Haberler

Bakan Bozkır ve Bakan Işık, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Üyelik Sürecinde Ortak Tutum ve...

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İsrail askerinin Mescid-i Aksa’ya baskınıyla ilgili açıklamalarının eleştirilmesine ilişkin, “Mescidi Aksa’ya yapılan harekât bütün İslam dünyasını rencide etmiştir.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, İsrail askerinin Mescid-i Aksa'ya baskınıyla ilgili açıklamalarının eleştirilmesine ilişkin, "Mescidi Aksa'ya yapılan harekat bütün İslam dünyasını rencide etmiştir. Bende bu İsrail askerlerine bu mabedi derhal terk etmeleri yolunda bir çağrıda bulunmuştum. Eğer muhalefet partilerinin hoşuna gitmediyse bu çağrı, İsrail askerlerinin mabedi terk etmesi için başka olabilecek önerilerini de dinlemekte büyük bir memnuniyet duyarız" dedi.

Avrupa Birliği Bakanlığı ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Üyelik Sürecinde Ortak Tutum ve İşbirliğine Yönelik Protokol" imzalandı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda gerçekleşen törende Bakan Işık, Türkiye'nin jeo stratejik konumu, ekonomik potansiyeli, tarihi ve kültürel derinliği ve aktüel değerleriyle AB vizyonuna büyük katkı sunacak bir ülke olduğunu belirterek, "Zaman zaman önümüze çıkarılan sorunlara rağmen AB'ye tam üyelik hedefimizde bugüne kadar bir sapma olmamıştır. Biz, AB üyeliğimizi stratejik bir hedef olarak görüyor üyeliğimizin hem ülkemiz hem de AB için büyük fayda sağlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

"AB BAKANLIĞI İLE DAHA ETKİN İŞBİRLİĞİ VE BİLGİ YOLUYLA DAHA ÜST NOKTAYA TAŞIYACAĞI VE ÜLKEMİZİN AB ÜYELİK SÜRECİNE KATKI SAĞLAYACAĞI DÜŞÜNCESİYLE İMZALIYORUZ"

"Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak üyelik müzakerelerinde doğrudan ilgili olduğumuz 4 fasıl ve katılım sağladığımız 10 fasıl, en fazla sorumluluk ile en fazla sorumluluk alan bakanlıklardan biriyiz" diyen Bakan Işık, "Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde ortak tutum ve işbirliğine yönelik protokolü bakanlığımızın yürütmekte olduğu çalışmaları, AB Bakanlığı ile daha etkin işbirliği ve bilgi yoluyla daha üst noktaya taşıyacağı ve ülkemizin AB üyelik sürecine katkı sağlayacağı düşüncesiyle imzalıyoruz" ifadelerini kullandı.

"BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AB MÜZAKERE SÜRECİMİZİN ÇOK BÜYÜK BİR YÜKÜNÜ OMUZLARINDA TAŞIYAN BİR BAKANLIĞIMIZDIR"

Bakan Bozkır, bugün AB ile ilişkilerimizde başrol oynayan kurumlarımızdan biri olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile AB Bakanlığı arasında zaten sürmekte olan işbirliğini daha da pekiştirmek ve ortak tutum ve işbirliğine yönelik olmak üzere bir protokolü imzalamak üzere bir araya geldiklerini belirtti. Tabiatıyla bakanlıklar arasında var olan işbirliğini böyle bir şekilsel kağıda dökmeyi Sayın Bakanla birlikte kararlaştırdıklarını anlatan Bozkır, "Beni nezaket amacıyla ziyaret etmişti. Bunun gerçekten önemli bir adımını atmış oluyoruz. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tabiatıyla gerek merkez teşkilatı gerek bağlı ve ilişkili kurumlarıyla AB müzakere sürecimizin çok büyük bir yükünü omuzlarında taşıyan bir bakanlığımızdır. Müzakere fasıllarında da çok önemli fasılları yürüten bakanlığımız. Bu projeyle birlikte bundan böyle iki bakanlığımız bakan yardımcıları, müsteşarlar tek vücut halinde çalışmalarına devam edeceklerdir" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Bozkır ve Bakan Işık, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Üyelik Sürecinde Ortak Tutum ve İşbirliğine Yönelik Protokol"ü imzaladılar.

"MESCİD-İ AKSA'YA YAPILAN HAREKAT BÜTÜN İSLAM DÜNYASINI RENCİDE ETMİŞTİR"

Bozkır ve Işık, imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazeteci, İsrail askerlerinin Mescidi Aksa baskınıyla ilgili Bozkır'ın yapmış olduğu değerlendirmelerin CHP kanadından tepki gördüğünü, İsrail'e askeri anlamda adım atılıp atılmayacağını ve bugün olan Sinagog saldırısıyla ilgili soru sordu. Bozkır da, sorulara şöyle karşılık verdi: "Tüm dinler insanları barışa, huzura, dostluğa, kardeşliğe sevk etmek amacındadır. Bütün bu dinlerin mabetlerine de herkesin saygı göstermesi, bunları kutsal yerler olarak tanıması değerlendirmesi önemlidir. Bu açıdan İslam dininin en önemli mabetlerinden biri olan Mescid-i Aksa'ya yapılan harekat bütün İslam dünyasını rencide etmiştir. Buraya gerekli saygının gösterilmemesi ve askerlerin gerçekten postallarıyla bu mabede girmesi hem üzüntü hem de tepki yaratmıştır. Ben bu İsrail askerlerine, bu mabedi derhal terk etmeleri yolunda bir çağrıda bulunmuştum. Eğer muhalefet partilerinin hoşuna gitmediyse bu çağrı, İsrail askerlerinin mabedi terk etmesi için başka olabilecek önerilerini de dinlemekte büyük bir memnuniyet duyarız. Bu doğrultuda Musevi dininin önemli bir mabedinin saldırıya uğraması da tabiatıyla bende üzüntü yaratmıştır. Bütün dinlere ve mabetlere saygı gösterilmesi temeldir."

"SAYIN BAKANIMIZIN BEYANATINA BİZ İSRAİL'DEN TEPKİ BEKLERKEN CHP'DEN GELDİ TEPKİ SURİYE'DEN TEPKİ BEKLERKEN BAKIYORUZ CHP'DEN TEPKİ GELİYOR"

Bakan Işık da hiçbir dinin mabedine saldırının kabul edilemeyeceğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Mescid-i Aksa'nın İsrail askerleri tarafından nasıl vahşice ve insanlık dışı yöntemle işgal edildiğine yönelik tepki gösteriyorsak sinagoga yapılan saldırıya da aynı şekilde tepki koyuyoruz. Bizim kültürümüz bütün dinlere saygıyı esas alan bir kültürdür. İstanbul kilisenin, sinagogun, caminin bir arada yan yana yüzyıllarca birlikte yaşadığı bir toplumun sembol şehridir. Mescid-i Aksa'ya yönelik provokatif İsrail hükümeti yaklaşımının bölgeyi daha da kötüye götürme endişesini, riskini taşıyoruz. Bu bölgede olayların kontrolden çıkmasını sağlayacak çok ciddi bir risk taşıyor. İsrail hükümetinin kısa sürede bu provokatif tutumundan vazgeçmesi en önemli arzu ve isteğimiz. Sayın Bakanımızın beyanatına biz İsrail'den tepki beklerken CHP'den geldi tepki. Aynı şekilde Esad ile ilgili bir demeç veriyoruz. Suriye'den tepki beklerken bakıyoruz CHP'den tepki geliyor. Herhalde onların sözcülüklerini burada üstlenmiş durumdalar. Biz de artık bütün bu olanları milletimizin yüce ferasetine havale ediyoruz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Volkan Bozkır İsrail Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title