Haberler

Bakan Ağbal'dan Asgari Ücret Müjdesi

Maliye Bakanı Naci Ağbal, asgari geçim indirimi üzerinde yapılacak yasal düzenleme ile hiçbir çalışanın bin 300 TL'nin altında ücret almayacağını söyledi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı'na katıldı. Toplantıya Bakan Ağbal ile birlikte Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriye Özak, belediye başkanları ve sanayiciler katıldı. Açılış konuşmalarının ardından kürsüye davet edilen Bakan Ağbal, asgari ücretin bin 300 TL'nin altına düşmesi konusu ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. Birçok çalışanın kafasındaki soru işaretlerini gideren Bakan Ağbal, "Asgari ücret bin 300 TL. Biz hükümet olarak, '1 Ocak 2016'dan itibaren asgari ücreti bin 300 TL yapacağız' dedik. Hep beraber bunu sağladık ve 1 Ocak'tan itibaren asgari ücret bin 300 TL oldu. Tabi, 'Yıl içerisinde asgari ücret hiçbir şekilde bin 300 TL'nin altına düşmesin' şeklinde beklentiler de oluştu. Yani çalışan yıl içerisinde her hal ve takdirde en az bin 300 TL ücret almış olsun. Burada, bunun önünde risk oluşturan faktör bizim gelir vergisi tarifemizdi. Yıl içerisinde aylar ilerledikçe ve vergiye esas matrah büyüdükçe yüzde 15 dilimden yüzde 20 dilime giriyor. Ekim ayı içerisinde bu asgari ücretliler bakımından ücretin son 3 ayda bin 300 TL'nin altına düşme ihtimali var. Şu anda önümüzdeki rakamlar bunu gösteriyor" dedi.

"İlave asgari geçim indirimini hesaplayacağız"

Çalışanların aldığı ücretlerin bin 300 TL'nin altına düşmemesi için Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında bir toplantı yaptıklarını belirten Ağbal, "Bu toplantıda asgari ücretin hiçbir şekilde bin 300 TL'nin altına düşmemesi için yapabileceklerimizi değerlendirdik. Maliye Bakanlığı olarak yaptığımız çalışmayı Sayın Başbakanımıza ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlığımıza sunduk. Bu toplantının sonunda Maliye Bakanlığı olarak getirmiş olduğumuz öneri kabul edildi. Burada yapılacak olan düzenleme şu; biliyorsunuz asgari geçim indirimi uygulaması var. Kişinin evli veya bekar olmasına ya da çocuk sayısına bakarak hesaplanan vergiden asgari geçim indirimini düşüyoruz. Yani vergi dairesine ödenecek olan vergi asgari geçim indirimi nedeniyle azalıyor. Son 3 ayda asgari geçim indirimi uygulamasını bir ileri adıma taşıyoruz. Bir kişinin geliri herhangi bir şekilde bin 300 TL'nin altına düşmüşse, normal hesaplanan asgari geçim indiriminin üzerine ilave asgari geçim indirimi hesaplayacağız. Buradaki tabloda da açık bir şekilde gösteriliyor. Mesela evli bir kişi, 2 çocuğu var. Son Ekim ayından itibaren maaşı bin 292 TL'ye düşüyor. Yani bin 300 TL'den yaklaşık 7 TL 23 kuruş daha az maaş alıyor. Bir başka örnekte çalışan asgari ücretli kişi bekar, Ekim ayından itibaren maaşı bin 300 TL'den bin 231 TL'ye düşüyor. Yani 68 TL 99 kuruş daha az maaş alacak. Burada işverenler son 3 ayda bordro üzerinde normal asgari geçim indirimini hesapladıktan sonra herhangi bir şekilde kişinin gelirinin bin 300 TL'nin altına düştüğünü görürse bu tabloda en altta gözüken rakamlar tutarında ilave asgari geçim indirimi uygulayacak. Dolayısıyla işverenlerin vergi dairesine çalışanlardan dolayı ödediği vergi bu tutarda azalacak" şeklinde konuştu.

"Düzenleme sadece aylık geliri bin 300 TL'nin altına düşen çalışanlarımız ile ilgili"

Yapılan düzenlemenin hem işveren hem de çalışanın yaralanacağı bir teşvik olduğunun altını çizen Bakan Ağbal, "Böylelikle hükümet olarak hiçbir şekilde hiçbir çalışanımızın net eline geçen ücretinin bin 300 TL'nin altına düşmemesini sağlamış oluyoruz. Bu düzenleme Ekim ayı içerisinde alınan ücretlerden geçerli olmak üzere uygulamaya konulacak. Bu konuda biz Maliye Bakanlığı olarak gerekli yasal düzenleme hazırlığını yaptık. İnşallah en kısa sürede yasal düzenlemeyi de hayata geçirmiş olacağız. Bizim burada yaptığımız düzenleme sadece aylık geliri bin 300 TL'nin altına düşen çalışanlarımız ile ilgili. Biliyorsunuz farklı aylarda kişilerin gelirleri vergi tarifesine göre aşağı düşüyor. Mesela biz dedik ki, Ocak ayı itibariyle kişinin geliri bin 300 TL olacak. Ama o bin 300 TL aslında bekar bir kişinin asgari ücretiydi. Halbuki evli 3 çocuklu 1 kişi Ocak 2016'da bin 387 TL net ücret aldı. Dolayısıyla son 3 ayda bir kısım asgari ücretlinin geliri bin 387 TL'den bin 317 TL'ye düşecek. Ama hiçbir şekilde bin 300 TL'nin altına düşmediği için bu gruptaki çalışanlar için herhangi bir düzenleme yapmıyoruz. Çünkü ücretteki azalma bütün ücret grupları için farklı aylarda geçerli bir uygulama. Hükümet olarak bizim özellikle üzerinde durduğumuz konu, hiçbir asgari ücretlinin cebine kesinlikle bin 300 TL'nin altında bir gelir girmesin. Bunu sağlamış olacağız" ifadelerini kullandı.

"Düzenlemenin bütçeye maliyeti yaklaşık 1 milyar TL olacak"

Asgari ücretten fazla geliri olan çalışanlar hakkında da düzenlemeye gidildiğini belirten Bakan Ağbal, "Yaptığımız çalışmada şunu gördük. Kişinin geliri asgari ücretten daha fazla ama, yaklaşık bin 750 TL'ye kadar olan ücret gruplarında da bin 300 TL'nin altına düşme var. Örneğin kişinin maaşı bin 700 TL, asgari ücretten daha fazla. Ama Ekim ayından itibaren onun geliri de bin 300 TL'nin altına düşüyor. Dolayısıyla burada yapacağımız yasal düzenlemede sadece asgari ücret için değil, ücretleri bin 750 TL'ye kadar beyan edilen tüm ücretliler için bu teşviği vermiş olacağız. Burada yapacağımız düzenleme Maliye Bakanlığı bakımından son 3 ayda toplayacağımız vergilerde 1 milyar TL'lik bir azalmaya neden olacak. Burada yapmış olduğumuz düzenlemenin bütçeye maliyeti yaklaşık 1 milyar TL olacak. Ama ne çalışanlarımız ne de işverenlerimiz son 3 ayda karşılaşılan bu mağduriyetten dolayı herhangi bir mağduriyet yaşamamış olacaklar. Hayırlı uğurlu olsun" ifadelerini kullandı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, programın sona ermesinin ardından Ankara'ya geri döndü. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Maliye Bakanlığı Naci Ağbal Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Süleyman Ada kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Türkoğlu Belediye Başkan adayı Süleyman Ada kaç yaşında, nereli? CANLI maç izle! TÜM MAÇLAR! Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 29 Mart GÜNÜN MAÇLARI CANLI İZLE! Cengiz Gökçam kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Pazarcık Belediye Başkan adayı Cengiz Gökçam kaç yaşında, nereli? Kamber Harmankaya kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Onikişubat Belediye Başkan adayı Kamber Harmankaya kaç yaşında, nereli? Mehmet Akçiçek kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Nurhak Belediye Başkan adayı Mehmet Akçiçek kaç yaşında, nereli? Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Göksun Belediye Başkan adayı Sümeyye Nur Mahide Gökbilgin kaç yaşında, nereli? Hatice Kahraman kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Elbistan Belediye Başkan adayı Hatice Kahraman kaç yaşında, nereli? Yahya Kemal Akkurt kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Dulkadiroğlu Belediye Başkan adayı Yahya Kemal Akkurt kaç yaşında, nereli? Nazir Çuhadar kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Andırın Belediye Başkan adayı Nazir Çuhadar kaç yaşında, nereli? Kara Ağaç Destanı canlı izle! Kara Ağaç Destanı 6. bölüm TRT 1 HD izleme linki! 9 gün tatil ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? 9 gün bayram tatili hangi tarihte başlayacak? Çağatay Yurtsever kimdir? Zafer Partisi Kahramanmaraş- Afşin Belediye Başkan adayı Çağatay Yurtsever kaç yaşında, nereli? Otobüs biletlerine zam gelecek mi? Otobüs biletleri ne kadar? Arefe günü resmi tatil mi? Arefe günü yarım gün mü, tam gün mü tatil olacak? 9 Nisan Salı Arefe günü tatil var mı? Serkan Sezgin kimdir? Zafer Partisi Isparta- Yenişarbademli Belediye Başkan adayı Serkan Sezgin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title