Haberler

Bakan Çavuşoğlu: Birçok Fasıl, Siyasi Engeller Yüzünden Açılamıyor

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çuvuşoğlu, AB ve AB üyesi ülkeler nezdinde diplomatik çalışmaları yoğun bir şekilde yürüttüklerini belirterek, "Bu yılın başarılı geçmesi için AB'den de fasılların açılmasını istiyoruz.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çuvuşoğlu, AB ve AB üyesi ülkeler nezdinde diplomatik çalışmaları yoğun bir şekilde yürüttüklerini belirterek, "Bu yılın başarılı geçmesi için AB'den de fasılların açılmasını istiyoruz. Birçok fasıl, siyasi engeller yüzünden açılamıyor" dedi.

Hükümetin, Türkiye-AB müzakere sürecinin başlatılması için çaba harcadığı fasılların başında çalışma hayatıyla ilgili 19. fasıl geliyor. Sosyal politika ve istihdam konularını içeren bu faslın müzakereye açılması için hükümet çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çuvuşoğlu ile birlikte 19. Sosyal Politika ve İstihdam Faslı Çalışma grubu toplantısına katıldı. Toplantı öncesi açıklama yapan Bakan Çelik, toplantıda alınacak kararların son derece önemli olduğunu belirtti.

-"EYLEM PLANI OLUŞTURULMASINDA SORUN SÖZ KONUSU DEĞİL"-

Çelik, 19. fasılla ilgili iki açılış kriterinin bulunduğunu, bunlardan ilkinin sendikal hak ve özgürlüklerle ilgili İLO ve AB normlarına tam uyumun sağlanması, ikincisinin ise mevzuatla ilgili eylem planının oluşturulması olduğunu belirterek, eylem planının oluşturulması konusunda bir sorunun söz konusu olmadığını belirtti.

Sendikal hak ve özgürlüklerin İLO ve AB normlarına tam uyumun sağlanması konusunda çalışmalar olduğunu belirten Çelik, "Bunlardan en önemlisi 10 Nisan 2013'te Brüksel'e sivil toplum örgütleri ve sendikalarla bir çıkartma yaptık. Stefan Füle ve diğer ilgililerle görüştük. 19. fasılla ilgili karşılıklı değerlendirmeler yaptık, bir yol haritası o gün tespit edildi. Özellikle sendikal hak ve özgürlüklerdeki uyumla ilgili eksiklerimizi de o toplantıda belirleme imkanı oldu. Bugün değerli bakanımızla bulunduğumuz tabloyu değerlendirmek için bu toplantıyı gerçekleştiriyoruz" dedi.

-"242 OYLA İLO YÖNETİMİNDE YER ALDI"-

Bakan Çelik, Haziran ayında yapılan İLO Kongresi'nde Türkiye'nin 3 yıllığına İLO yönetim kurulu üyeliğine girdiğini hatırlatarak, "Bu sıradan giriş olmadı. 255 üyenin 242'sinin oyunu alarak Türkiye, İLO yönetiminde yer aldı. Yaşanan bazı olumsuz süreçlere rağmen, Türkiye'nin çalışma hayatıyla ilgili ne kadar hassas, ne kadar dikkatli bir şekilde bu süreci yönettiğini ortaya koyması açısından da bu son derece önemli" diye konuştu.

-"AB'DEN FASILLARIN AÇILMASINI İSTİYORUZ"-"-

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu da 2104 yılının Türkiye için AB yılı olacağı yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak, Başbakan Erdoğan'ın AB'ye tam üyelik için her türlü gayreti göstereceklerini ve Türk dış politikasının en önemli projesi olduğunu ifade ettiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu, 5. ve 6. yargı paketleri, İnsan Hakları Sözleşmesinin İhlallerinin Önlenmesine Yönelik Eylem Planı ve diğer kanunlar ve yönetmelikler olmak üzere 2014 yılı içinde önemli reformlar gerçekleştirdiklerini belirtti.

AB ve AB üyesi ülkeler nezdinde diplomatik çalışmaları yoğun bir şekilde yürüttüklerinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, "Bu yılın başarılı geçmesi için AB'den de fasılların açılmasını istiyoruz. Bir çok fasıl, siyasi engeller yüzünden açılamıyor" dedi.

Çavuşoğlu, Fasılların açılması konusunda Türkiye ile AB ülkeleri ve AB kurumları arasında görüş birliği olduğunu belirterek, "Tarafların bu fasılların açılmasını istemelerine rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından siyasi sebeplerle engellendi" diye konuştu. Çavuşoğulu, çalışma grubu toplantıda söz konusu faslın açılış kriterlerini nasıl gerçekleştirileceği ve müzakere sürecinde atılması gereken adımlarla ilgili eylem planının ele alınacağını kaydetti.

Kaynak: ANKA / Güncel

Avrupa Birliği Egemen Bağış Faruk Çelik Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title