Haberler

MHP'den Yeni Başkanlık Sistemi Açıklaması! 'Bahçeli Öyle Demedi' Dediler

Güncelleme:

MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, partisinin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi açıklamasıyla, "330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim" demediğini, "Tamamlayabiliyorsanız buyrun tamamlayın" dediğini ifade etti.

"BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI DOĞRU OKUNMALI"

"MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başkanlık sistemi ile ilgili sözleri, Başbakan Binali Yıldırım'ın da buna yanıtının" sorulması üzerine Erdem, Bahçeli'nin dünkü açıklamalarının doğru okunması gerektiğini dile getirdi.

"LİDERİMİZİN SÖYLEDİĞİ BUNA İSİM KONULMASI GEREKTİĞİ"

Erdem, şu ifadeleri kullandı:

"Liderimizin orada söylediği şudur: (Cumhurbaşkanı seçildiğinden beri anayasaya aykırı davranmaktadır. Anayasaya aykırılığa aciliyetle son vermesi gerekiyor çünkü, fiili olarak başkanlık sistemi varmış gibi hareket ediyor. Varmış gibi hareket etmek demek, aslında anayasa ihlali işlediğini gösterir.) Liderimizin söylediği, buna isim konması gerekiyor. Bu isim, ya anayasa değişikliği getirerek ya da milletimizin iradesine giderek olmalı. Fiili başkanlık sistemi uygulamasına son vermek zorunda, anayasa ihlali doğru bir şey değil."

CHP'NİN ELEŞTİRİLERİNE CEVAP: BİZİM ÇİZGİMİZ BELLİ

Erdem, CHP'nin MHP'ye yönelik, "Ak Parti ile gizli kapaklı pazarlık yürütüldüğü" eleştirisi ile ilgili görüşünün sorulması üzerine, "MHP var olduğu günden beri çizgisini bozmamıştır. Biz, 'çözüm süreci ihanet sürecidir' demiştik, AK Parti bugün bizim noktamıza geldi ve çözüm sürecini bitirdi. Bizim çizgimiz belli, diğer partilerden gelen eleştiriler bizim için kabul edilebilir değildir, değerlendirmeye bile gerek yok aslında." dedi.

'MHP 330 İÇİN DESTEK VERECEK Mİ' SORUSUNA YANIT: TAMAMLAYABİLİYORSANIZ BUYRUN TAMAMLAYIN

"Anayasa değişikliği için 330 oy gerekiyor ve AK Parti'nin bu sayısı yok, MHP'nin desteğine ihtiyacı var. MHP destek olacak mı?" sorusuna Erdem, "MHP, '330 ile biz sandalyeyi tamamlayalım ve referanduma gidelim' demedi, 'tamamlayabiliyorsanız buyrun tamamlayın' dedi. Cumhurbaşkanı fiili suç işliyor, anayasaya aykırı davranıyor. Bunun karşılığında bunu Meclis'e getirin ve getirdikten sonra sonucu hep birlikte görelim. Zaten sandalye sayısı yetersizse bu fiili duruma son vermek zorunda." yanıtını verdi.


BAHÇELİ GRUP TOPLANTISINDA NE DEMİŞTİ

MHP lideri Devlet Bahçeli, parlamenter sistemden yana olduklarını ancak fiili durum yaratılan başkanlık sistemi için hukuki bir yol aranması gerektiğini belirterek, Meclis'e konuyla ilgili kanun teklifinin gelmesi gerektiğini söyledi, referandum önerisi sundu.

İşte Bahçeli'nin o sözleri:

"Karşımızda iki alternatif yol vardır. Biri bizim için de en doğru olanı Sayın Cumhurbaşkanının yasal ve anayasal sınırlara çekilmesidir. Bu olmayacaksa, ikinci yol fiili duruma hukuki yol aranmasıdır. Bu durum karşısında AKP başkanlık sistemiyle ilgili inadını sürdürecekse karşımıza iki seçenek çıkacaktır. AKP bir anayasa hazırlığı varsa, mutabık kalınan diğer maddelerle birlikte TBMM'ye getirmelidir. Vekiller vicdanlarıyla oy kullanacaklardır. Bu anayasa değişiklik teklifi ya 367'yi aşarak kanunlaşacak ya da 330'un üzerinde kalarak referanduma sunulacaktır. MHP her karara saygılıdır. Bizim düşüncemiz mevcut sistemin güçlendirilmesidir. Milletimiz aksini söyleyecek olursa buna da diyeceğimiz bulunmayacaktır."

Kaynak: AA / Politika

Devlet Bahçeli AK Parti Politika Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title