Haberler

Bakan Bozkır: İzlanda'nın Durumu ile Türkiye'yi Mukayese Etmek Doğru Olmaz

ab Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır, Macaristan Cumhurbaşkanı Janos Ader'e refakati kapsamında, Zorlu Center'daki Macar Milli Günü resepsiyonunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İzlanda'nın AB üyelik başvurusunu geri çekmesine ilişkin soruya Bozkır, "İzlanda 320 bin nüfuslu, yaklaşık 12-13 milyar dolar milli gelire sahip küçük bir ülke. İzlanda'nın AB üyeliğinden beklentileriyle gerçekten başka bir ülkeyi mukayese etmek de doğru olmaz. İzlanda aslında 1970'ten itibaren Avrupa Ticaret Bölgesi'ne üyedir, EFTA üyesi, 2000'li yıllardan itibaren de Schengen üyesidir. AB üyeliği için müracaatı aslında daha çok İzlanda'nın çıkarlarını gerektiren, AB'nin dengeleri bakımından çok önem içermeyen bir hamleydi. Ekonomik kriz sırasında, bankacılık sektörü tamamen çöktüğü için 2008'de başvurdular, 2010'da da müzakerelere başladılar. Ancak tabii çok az dalda iktisadi bir gücü olduğu için, sırf balıkçılık üzerine oturmuş bir ekonomi olduğu için bu konudaki müzakereler İzlanda'nın istediği gibi gitmedi ve 15 Mart itibariyle de müzakereleri durdurduklarını açıkladılar. Hayırlı olsun" şeklinde cevap verdi.

İZLANDA'NIN DURUMU TÜRKİYE'Yİ ETKİLER Mİ?

İzlanda'nın AB üyelik başvurusunu geri çekmesinin AB genişleme politikasında soruna yol açıp açmayacağıyla ilgili soruyu ise Bozkır, şöyle cevap verdi:

" Türkiye'nin de genişleme politikası içinde yer alıyor. Türkiye'nin AB'ye üye olma arzusu ve şartları diğer ülkelerin şartları arasında çok farklılık bulunuyor. Biz AB'ye ekonomik çıkarlardan hareketle üye olmak istemiyoruz. Türkiye bugün AB'ye üye olsa 22 üye ülkeden daha iyi ekonomiye sahip, 820 milyar dolarlık bir ülke, Almanya ile birlikte Maastricht kriterlerini yerine getiren tek ülke. Dolayısıyla bu genişleme konsepti içinde Türkiye'nin yeri tamamen ayrıdır ve biz 5 yıllık, 2 yıllık, 10 yıllık sürelere bakmadan Türkiye'yi üye olacağı noktaya getirmeye çalışıyoruz. Bunda çıkarımız olduğunu düşünüyoruz. İnsanlarımızın günlük yaşamında kalitenin arttığına, demokrasimizin geliştiğine, çevre, gıda güvenliği, sosyal politikalar konusunda bu sayede çok daha iyi bir Türkiye'ye gittiğimize inandığımız için bu ilişkiyi sürdürüyoruz. AB'nin de gerçekten Türkiye ile bu ilişkiyi sürdürmekte muazzam çıkarları var ve

Türkiye'siz bir AB geleceğinin olmadığını düşünüyorum. Karşılaşılan sorunlardan çıkmanın bir anlamda anahtarı Türkiye'dir. Dolayısıyla bu ilişkiyi çok farklı bir konumda tutmak gerekir. Başka ülkelerle mukayeseyle bu sorunun cevabını bulamayız" dedi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Egemen Bağış Macaristan Türkiye İzlanda Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title