Haberler

Bakan Albayrak: Ocak'ta Sürprizimiz Var

Güncelleme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak" diyerek müjdeyi verdi, Tuz Gölü'nün altına gaz depolama alanı yapılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Hükümetlerarası anlaşması 10 Ekim'de imzalanan ve Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin önemine dikkati çeken Albayrak, "Türk Akımı bizim için kazan-kazan çerçevesinde gelişen ve kriterlerimize uygun bir proje. Bu konuda olumlu adımlar atıldı, iyileştirmeler oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak, Türk Akımı ile ilgili sürecin 2014'te başladığını hatırlatarak, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizden sonra projenin daha da hızlandığını anlattı.

Türk Akımı projesinin özellikle Batı Hattı özelinde yaşanabilecek krizleri elimine etmek için önemli bir proje olduğunu belirten Bakan Albayrak, "2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, projenin ilk kısmının 2019'a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz." dedi.

"DOĞU AKDENİZ ÖNEMLİ BİR ALTERNATİF"

Albayrak, İsrail gazının Türkiye'nin uzun süredir gündeminde olduğunu hatırlatarak, 23. Dünya Enerji Kongresinde İsrail Enerji Bakanıyla bu konuyu görüştüklerini söyledi.

Enerji projelerini 3 ana kriteri göz önüne alarak değerlendirdiklerini ifade eden Albayrak, "Birincisi, bu projenin paydaşlara kazan-kazan çerçevesi içinde bir katkısı olması lazım. İkincisi bölgenin enerji arz güvenliğine katkı sunmalı. Bunun katkısı enerjinin maliyetini, rekabetçiliğini ve ulaşılabilirliğini etkiliyor. Üçüncüsü, bölgesel ve küresel barışa katkı sunması lazım. Doğu Akdeniz gazı hem Türkiye hem bölge için olumlu bir alternatif. Doğu Akdeniz'deki projelere olumlu bakacağımızı ilettik. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili gelişmeleri göreceğiz."

GAZZE'NİN ELEKTRİĞİ

Gazze'ye elektrik sağlanması konusundaki gelişmelere ilişkin ise Albayrak, "Gazze ve Cenin başta olmak üzere, bölgedeki insanların huzuruna, kalkınmasına ve refahına katkı yapacak projeler lazım. Bunlardan biri elektrik projesi. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Muhataplarımız da gayet pozitif bir yaklaşım sergiliyorlar. Teknik düzeyde ekipler çalışmaya başladılar. Olumlu projelerin hayata geçirilmesine ve bölge insanlarının refahına katkı yapacak tüm projelere olumlu bakacağız." değerlendirmesinde bulundu.

TUZ GÖLÜ SÜRPRİZİ

Bakan Berat Albayrak, alternatif projeleri geliştirme konusundaki çalışmalarla ile ilgili ise şunları kaydetti:

"Yine bu alternatifleri geliştirme noktasında, Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. İnşallah yetişmesine dayalı Tuz Gölü'ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Uzun yıllardır süregelen. Onun da çok önemli bir çalışmayla süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne gazının basılması ile ilgili töreni de başlatacağız."

"BAHÇELİ SAMİMİ BİR DURUŞ ORTAYA KOYDU"

Başkanlık sistemine ilişkin çalışmanın gelecek hafta tamamlanıp Meclis'e geleceğini belirten Albayrak, "Sayın Bahçeli'nin çok samimi bir duruş ortaya koyduğunu düşünüyorum. Bu noktada ön alacak her siyasi kişi ve kurum halkın gözünde değer alacaktır, teveccüh görecektir çünkü yıllardır bunu konuşuyoruz. Millet artık 'bunu gündemden düşürün' diyor. Halk da buna ne karar verirse öpüp başınıza koyarsınız." dedi.

"HALKIMIZ TÜM TİYATRONUN FARKINDA"

FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin Bakan Albayrak, şunları söyledi:

"Yatırım yapılmış ve bir noktaya getirilmiş iki örgüt son bir yılda deşifre oldu. Bunlara karşı mücadele var. Yapılan sözde eleştirilerin eğer sizin mücadelenizi akamete uğratmaya yönelikse bunu dikkate almaya gerek yok. Mücadelemizi en üst düzeyde sürdürüyoruz. Yeni bir darbe girişimi olacağını düşünmüyorum ancak çok dikkatli olunması gereken bir süreçten geçiyoruz. Halkımız, tüm oynanan tiyatronun farkında. 'Olağandışı siyasete müdahaleyle şekillenecek bir olayın müsebbibi maşa olmayacaktır, bu maşayı elinde tutan olacaktır' yaklaşımıyla bakıyor halkımız."

"TÜRKİYE'NİN GÖZ ARDI EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEMEZ"

Albayrak, Musul'da DEAŞ'a karşı verilen mücadele sürecinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni bir söylem ortaya koyduğunu ve burada Türkiye'nin hassasiyetle zikrettiği söylemlerin muhatap alınmadan ortaya çıkabilecek bir hatanın bedelinin çok ağır olacağına işaret etti.

"Onun için de Türkiye'nin söylemleri üzerinde çok yoğun bir diplomasi yürütülüyor" diyen Albayrak, Musul'da Amerika'daki seçimlerden önce bu adımın atılmasının çok daha dikkatli ve hassas bir şekilde takip ve koordine edimesi gerektiğini dile getirdi.

Albayrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da dediği gibi Türkiye'nin sadece saha değil aynı zamanda masada da çok önemli bir katkı yapmaya devam edeceğini ve etmek zorunda olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bölgenin en tecrübeli ülkelerinden birisi olarak Türkiye'nin tüm bu politikalar görüşülürken göz ardı edilmesi düşünülemez. Bu artık sadece bölgenin değil dünyanın sorunu hale gelmiştir. Bu dünyanın problemi olma noktasında artan aşırıcılık, artan radikallik, toplumsal açıdan bakıldığında nefret ve öfkeye dayalı ayrımcılık dünyayı tehdit eder noktaya gelmiştir. Türkiye'nin barış söyleminin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştı. İnşallah biz bu çerçevedeki samimi yaklaşımımızla, bundan sonraki süreçte çok net söylüyorum inşallah daha fazla dikkate alınarak en kısa sürede bölge barışıyla ilgili kritik adımlar atılmaya başlanır. Olumlu adımlar atmak için daha çok çalışmak zorundayız ama herkesin şunu bilmesi lazım ki 15 Temmuz'dan sonra Türkiye çok başka bir ülke. Tüm bu yaşanan süreçleri nefes alıp verir gibi gören bir millet var. Kimse bu milletin zekasıyla, aklıyla dalga geçmesin."

2016-2020 DÖNEMİNDE 30 MİLYAR LİRALIK ELEKTRİK YATIRIMI

Bakan Albayrak, 2010-2015 yıllarında elektrik dağıtım bölgelerinde belirlenen yatırım bütçesinin 8 milyar lira olduğunu hatırlatarak, "Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir yatırım hacmi ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin elektrik sistem altyapısını iyileştirmekle ilgili çalışmaların 5 yıl içinde tamamlayacaklarını kaydeden Albayrak, "Elektrik tüketimimiz 80 bin megavatı geçti. Tüketim arttığı için insanımızın yaşam standartını daha iyi bir noktaya taşımak için teknik altyapı konusunda hiç bir bahane üretmeden bunu iyileştirmek zorundayız. Elektrik iletim süreci reçetesini yazdığımız ve sıkı takip ederek önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde Tükiye'nin gündeminden düşüreceğimiz bir konu olarak kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

'NÜKLEER ENERJİNİN HAYATA GEÇMESİYLE İLGİLİ ADIMLAR DEVAM EDİYOR'

Bakan Albayrak, Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin ise Türkiye'nin nükleer enerji piyasasında önemli bir pazar olduğunu ve yerli üretim açısından ülkenin alternatif bir oyuncu olma potansiyeliyle yeni bir sayfa açmış olduğunu söyledi.

Albayrak, "Akkuyu'nun belirli hissesinin devredilmesi, sözleşmede hak olan bir durum. Üçüncü gruplarla görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var, nükleer enerjinin daha hızlı hayata geçmesiyle ilgili adımlar devam ediyor." dedi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Berat Albayrak Anadolu Ajansı Tuz Gölü Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title