Haberler

Bakan Avcı Nasreddin Hoca ile Buluştu

Bakan Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türk dünyasıyla ilişkilerimizi daha da ileriye götürecek adımları atmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz" dedi.

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesindeki Nasreddin Hoca Belde Belediyesi tarafından 805. Nasreddin Hoca Doğum Şenlikleri düzenlendi. Şenliklerde, temsili Nasreddin Hoca olan Gürbüz Karaca, vatandaşlara şeker dağıttı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Nasreddin Hoca'yı anmak için Eskişehir'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Nasreddin Hoca, bu coğrafyayı vatan kılan devlet büyüklerimizdendir" diyen Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Nasreddin Hoca'nın fırkalarında dile gelen hikmetler, ilkokul öğrencisinden üniversitelerdeki hocalara kadar herkes için farklı farklı katmanlarda anlam derinlikleri içindedir. Nasreddin Hoca sadece Eskişehir'de ve Türkiye'de değil, bir çok ülkede sayılan, sevilen ve yol gösterici olmuş şahsiyettir.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti ilan edilirken bunda Nasreddin Hoca'nın büyük payı olmuştur. 7-8 Mayıs'ta Eskişehir'de UNESCO Türkiye Milli Komitesi tarafından uluslararası bir çalıştay gerçekleştirildi. Uluslararası bir Nasreddin Hoca toplantısı yapıldı. Bu toplantıda Nasreddin Hoca fıkraları anlatı geleneğini UNESCO'nun somut olmayan dünya kültürel miras listesine alınması için adaylık listesi hazırlandı. UNESCO tarafından bunun tescil edilmesi için çalışma son aşamaya getirildi. Bu da Eskişehir için övünç meselesidir."

Bakan Avcı, beldedeki Nasreddin Hoca Göleti Projesi'nin eylül ayı içinde inşaat ihalesini yapacaklarını ve 2014 yılı sonu itibariyle bitirilmesi planlanan projeyle 6 bin 660 dekar alanın sulanacağını da sözlerine ekledi.

Nasreddin Hoca Belde Belediye Başkanı Hüseyin İlhan, katılanlara üzerinde Nasreddin Hoca figürü bulunan bir tablo hediye etti.

27. Geleneksel Tepreş Şenlikleri

Bakan Avcı, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkentliği kapsamında Eskişehir Kırım Derneği tarafından Sivrihisar ilçesinin Kaymaz beldesi Tepreş köyünde düzenlenen 27. Geleneksel Tepreş Şenlikleri'ne katıldı.

"Tepreş"in, bolluğun, bereketin ve ferahlığın vesilesi olmasını vurgulayan Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Kırım sürgününde yitirdiğimiz canları rahmetle anıyorum. Evvel ki yıl rahmete kavuşan Kırım'ın büyük evladı Cengiz Dağcı'yı rahmetle anıyorum. Tatar kardeşlerimden, çocuklarımıza ve gençlerimize Cengiz Dağcı'nın kitaplarını okutmanızı rica ediyorum. Çocuklarımız Cengiz Dağcı'yı okuduklarında Kırım'ı, Kırım ve Tatar kültürünü, bu uğurda verilen mücadeleyi daha iyi anlayacaklardır, öz vatanlarını daha iyi tanıyacaklardır. Tatarcalarını unutmamalarını istiyoruz. Her dil, kendi içinde başka dilde olmayan pek çok zenginlikleri barındırıyor. Her lehçe, başka lehçelerde olmayan zenginlikleri barındırıyor. Kırım Tatarcasını da çocuklarımızın, gençlerimizin unutmaması için gayret sarf edelim. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Türk dünyasıyla ilişkilerimizi daha da ileriye götürecek adımları atmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti girişimi de bunun somut bir ifadesidir."

Bakan Avcı, bu sırada kendisine kalpak hediye edilmesi üzerine, şunları söyledi:

"Kalpak giymeden önce aklıma bir hikaye geldi. Meşhur tarihçi Mükrimin Halil Yinanç… Merhum Mükrimin Halil, çok ünlü bir tarihçi, kafası da gövdeye göre biraz büyük. Bir gün şapka almak için Beyoğlu'na çıkıyor. O şapkacı senin, bu şapkası benim dolaşıyor. Kafaya uygun bir şapka bulamıyor. En sonunda bir dükkanda buluyor. Dükkan sahibi de uyanık. Mükremin Halil'in ne kadar dolaştığının ve sıkıştığının farkında diyor ki 'Beyefendi, bütün İstanbul'u dolaşsanız bu şapkayı bulamazsınız'. Bunun üzerine Mükrimin Halil de 'Kardeşim, sen bütün dünyayı dolaşsan bu kafayı bulamazsın' diyor. Çok şükür bizim kafaya kalpak denk geldi. Çok dolaşmaya gerek kalmadı."

Bakan Avcı ve beraberindekiler, Tepreş Şenlikleri'nin başladığını simgeleyen Tatarların yöresel ekmeği olan "kalakay"ı yerde yuvarladı.

Kültür Başkenti Eskişehir'de Türkçe Çoşkusu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Uluslararası Türkçe Derneği tarafından düzenlenen 'Uluslararası Dil ve Kültür Festivali' kapsamında bu yıl 11'incisi yapılan Türkçe Olimpiyatlarının Eskişehir organizasyonuna katıldı.

Bakan Avcı, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Bakan Avcı, "Eskişehir'e böyle güzel katkılar yakışır. 140 ülkede, ses bayrağımız Türkçe'yi dalgalandıran öğretmenlerimiz ve onlara destek olan gönüldaşlarına teşekkür ediyorum" dedi.

Geceye, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, TBMM Başkan Vekili Mehmet Sağlam, Vali Güngör Azim Tuna, Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen ve onbinlerce vatandaş katıldı.

Kaynak: EgitimNerede.com / Eğitim

Nasreddin Hoca Nabi Avcı Eskişehir Kırım Eğitim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title