Haberler

BAKA Desteğiyle Türkiye'nin İlk Kerevit Kuluçkahanesi

Kerevit üretiminde sağlıklı yumurtalar elde edilecek projeyle, Eğirdir'deki kerevit üretiminin 1985 öncesindeki gibi 2 bin 500 tona çıkması ve Türkiye'nin başka su kaynaklarında da kerevit üretimine başlanmasına altyapı hazırlanması hedefleniyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'ne (TAGEM) bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Eğirdir Birimi tarafından hazırlanan 'Kerevit Üretimi ve İşlenmesinde Yeni Teknolojiler Projesi' BAKA'nın 2012 Yılı Tarıma Dayalı Sanayinin Desteklenmesi Mali Destek Programı'ndan destek almaya hak kazandı. BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN ile Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Yılmaz EMRE, projenin sözleşmesini BAKA'nın Isparta'daki merkezinde imzaladı.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, dünya ve Türkiye'de önemli sektör haline gelen su ürünleriyle ilgili çok önemli proje için toplantının gerçekleştiğini belirtti. Tuncay ENGİN, "Isparta kerevitle anılan bir bölgeydi yıllarca. 1985 sonrası bir takım hastalıklar kerevit üretimini düşürdü ve bugün minimum düzeyde üretim yapılıyor. Kapalı Kerevit Kuluçkahanesi kurarak hastalıklardan arındırılmış sağlıklı üretim yapılacak ve üretilen kerevitlerin işlenmesi sağlanacak. Türkiye'de model olacak projeyle diğer illerin göllerine de buradan kerevit yumurtaları göndereceğiz. Uzun vadede kuluçkahane ekonomiye büyük katkı sağlayacaktır" dedi.

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. Yılmaz EMRE de, Türkiye'nin alabalık üretiminde Avrupa'da birinci olduğunu, Avrupa sofralarındaki her 4 balıktan birinin Türkiye'den gittiğini söyledi. Kerevitin 1984'e kadar Türkiye'nin önemli ihracat ürünlerinden biri olduğunu, mantar hastalığı sonrasında üretim miktarının 8 binlerden 200 tonlara kadar düştüğünü, kerevit avcısından pazarlayana kadar geniş bir kitlenin ekonomik anlamda olumsuz etkilendiğini söyleyen Yılmaz EMRE "BAKA'ya verdiği bu destekten dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Destekleriyle bizim önümüzü açmıştır" dedi. Kerevit üretiminin hastalıktan korunaklı ve temiz alanlarda yapılması gerektiğini ve bunun için de 'Kerevit Üretimi ve İşlenmesinde Yeni Teknolojiler' projesini hazırladıklarını söyleyen Enstitü Müdürü, Eğirdir'deki merkezin Türkiye'deki ilk ve tek kerevit kuluçkahanesi olacağını söyledi.

Enstitü Eğirdir Birimi Müdürü Şakir Çınar ise, "Hastalık görülmeden önce Eğirdir'de kerevit üretimi 2 bin 500 civarındaydı. Hastalıkla beraber 10 tona düştü. Bugün ise çeşitli projelerle Eğirdir Gölü'nden 100 ton civarında kerevit elde ediyoruz. Bu projeyle Eğirdir Gölü'nden eskisi gibi 2 bin 500 ton kerevit üretimi hedefliyoruz. 9 ay içerisinde tesis açılarak üretime geçecek ve uzun yıllar Eğirdir'de balıkçılığa hizmet eden bir tesis olacak" diye konuştu. Konuşmaların ardından Genel Sekreter Tuncay ENGİN ile Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Yılmaz EMRE, BAKA'nın 334 bin liralık desteğini öngören sözleşmeyi imzaladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Isparta Akdeniz Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title