Haberler

Piyasaya 10.3 Milyar Liralık Sıcak Para Girecek

Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜBİTAK Reformu, Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun yerine kurulacak Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu, KOBİ kredileri, bilişim ve Ar-Ge konusunda atılan adımları ve başlatılan projeleri anlattı. Bakan Özlü, "Önümüzdeki 1 ay içinde piyasaya 10.3 milyar liralık sıcak para girecek." dedi.

Bakan Özlü, Gazetelerin Ankara temsilcilerine şu mesajları verdi:

TÜBİTAK REFORMU

TÜBİTAK reformu aslında Türkiye'nin dönüşümüdür. Son 14 yılda, araştırmacı personel sayımız artarak 2016 sonunda 122 bine ulaştı. Ar-Ge harcamalarımız arttı. Geçen yıl 20 milyar 600 milyon harcama yapıldı. GSYİH'nin yüzde 1'ini geçtik. Patent başvuruları sayısı arttı ama yüksek teknoloji ürünlerinin GSMH içindeki payı artmadı. Sistemde bir problem var ve bu sistemin değişmesi lazım. Bunu 6 ay çalıştık, yabancı bir danışmanlık şirketinden hizmet aldık. Onlar da bizimle aynı sonuçları paylaştılar. Bakanlar Kurulu'muza arz ettik ve kabul edildi.

10'A ALIP 20'YE SATARSAK

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nu kaldırıp yerine Bilim Teknoloji ve Sanayi İcra Kurulu'nu getiriyoruz. Sanayimizin içindeki yüksek teknolojili ürünlerin payı düşük; dolayısıyla katma değer üretemiyoruz. Sanayimize teknoloji enjekte edeceğiz, yüksek katma değerli ürünler üreteceğiz. İhracattaki payımız artacak. Biz 10 dolara bir ara mamul alıp işleyip 11 dolara satıyoruz. Biz ne zaman 10 dolara bir ara ürün alıp 20 dolara satarsak o zaman hiçbir sorun kalmayacak, cari açığımız falan kalmayacak.

BÜTÇEDE AR-GE

Bütçe yaparken hükümet araştırma geliştirme payı olarak koyacak. Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Fonu kuruluyor. Bu fon, bütçe içi bir fon. Meclis'ten geçtikten sonra Ar-Ge fonuna aktaracağız. Bunun yönetimi Başbakan başkanlığındaki komisyonda olacak.

10.3 MİLYAR TL SICAK PARA:

İşletme borcunu belgelendirecek, çalışan sayısı kriterlerden biri. İmalat sanayii öncelikli olacak. Değerlendirmeyi bilgisayar ortamında yapıyoruz. Önümüzdeki 1 ay içinde piyasaya 10.3 milyar liralık sıcak paranın girmesine sebep olacak bir çalışma. Banka, ana parayı geri alabilmesi için önümüzdeki 3 yıl içinde ödeyebilir mi ona bakıyor. Sayın Başbakan'ımızla da konuştum; şartları sağlayacak herkese vereceğiz.

'ÜRETİM MALİYETLERİMİZİN MUTLAKA DÜŞMESİ LAZIM'

TOBB, MÜSİAD, TÜSİAD, TİM, YASED ve TTGB gibi 6 STK ile bakanlık olarak bir protokol yaptıklarını belirten Özlü, "Alt çalışma grupları oluşturduk. Üretim maliyetlerimizin düşmesi lazım, rekabet gücümüz için. Düşük üretim maliyetleri nedeniyle Batılı ülkeler endüstri 4.0 gibi bir konsept getirdiler" dedi.

'SANAYİ TESİSLERİ ŞEHİR DIŞINA ÇIKACAK'

Üretim reformunun önümüzdeki hafta EKK'ya sunulacağını kaydeden Özlü, "Ardından Bakanlar Kurulu'na gelecek. Şehrin içinde kalmış sanayi sitelerini şehrin dışında tertemiz, içinde camisi, çarşısı olan modern sanayi çarşılarına dönüştürmek istiyoruz. Yaklaşık 17 milyar liralık kaynak gerekiyor" dedi.

'KOSGEB'E 500 BİN KREDİ BAŞVURUSU OLDU'

TÜBİTAK ve KOSGEB'in yürüttüğü projeler olduğunu hatırlatan Özlü, "Mikro kredilerin artırılmasına büyük önem atfettik. İhtiyacı olan, şartları sağlayan herkese destek vereceğiz. Başvurular 264 bin oldu. Daha önceden 206 bin var. Toplamda 500 bine yaklaşıyor" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Faruk Özlü Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title