Haberler

Bakan Ağbal: "İlerleme Kaydetmeye Devam Edeceğiz"

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Brüksel'de gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, "Maliye Bakanlığı olarak 33. fasıl ve ilgili diğer fasıllarda müktesebata uyum ve uygulamanın iyileştirilmesine yönelik ilerleme kaydetmeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye-AB Hükümetlerarası Katılım Konferansı'nın 12. Toplantısı Brüksel'de gerçekleştirildi. Toplantının ardından AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn ve Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Gerarad Koenders ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Ağbal açıklamasında, 33 nolu mali ve bütçesel faslın müzakereye açılmasından memnun olduğunu ifade ederek, "Faslın açılması yönünde varılan mutabakatın ardından her iki taraf da üzerine düzen yükümlülüklerini yerine getirmiş ve teknik çalışmalar hızla tamamlanmıştır. Mali ve bütçesel hükümler faslı, üyelikle birlikte AB bütçesine aktarılacak kaynaklara ilişkin kuralları kapsamaktadır. Türkiye'nin 33. fasıl müzakere pozisyon belgesi de bu alandaki tüm AB gerekliliklerini kapsayacak şekilde hazırlanmış olup, AB müktesebatına uyum ve idari çerçeveye ilişkin temel başlıkları içermektedir. Türkiye'nin bu fasılla yakından ilgili olan gümrükler, vergilendirme, istatistik ve mali kontrol alanındaki mevzuatı AB müktesebatıyla büyük ölçüde uyumludur. Vergilendirme, istatistik ve mali kontrol fasılları zaten halihazırda müzakerelere açılmış durumdadır. Türkiye ile AB arasında tesis edilmiş olan Gümrük Birliği sayesinde de gümrük mevzuatı alanındaki uyum durumumuzda oldukça ileri düzeydedir. Bu sebeple bu fasıl altındaki müktesebatı üstlenmek konusunda herhangi bir zorluk beklenmemektedir. Türkiye'den bu faslın uygulanması için gerekli kurumsal kapasitesinin oldukça yeterli olduğunun altını çizmek isterim. Bu fasıldaki ilgili tüm kurumlar kendi alanlarında oldukça deneyimlidir ve aralarında iyi işleyen bir koordinasyon mekanizması da bulunmaktadır. Türkiye üyelikle birlikte AB'ye aktarılacak öz kaynakların doğru bir şekilde hesaplanması, tahsil edilmesi, ödenmesi, kontrolü ve AB'ye raporlanması için gerekli uygulama kuralları koordinasyon yapısını da oluşturacaktır. Maliye Bakanlığı olarak 33. fasıl ve ilgili diğer fasıllarda müktesebata uyum ve uygulamanın iyileştirilmesine yönelik ilerleme kaydetmeye devam edeceğiz" dedi. - BRÜKSEL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Maliye Bakanlığı Naci Ağbal Türkiye Brüksel Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title