Haberler

Bahçe Domatesi Üreticisi Dertli

Muş’ta bahçe hasatlarını tamamlayan üreticiler, domatesin piyasada bol olması nedeniyle fiyatlarda büyük oranda düşüş yaşandığını belirttiler.

Muş'ta bahçe hasatlarını tamamlayan üreticiler, domatesin piyasada bol olması nedeniyle fiyatlarda büyük oranda düşüş yaşandığını belirttiler.

Muş'ta sebze ve meyve sezonunun başlamasıyla birlikte üreticilerin yüzü azda olsa gülmeye başladı. Havaların iyice ısındığı bugünlerde ilk hasadı toplayan üreticiler, domatesin kilosunu bir liraya bile satamadıklarını belirttiler. Muş'ta organik olarak yetiştirilen domates için pazar sorunu yaşadığını ve bu yıl zarar ettiklerini belirten üreticilerden Şevket Çetin, büyük market ve işletmecilerin yerli ürüne yanaşmadığını söyledi. Bağ ve bahçelerde yetiştirilen domateslerin hormonsuz, sağlığa hiçbir zararının olmadığını belirten Çetin, sadece halkın yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Diğer şehirlerde seralarda yetiştirilen domatesin kilosunun daha pahalı olduğuna dikkat çeken Çetin, Muş'ta ise tam tersi durumun şu an söz konusu olduğunu, Muş domatesinin kaliteli ve ucuz olduğunu ifade etti.

"BÜYÜK MARKETLER YERLİ ÜRÜNE YANAŞMIYOR"

Muş domatesinin kilosunun manav ve işletmelerde 1,5 liraya satıldığını vurgulayan Çetin, üreticinin ise 200 ile 400 kuruş arasında satış yaptığını kaydederek, "Ne yazık ki Muş domatesi manav ve büyük marketlerde bir liradan fazla satılırken; Mersin, Antalya ve buna benzer şehirlerden getirilen domateslerin kilosu 3 ile 4 liradan satılıyor. Muş'un zaten mevsim şartlarından dolayı geç çıkıyor ve bu da ne yazık ki para etmiyor. Bizim aslında en büyük sorunumuz şehirdeki büyük market ve işletmelerin komisyoncuların ürünlerini almasıdır. Büyük marketler neden Muş yerli ürününe ilgi göstermiyor anlamıyoruz. Biz burada domatesin kilosunu daha bir liraya satmış değiliz, 200 ya da 400 kuruşa satıyoruz. Güçlükle yetiştirdiğimiz ve alın teri döktüğümüz ürünlerin elimizde kalması bizi gerçekten zor duruma sokuyor" dedi.

Muş'ta sezonun kısa olması ve mevsimsel şartlardan dolayı ürünlerin geç çıktığını vurgulayan Yılmaz Erten ise, "Ben 8 yıldır 15 dönüm arazide domates üretimi yapıyorum. On nüfusum var ve tek geçim kaynağım domates üretimi. Tek umudumuz domateslerimizin satılmasıdır. Birçok yerde kilo işi ile domates satılmıyor. Birçok yerde üreticiler kasa işi ile daha hesaplı satıyor. Bu da vatandaş için oldukça ekonomik oluyor. Bize gelen vatandaşların çoğu domatesi kilo ile almaktan vazgeçip kasa işi alıyor. Bunu sadece yerli halk değil ilimize gelen memurlarda aynı uygulamayı yapıyor. Üretici büyük sıkıntılar yaşıyor ve bu da doğal olarak üreticinin işi terk etmesine neden oluyor" diye konuştu.

Tek umutlarının belediye tarafından yapımı devam eden sebze ve meyve halinin faaliyete başlaması olduğunu ifade eden Erten, "Sebze ve meyve hali faaliyete geçerse, en azında bizde ürünümüzü ya toptan satacağız ya da bu işi tamamen bırakacağız" şeklinde konuştu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Muş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title