Haberler

Bakan Bozkır: "Abd Başkanı'nın 'Soykırım' İfadesini Kullanmayacağını Tahmin Ediyorum"

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, ABD Başkanı Barack Obama’nın 1915 olaylarına ilişkin “soykırım” ifadesini kullanmayacağını tahmin ettiğini söyledi.

Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, ABD Başkanı Barack Obama'nın 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesini kullanmayacağını tahmin ettiğini söyledi. Bozkır, "Kullandığı takdirde böyle bir ifadenin çok yanlış sonuçları olacağını düşünüyorum" dedi.

Avrupa Birliği Bakanı ve AK Parti 2. Bölge Milletvekili Adayı Volkan Bozkır, AK Parti 2. Bölge Milletvekili adayları Durmuş Ali Sarıkaya, Markar Esayan ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ile birlikte Surp Kevork Ermeni Kilisesi'ne ziyarette bulundu. Heyeti, kapıda Surp Kevork Ermeni Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Yesai Demir karşıladı. Beraberindeki heyetle birlikte kiliseyi gezip, bilgi alan Bakan Bozkır çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Türkiye'de yaşayan Ermeni kökenli vatandaşların bin yıllık tarihin bir parçası olduğunu kaydeden Bozkır, "Ortak kültürümüz, ortak tarihimiz var ve Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçası olmalarından dolayı da her zaman onur ve gurur duyuyoruz. Bizim için geleceğe bakmak birlikte bu şekilde yürümekten ibarettir. Biz maalesef bu günlerde bütün dünya kamuoyunun gündeminde olan bir yanlış algıyı Türkiye'de duymaktan da büyük üzüntü duyuyoruz. Bizim gerçekten bütün amacımız adil bir hafıza ve ortak bir hafızadır. Bu tabii geleceğe güvenle bakmanın ve geçmişte yaşanan acı duyduğumuz bazı olayların geleceğimizi etkilememesinin de en önemli noktalarından birisidir" dedi.

"Biz Ermeni kardeşlerimizin yaşadığı acılara şahitlik ediyoruz ve bu yaşanan olayları kötü bir hadise olarak görüyoruz" diyen Bozkır, şunları söyledi: "Ancak gerçekten bu tarihi olayların kutlanmasına, anılmasına hiçbir itirazımız yok. Ama bütün bu ilişkiyi 1915'e hapsetmek yanlıştır diye düşünüyoruz. Tarihi bir perspektiften bakılması doğru olacaktır. 1870 ile 1920 yılları arasında yaşanmış çok değişik olaylar vardır ve bunlarla birlikte değerlendirildiğinde ve bütün bu yılları, bütün bu bin yıllık ilişkiyi tek bir 'soykırım' kelimesine hapsedildiği takdirde geleceğimize çok büyük zararlar vermeye devam edecektir. Biz bu tarihi olayın bir siyasi unsur haline getirilmesine karşı çıkıyoruz ve üçüncü şahısları olsun, partileri olsun bu olayda bizim aramızdan çekilmeye davet ediyoruz. Ermenistan'ın haritadaki yerini göstermeye dahi muktedir olmayan ve ayrıca Ermeni kardeşlerimizle en ufak bir tarihi birlikteliği olmayan bu üçüncü kesimin bütün tarihimizi, geleceğimizi ipotek almasına da izin vermeyeceğimizi düşünüyoruz. Bu hislerle ben öncelikle Türkiye'de yaşayan bütün Ermeni kardeşlerimizi hükümet adımıza, devletimiz adına sevgilerimizi ve muhabbetimizi ifade ediyorum. Birlikte olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Geleceğe de birlikte yürüyecek olmaktan dolayı da ayrıca memnuniyet duyuyoruz. Burada bir hüsnü kabulle ağırladıkları için bütün kardeşlerimize çok teşekkür ediyorum. Buraya her gelişimizde aynı muhabbeti ve sevgiyi gördüğümüz için de ayaklarımız hep geri geri değil, ileri ileri giderek buraya geldik."

Bakan Bozkır, "ABD Başkanı Obama 1915 olaylarına ilişkin soykırım der mi?" sorusu üzerine ise süper güç olan bir ülkenin Türkiye'nin bugün bulunduğu noktanın ve dünyanın sorunlarla mücadele ettiği bir ortamda Türkiye'nin önemine göre bir karar vermesi gerektiğini söyledi. Bozkır, "Bugüne kadar kullanılmayan, tamamen tarihi gerçeklerden uzak yanlış bir ifadeyi ABD Başkanı'nın kullanmayacağını tahmin ediyorum. Tabiatıyla daha henüz 2-3 günümüz var. Sayın Dışişleri Başkanımız Amerika'da temaslarını yürütüyor. Benim bu kadar yıllık tecrübeme istinaden tahminim ve akıl yolunun beni buraya getirdiği nokta ABD Başkanı'nın bu kelimeyi kullanmayacağı yolunda. Ama tabiatıyla önümüzde daha bir süre var. Kullandığı takdirde böyle bir ifadenin yaratabileceği sonuçların da hem bölgemiz için, hem dünya barışı için, hem de gelecek nesillere aktaracağımız mesajlar bakımından çok önemli yanlış sonuçları olacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Avrupa Birliği Volkan Bozkır Barack Obama Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title