı oluşturduğu güvenlik risklerini bertaraf etmektir. Burada Türkiye'ye bir şey söylemeyeceksiniz, karşı tarafa bir şey söyleyeceksiniz" şeklinde konuştu.

"PYD'nin DAEŞ ile mücadele ettiği yalanı çökmüştür "

Türkiye'nin DAEŞ'e karşı müdahale ettiğinde ilk tepkinin PYD'den geldiğini kaydeden Bakan Çelik, "'Siz bu müdahaleyi yapamazsınız' dediler. Hatta Sayın Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin DAEŞ ile mücadelesinin haklı olduğunu söyleyen bir açıklama yaptı, ertesi gün PKK ona suikast girişimi yaptı. Bu benim çok dikkatimi çekti kişisel olarak. DAEŞ'e karşı mücadelenize PYD direniyorsa tablo açıktır. PYD'nin DAEŞ ile mücadele ettiği yalanı çökmüştür dedim. Çünkü PYD'nin DAEŞ'le mücadelesi terörizme karşı bir mücadele değil. Bir terör örgütü diğeriyle mücadele ederek orada toprak oluşturmaya çalışıyor, fiili yönetim kurmaya çalışıyor. Şimdi burada şöyle yapıyorlar, diyorlar ki, 'Siz Kürt bölgelerine müdahale ediyorsunuz'. Türkiye Cumhuriyeti Suriye'deki Kürtler'in, Türkmenler'in, Araplar'ın hiçbirinin kazanılanlarına karşı değildir. Esad'la görüşüldüğü zaman da Suriye'deki Kürtler'in hakkının da verilmesi gerektiğini söyleyen ilk kişi Sayın Cumhurbaşkanımızdır" dedi.

"AB çevrelerinden de Türkiye'nin Cerablus'a müdahalesi hakkında olumlu açıklamalar gelmiştir "

Meselenin bir PYD otoritesinin kurulmasına karşı olunduğunu ifade eden Çelik, "Bizim gözümüzde DAEŞ otoritesi, PYD otoritesi, PKK otoritesi ve FETÖ yapılanması arasında fark yoktur. Bir terör örgütü ile mücadele edipte diğer terör örgütüne toprak kazandırmak için oraya girmiyoruz. Bunu kimseye de tavsiye etmeyiz. Türkiye'ye söylenecek hiçbir şey yoktur. Fırat'ın batısında PYD unsuru varsa, PKK unsuru varsa buna müdahale edilecektir. Bu Türkiye'nin ulusal güvenliği ile ilgili bir meseledir, bu politik tercih değildir. Buna bütün müttefiklerimizin doğrudan destek vermesi gerekir. Sayın Biden'in geldiğinde yaptığı açıklamalar da bu bakımdan iyi açıklamalardır. Nitekim AB çevrelerinden de Türkiye'nin Cerablus'a müdahalesi hakkında olumlu açıklamalar gelmiştir terörizme karşı. Tablo ortadadır" diye konuştu.

"El sıkışalım ve her konuyu konuşalım ama kimse kimseye parmak sallamasın, tehdit etmesin"

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 'Türkiye'nin Avrupa'dan destek beklemesi çok normal' sözlerine ilişkin olarak Çelik, "İstediğimiz şey Avrupa için de doğru olan, Türkiye için de doğru olan dostlarımızın ilk andan itibaren gösterdiği tepkiyi paylaşmalarıydı. Almanya'dan da bu tavrı beklerdik. Geçenlerde Alman AB Bakanını misafir ettim. Dikkat edin Türkiye'nin şimdiye kadar Almanya'daki önemli politikacıların dışişleri bakanının ya da Başbakan Yardımcısı Gabriel'in ya da başkalarının darbe girişiminden bu yana yaptıkları bütün açıklamaları üst üste koyun yüz cümleden bir tanesi Türkiye ile dayanışma içindir. 99'u Türkiye'yi eleştirmektedir. Bu doğru bir şey değil. İkincisi göç krizi söz konusu olduğunda 1 ay içinde defalarca üst düzey Alman yetkilileri Türkiye'yi ziyaret etti ama bir ay geçtikten sonra sadece AB Bakanı geldi. Bugün demokrasi adına dayanışma günüdür. Şunun altını çizmek gerekir, burada ifade etmediğiniz bir cümlesi var. Bence o daha önemli. Bunu değerli dostumla da konuşuyoruz. Diyoruz ki, oturalım karşılıklı olarak birbirimizle konuşalım. Birbirimiz hakkında basında konuşmayalım. Çözülecek işleri konuşmak için el sıkışmak lazım. El sıkışalım ve her konuyu konuşalım ama kimse kimseye parmak sallamasın, tehdit etmesin. Bu ortak değerlerimize de aykırıdır. Siyasi açıdan da akıllı bir tutum değildir" değerlendirmesinde bulundu.

"Stratejik ortaklar birbirleriyle açık, net bir şekilde konuşabilmeliler"

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise şunları kaydetti:

"Mevkidaşıma bu konuda katılıyorum. AB'den belli ifadeler, belli beyanlarda bulunuldu. Türkiye ile AB arasında belki bazı konularda yanlış anlaşılmalar oldu ama gerçekten AB'de kendine yapılan eleştiriyi alabilmeli. Bu Türkiye'den geliyor olsa da ya da iki yönlü anlamda da eleştiri alınabiliyor olmalı. Çünkü stratejik bir ortaklıktan bahsediyoruz. Stratejik ortaklar birbirleriyle açık, net bir şekilde konuşabilmeliler. Tüm Avrupa ve Avrupa kurumları adına biz en güçlü ifadelerle bu girişimi, bu teşebbüsü kınıyoruz. Birbirimizin yüzüne birbirimizle konuşmak çok önemli. Basın mensuplarını çok seviyor olsak da birbirimizin yüzüne bakarak konuşmak çok önemli. Birbirimizi önemsiyor ve seviyoruz ki bu tür olaylar karşısında zaman zaman anlaşamadığımız hususlar da olabiliyor. Ama yüz yüze karşılıklı görüşmek çok önemli. Bu da sadece mülteci konusunda olmamalı. Demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, ekonomi, pek çok alanda biz bu karşılıklı görüşmelerimizi devam ettirmeliyiz. Özellikle de en zor zamanlarda. Türkiye'nin 15 Temmuz'da yaşadığı gibi en kritik anlarda özellikle birlikte görüşmek ve çalışmak işbirliği çok önemli. Bunu diplomatik olarak hoş olsun diye söylemiyorum. Gerçekten realiteye bakıldığında coğrafi açıdan, jeostratejik açıdan gerçekten çok kompleks yerde bulunan Türkiye için bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Ömer Çelik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title